To je to što me zanima!

'Zver' su prebacili avionom srbijanske Vlade u Beograd

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić izručen je u noći s utorka na srijedu Srbiji, a po njega je došao zrakoplov srbijanske vlade sa specijalcima
Vidi originalni članak

Sretko Kalinić Zver izručen je noćas oko 1 sat Srbiji, a njegovo izručenje obavili su djelatnici hrvatske i srbijanske policije. Po zloglasnog pripadnika zemunskog klana došao je zrakoplov srbijanske vlade koji ga je prebacio u Beograd. Za osiguranje su se pobrinuli specijalci ATJ-a Lučko i srbijanska elitna antiteroristička jedinica. Tijekom izručenja nije bilo nikakvih problema, a MUP Srbije je objavio snimku prebacivanja Kalinića do pritvora u Beogradu. Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je kako su Kalinića predali Upravi za izvršenje kaznenih sankcija Ministarstva pravosuđa. Smjestili su ga u pritvor u Specijalnom sudu u Beogradu. Pritvor osigurava Žandarmerija. Dačić kaže kako su sve detalje izručenja držali u najstrožoj tajnosti.  

SKRIVAO SE SEDAM GODINA
Sretko Kalinić (36) je pobjegao u ožujku 2003. godine. Sedam godina se skrivao po Hrvatskoj i drugim zemljama u regiji. On i kolega te također pripadnik Zemunskog klana Miloš Simović neko su vrijeme živjeli i u stanu na zagrebačkom Laništu. Hrvatska policija je Kalinića uhvatila 8. lipnja ove godine. U njega je tada kod jezera Rakitje u Zagrebu pucao, kako je rekao,  Miloš Simović. Jedno je vrijeme bio u bolnici. Surađivao  je s policijom i navodno priznao nekoliko zločina. U utorak 24. kolovoza Županijski sud u Zagrebu je Kalinića osudio na 1,5 godinu za krivotvorene putovnice. U noći na srijedu 25. kolovoza izručili su ga Srbiji.

KALINIĆ JE OSUĐEN NA...
- 30 godina zbog ubojstva premijera Srbije Zorana Đinđića
- 40 godina za ubojstva i otmice koje su počinili pripadnici Zemunskog klana
- 1,5 godinu zbog krivotvorenja putovnice

UBIJAO METKOM, KOMADAO LEŠEVE I SPALJIVAO

Specijalni sud je, piše RTS, presudio da je Kalinić ubio osam ljudi. Riječ je o čovjeku kojeg se smatra glavnim egzekutorom Zemunskog klana. Priznao je da se tijekom rata jedno vrijeme kao maloljetnik borio u postrojbama tzv. Knindži kojima je zapovijedao Kapetan Dragan. Navodno je priznao da je ubijao metkom, postavljao eksploziv, rezao i mučio ljude, a ostatke gurao u mašinu za meso i spaljivao. Zbog brutalnosti je dobio nadimak Zver. Kalinić je navodno zagrebačkim istražiteljima ispričao kako je trebao ubiti  Ivana Delića, kuma Brane Mićunovića, kojeg je Standard nazvao 'Mozgom Balkanske mafije'. No Kalinić je, pisao je Blic, zabunom ubio mladića koji sjedio u istom kafiću kao i Delić te je nosio istu majicu kao i on. Kalinić je navodno pred istražiteljima optužio vođu Zemunskog klana Milorada Ulemeka Legiju da je naručio ubojstvo Zorana Vukojevića, iz osvete jer je ovaj svjedočio pred sudom. Kalinić je tokom saslušanja u Zagrebu navodno rekao da su u otmici i ubojstvu Vukojevića, 2004. godine, sudjelovali braća Miloš i Aleksandar Simović te Zoran Pović. Prije nego su ga ubili, mučili su ga da im kaže gdje je skriven novac Zemunskog klana.
Kalinić je priznao i jednu likvidaciju u Hrvatskoj. Pretpostavljalo se da je riječ o Cvetku Simiću čije su raskomadano tijelo našli u jezeru Jarun, no to nije potvrđeno.

PRVI HRVATSKI DRŽAVLJANIN IZRUČEN SRBIJI
Kalinić je rođen u Zadru i ima i hrvatsko državljanstvo. On je tako prvi hrvatski državljanin kojeg su izručili Srbiji nakon potpisivanja međudržavnog sporazuma o ekstradiciji.
 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • pernica 25.08.2010.

    sigurno mu je majka bila SRETNA kad ga je rodila, pa mu je i dala takvo ime....sad više sigurno nije sretna... šta je u tom čovjeku da može raditi takve zločine???? Smrtnu kaznu bi on meni dobio, a ne vladine avione,osiguranje, prebacivanje, iz zatvora u zatvor, i još se smije sucu u facu!!!! Monstum!!!!!

  • ses00 25.08.2010.

    Ma da je jos par takvih \"zveri\" pa da se međusobno iskorijene svi ti kriminalni ološi! a policija neka skuplja otpatke i mir...!( znam da zvuci okrutno, ali tako je)

  • matasasabljaki 25.08.2010.

    GAMAD!

Komentiraj...
Vidi sve komentare