To je to što me zanima!

Zviždač o aferi u HEP-u: Meni je važno da se poštuje zakon

Sudeći po informacijama koje su ustupljene redakciji 24sata, u HEP-u je namješten natječaj, prekršen zakon i zlorabljen položaj kako bi se zaposlila obiteljski podobna osoba
Vidi originalni članak

Zviždač Mario Marjanović, koji je razotkrio aferu zapošljavanja preko veze u HEP-u gostovao je u studiju 24sata gdje je novinaru Ivanu Pandžiću otkriti pozadinu slučaja. 

Sudeći po informacijama koje su ustupljene redakciji 24sata, u HEP-u je namješten natječaj, prekršen zakon i zlorabljen položaj kako bi se zaposlila obiteljski podobna osoba. Sve je to, prema dostupnim dokumentima i svjedočenju, uradio direktor tvrtke HEP Toplinarstvo Ivica Martinek.

Nakon što su 24sata objavili audio snimku na kojoj izvršni direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek svojem podređenom naređuje da mora zaposliti rođaka jednog od nadređenih u HEP-u, ili će ga smijeniti, Martinek je podnio ostavku, i to navodno iz moralnih razloga. 

Razgovor uživo pratite na portalu 24sata, na našoj Facebook i YouTube stranici. 

_____________________________________________________________________________________________

Prva opcija je bila da podlegne utjecaju zahtjevima nadređenog i sam bude procesuiran, a druga da sve otkrije javnosti.. Nije htio nikoga napadati osobno, objasnio je. 

- Osnovni rezultat je postignut, a to je da bude primljen čovjek koji po zakonu treba biti primljen. Sve ovo popratno ne bih komentirao - kaže Marjanović koji cijelu noć nije spavao. 

-  Dobio sam popriličan broj mailova i poruka od poznatih i nepoznatih koji mi pružaju podršku. Nadam se da će ih ovo ponukati da slično poduzmu u svojim okolinama i da ćemo postati društvo koje poštuje zakone - kaže.

- Ne pucam na nikakve pozicije, niti agitiram za bilo koju političku opciju ili kandidata. Jedini cilj bio je spriječiti ovakve situacije - objašnjava svoj potez zviždač. 

- Lojalan sam tvrtki kojoj radim, živimo od te plaće. HEP kao cjelina se sastoji od puno stručnih i kompetentnih ljudi. Žao mi je kad se dogode situacije kad se moramo sramotiti - ističe.

- I da mi ponude funkciju direktora HEP toplinarstva, ne bih na to pristao, jer bi to bacilo sasvim drugačije svjetlo na sve ovo što sam uradio - kaže Marjanović i dodaje da nije član ni jedne političke stranke i da mu motivi nisu bili političke naravi. 

- Došao sam prije osam godina, prije krize, kad nije bilo ni tolike potrebe za tim guranjem. Tada nije ni bilo kandidata koje je netko trebao gurati - objašnjava Marjanović koji je od inženjera napredovao do direktora zahvaljujući svom trudu, znanjima i vještinama.

- Ako radite u skladu sa zakonom, ne mogu vas sam tako šutnuti na ulicu - kaže Marjanović koji nije htio biti direktor pod svaku cijenu, ako bi to značilo kršenje njegovih moralnih uvjerenja.

- Ovdje se očito radi o obiteljskom pogodovanju - kazao je Mario Marjanović i za kraj proučio svima koji znaju za slične situacije da progovore i obavijeste javnost.

Dao ostavku da radnik ne dobije otkaz

- U pogonu kojeg vodim je bio kolega koji je svojim znanjem i kompetencijama bio nužan za funkcioniranje pogona. Nije bilo mogućnosti tog čovjeka motivirati financijski pa sam ponudio ostavku na mjesto direktora kako bi ga mogli zadržati, ali to nije realizirano - ispričao je Marjanović.


 

Idi na 24sata

Komentari 144

  • grabagraba 10.12.2016.

    Oprostite, ali on kao da je otkrio toplu vodu. Ok-lijepo sto je napokon netko progovorio... no, ako cemo iskreno-javna je tajna da su svi zaposleni u drzavnim sluzbama oreko veze. Cak to ne mozemo ni nazivati javnom tajnom-to je pravilo bez iznimke.

  • purgerica prva 10.12.2016.

    Ne čini li se vama kak je ovo sve DOGOVORENO! Marjanović, kaže sve snimio mobitelom! Poslušajte snimku, njegovo prvo pitanje direktoru? Ma MOST-arci sve to isplanirali. Ne, ne branim HNS, Bože sačuvaj, znano mi njihovo upošljavanje u dva ministarstva, graditeljstva i kulture, ali ovo! I onda optužba na predsjednika uprave. Zašto? Koliko znam HEP ima i prekomjeran broj električara, sumnjam da je ovo istina. Al da je odjeknulo, je. Narod ne razmišlja, MOST i njihov "GRIZLI" radi, bez brige. Sa DORH-om su u specijalnom odnosu!

  • barbossa 10.12.2016.

    Onda je bome HNS pred kolapsom kad ih 24 časa prvi raskrinkavaju. Hoću reći da su oni njihovi, ista agentura na istom zadatku i sad ih se netko želi riješiti? Očito je da UDBA nije zadovoljna njihovim protuhrvatskim učinkom i "dejstvovanjem".

Komentiraj...
Vidi sve komentare