To je to što me zanima!

Zvao studenta: Halo, tko je to? Papa Franjo je, prijeđimo na ti

Mislio da je riječ o šali: Mladić je Svetom Ocu nakon mise ostavio pismo. Nekoliko dana poslije iznenadio ga je poziv čovjeka koji ga je pozdravio na talijanskom jeziku
Vidi originalni članak

Halo, tko zove?, upitao je Stefano Canbizza (19). S druge strane slušalice javio se muškarac i rekao: "Ja sam papa Franjo. Pređimo na ti".

Student elektronike iz Padove i strastveni ljubitelj nogometa sa svojom obitelji na blagdan Velike Gospe bio je na misi u Castel Gandolfu. Misu je predvodio papa Bergoglio, a nakon euharistije mladić mu je dao pismo. Nije htio reći što je pisalo, no sadržaj je nagnao papu Franju da ga nekoliko dana poslije nazove.

Isus i apostoli su bili prijatelji, a oni se oslovljavaju sa ti; Papa o tituliranju

- Nisam mogao vjerovati. Smijali smo se i šalili gotovo osam minuta. Nazvao me poslije 17 sati, nakon što me prvi put nije našao kod kuće. Rekao mi je: "Da prijeđemo na ti? Misliš li da su apostoli oslovljavali Isusa sa Vi? Ili ga zvali Vaše Visočanstvo? Oni su bili prijatelji, kao ti i ja sad, a prijatelji se oslovljavaju sa ti". Zatražio je da molim sv. Stjepana i da molim za njega. Uputio mi je blagoslov i osjetio sam u sebi snažan rast snage. To je bio najljepši dan moga života - ispričao je Stefano novinarima talijanskog lista. 

Papa Franjo i prije je telefonskim pozivima znao iznenaditi ljude. Samo nekoliko dana nakon što su ga kardinali odabrali za papu, nazvao je u Buenos Aires prodavača novina Danielea. 

Pošto se preselio u Rim, Bergoglio mu se javio da bi otkazao pretplatu na novine. Daniel je u prvi mah mislio da se s njim netko pokušava našaliti, no ubrzo je prepoznao glas pape Franje. Nazvao je i Michelea Ferrija, brata tragično stradalog poduzetnika iz Pesara kojeg su ubili pljačkaši. Ferri je Papi poslao pismo puno gorčine, a on ga je nazvao kako bi ga ohrabrio i ulio mu nadu.

Idi na 24sata

Komentari 314

  • MatejŠpanić 02.09.2013.

    kakvi komentari, Bože sačuvaj! :O citiram: "Sutra će,o čitat, Papa pomogao starici da prijeđe preko ceste, prekosutra Papa došao u dućan i kupio žemlju...." pa kad je neki dosadašnji Papa činio ovakvo nešto što radi sadašnji? koliko ja znam, nisu prijašnji Pape bili baš tako bliski i prisni s ljudima.. i nisu baš svi bili skromni.. ovo stvarno je novost i ovo stvarno je neuobičajeno, iako ne bi trebalo biti, ali dosad toga nije bilo, a sad toga ima. i naravno da to treba naglasiti jer naš sadašnji Papa, Bog ga blagoslovio, je nešto posebno, biće tako skromno i spremno riskirati čak možda i život da bude sa ljudima, da bude onaj tko ono zapravo jest, ČOVJEK!

  • Plavuša_xy 25.08.2013.

    Imam osjećaj da je Papa Franjo divan čovjek, stvarno širi pozitivnu energiju! ....međutim, jasno vam je na što je ovaj svijet spao kada su sve vijesti nakon njegovog izbora bile: novi papa je skroman- odrekao se zlata, ne želi se voziti u skupim autima, itd. Sramota je da to treba isticati i da se svi svećenici ne ponašaju tako!

  • FilipČović 24.08.2013.

    kako vatikanski pi ar odrađiva svoj posao,kako isfuravaju jadne ljude,a šta možeš kad svijetina ne razumije,a zlatne poluge se vozaju u njemačkoj po skladištima,eto to ti je crkva

Komentiraj...
Vidi sve komentare