To je to što me zanima!

A sad nešto sasvim drukčije: Predstava od čak milijun kuna

Brodvejski hit radili su prema predlošku britanskog filma “Monty Python i sveti gral”, a hrvatska premijera ovog mjuzikla je danas u kazalištu Komedija
Vidi originalni članak

Kako je ovo najzahtjevniji projekt kazališta Komedija u njegovoj povijesti, nije bilo nikakvih anegdota ni previše zafrkancije na probama. Smijali smo se samo dok smo iščitavali tekst, kaže redatelj predstave Igor Mešin.

Osim što je režirao hrvatsku inačicu predstave “Monty Python i sveti gral”, glumac Igor Mešin (46) u njoj će igrati kralja Artura u alternaciji s kolegom Damirom Lončarom. Dodao je kako su probe bile naporne jer su iščitavali tekstove dva puta na dan. Mešin ističe kako je riječ o dosad najskupljem i najzahtjevnijem projektu u Hrvatskoj, na kojem je radilo čak 130 kazalištaraca.


- Imali smo čak 60 proba i nadam se da će i premijera proći u redu. Iako nemam nekih posebnih rituala prije izlaska na pozornicu, ipak volim otići u crkvu i pomoliti se da sve prođe u redu - istaknuo je Mešin, kojega gledatelji pamte iz serija “Odmori se, zaslužio si” i “Naša mala klinika”. 

Trebalo je ispuniti stroge produkcijske uvjete

Dodao je kako se za rad na predstavi odlučio kad je u Torontu pogledao originalnu brodvejsku verziju. Da bi se uopća predstava mogla napraviti, zagrebačko kazalište moralo je ispuniti stroge produkcijske uvjete. Samo za libreto i dramski tekst platili su 200.000 kuna, a ukupno predstava košta vrtoglavih milijun kuna. 

Osim Mešina, u mjuziklu pjeva Renata Sabljak (36), koja tumači lik Gospe od Jezera. Renata ističe kako se najviše boji da na premijeri ne padne s 15 centimetara visokih štikli.


- Svaki put kad se penjem na gral, moram se provlačiti u golemom kostimu u uskom prostoru. Bojim se da ne slomim vrat - požalila se Sabljak. Dodala je kako su toliko naporno radili da je posljednjih šest mjeseci “živjela u automobilu”. Zanimljivo je da u predstavi homoseksualni par glume Saša Buneta (42) kao sir Lancelot i Luka Bulić (32) kao Princ Herbert. Dečki će se na kraju predstave vjenčati, a hoće li pasti poljubac, ipak nisu htjeli otkriti.


Mjuzikl je inače praizveden na Broadwayu 2005. Iste je godine dobio nagradu Tony za najbolji mjuzikl godine, a 2006. godine osvojio je prestižni Grammy za najbolju glazbu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • marci2812 15.12.2013.

    Svasta se u Hrvatskoj moze zvat kazalistem - Komedija to potvrduje, mirne duse covjek moze rec, vidio si jednu predstavu prije 30-tak godina,mvidio si sve , od laznih primadona, koje to nisu, nikada ni nece bit, do pjevaca s ulice, sve je to Komedija, naravno - zivi sretno na jaslama drustva - pravi komunisticki sistem - radis koliko hoces, a primanja, oko 7ooo tisuca, ,da ne spominjem praznike i nerad, par mjesdci godisnje. Sto se pak tice uloga, na koje je potencirao pisac ovog clanka, barem u tom kazalistu nije problem nac "prave glumce s iskustvom" - koji bi to odradili posteno, jer, ipak je to kuca gdje se ne zna, tko tu koga.....odnosno zna se, ali - "oni zive kao velika porodica".

  • feba 15.12.2013.

    Kazalištarci kukaju kako se malo izdvaja za kulturu a onda ti se zavrti od ovih novaca za scenu,kostime i ostalo.I da,naradili se,čak 60 proba.

Komentiraj...
Vidi sve komentare