To je to što me zanima!

Zrak u Zagrebu u crvenom: 'Noć je bila hladna i nema vjetra, a magla to sve može i pojačati'

Zrak na četiri mjerne postaje u Zagrebu danas je loše kvalitete, za dvije mjerne postaje nema dovoljno podataka. Puno je PM 2.5 lebdećih, štetnih čestica. Na nekim postajama u Koprivnici, Kutini i S. Brodu - vrlo loš zrak
Vidi originalni članak

Kvaliteta zraka na nekim mjernim postajama u Koprivnici, Kutini i Slavonskom Brodu je "vrlo loša", pokazuju podaci o kvaliteti zraka Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Na drugim postajama u Koprivnici, Kutini i Slavonskom Brodu, kao i u Sisku te na četiri mjerne postaje u Zagrebu zrak je, pokazuje karta, loše kvalitete. 

Pogledajte video: Gusta magla u Zagrebu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prema legendi, zrak može biti u kategoriji "dobro", prihvatljivo", "umjereno", "loše", "vrlo loše" i "izuzetno loše". 

Na mjernoj postaji Koprivnica-2, primjerice, štetnih čestica PM 2.5 ima 52,04 µg/m3, na postaji Zagreb-1 ih je izmjereno 39,94 µg/m3, a na postaji Zagreb-4 izmjereno je 46,46 µg/m3. 

STRAŠAN SMRAD Roditelj o vrtiću kod Jakuševca: Djeca su mi povraćala. Ja isto! Trčeći smo uletjeli unutra...

'Bila je hladna noć, a nema provjetravanja'

Kvaliteta zraka je karakteristična za ovo doba godine i tip vremena, kaže atmosferski fizičar Branko Grisogono, profesor na zagrebačkom PMF-u. 

- Bila je hladna noć, a turbulencija slaba - nema vjetra odnosno provjetravanja pa se čestice talože. Ako ima i magle, a ima, ona to može i pojačati, ovisno o tome koliko su čestice sklone vlazi, napominje stručnjak. Kako ilustrativno to opisuje, onečišćujuće čestice su "na dnu ohlađenog lonca". 

- Slikovito, da lonac kuha, isparile bi, ovako stoje, na najnižem dijelu atmosfere, koja je stalno pod utjecajem tla. Da puše bura, raščistila bi ih, pojednostavljeno opisuje atmosferski fizičar. 

UPRAVLJAČI OTPADOM Ove četiri tvrtke naplaćuju milijune za odlagalište otpada Jakuševec, ali šute o odronima

Tomašević: Stiže mobilni uređaj za mjerenje zraka

Za sada mjerne postaje ne pokazuju da je došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti, ni za metan, rekao je Tomislav Tomašević na mjestu odrona danas na Jakuševcu, na kojem su stradali i radnici "Čistoće". 

- Naručili smo i dodatno mjerenje kvalitete zraka, sa NZJZ Andrija Štampar doći će uskoro s mobilnim uređajem za mjerenje kvalitete zraka - dodao je Tomašević. Isti takav uređaj mjerio je kvalitetu zraka i kod osječkog požara tvrtke Drava International. 

- Kao Grad Zagreb napravit ćemo i neovisnu istragu da se ovo ne ponovi - kaže Tomašević te da će angažirati sudskog vještaka.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • tico123 04.12.2023.

    odlazim i zagreba to je rak hrvatske

  • Doffko 04.12.2023.

    Zagreb je nakon njegovog odlaska grad zadužen za 122 milijardi kuna,djecja bolnica u Klaicevoj se raspada,zgrade uništene od potresa stoje prakticno netaknute vec godinu dana,kanalizacijske i vrelovodne cijevi pucaju zbog dotrajalosti jer nisu mijenjane 50 godina iako je dignut kredit od 400 miliona eura za njihovu sanaciju,djeca nam u školi dobivaju jednu šnitu salame ta dorucak za obrok i dolaze gladna kuci,imamo ogromnu bespotrebnu administraciju u Holdingu i skupštini koja ne služi nicemu osim sama sebi a zaposlena je po zavicajno-kumskim vezama,na ciju masu placa odlazi najveci dio gradskog proracuna................ To je ostavština lika i djela Milana Bandita.......... nakon 6 mandata............Ne treba mu suditi povijest kako se nemušto izražavaju eufemizmima *ovna koja su uživala u blagodati izvršne vlasti ovoga grada............ Po dobrom ga jedino mogu pamtiti crkvene župe,zavicajni klubovi Hercegovine i njegovi procelnici koji su obilato uživali u novcu iz gradskog proracuna.

  • najmanja 04.12.2023.

    . Kad riješimo skokovode, spomenike, žicare, crkvu i bosnu, onda možemo razgovarati .. Sve ce doci na red ......u Zagrebu je sve staro......kanalizacija od Franje Josipa do najnovije.....vodovod - pola vode u tlo, pola u pipe,,,,,,,.tramvaji njih 6-7 vrsta - muzej na tracnicama . dobro za turiste da vide presjek tramvaja u srednjoj Europi.....tramvajski vodovi...tramvajske pruge - vukovarska i zvonimirova - back to the 70s........željeznicki kolodvor - peroni i nadstrešnice - u rangu divljeg zapada....plocnici u rangu africkog provincijskog gradica.....plocnici po prometnicama - voziš se i propadneš sa autom u središte Zemlje.....fasade u Ilici - kad želiš pasti u depresiju samo prošetaš i gledaš ih ( a tek dvorišta - bolje ne ulazite da vas ne šlogira ) ........groblje Mirogoj - arkade samo što se ne poslože.......bolnice.....škole........tržnica Dolac gornja ploha - selendra - samo štakori fale............sad još potres pa su i crkve devastirane.....kako može tako nešto upravljati ogromnim gradom - grupa TNT......rekao sam...tocno dok on ode u mirovinu za Zagreb ce biti najbolje sve izgraditi ponovo.......on i oni ce svoj biznis obaviti i reci - cao budale -------------

Komentiraj...
Vidi sve komentare