To je to što me zanima!

Alfi Kabiljo (82): Sharon Stone htjela je biti dio moje glazbe

DOMA JE NAJLJEPŠE Skladatelj Kabiljo osvojio je svijet. Zvali su ga i u Hollywood, no on je htio, kako kaže, ostati u Zagrebu
Vidi originalni članak

Cijeli život intenzivno se bavim sportom. Zato sam napisao drugu navijačku pjesmu ‘Pobijedimo u Rusiji’, kaže Alfi Kabiljo (82).

Novu pjesmu, koja će bodriti reprezentativce na Svjetskom nogometom prvenstvu u Rusiji, pjevaju članovi ansambla Komedija, Sandra Bagarić, Mila Elegović, Zrinka Posavec, Adalbert Turner i Max Hozić. “Svi u Brazil” napisao je 2014. “Nije saživjela jer se naši nogometaši nisu dobro plasirali”, kaže Kabiljo, kojeg su na skladanje navijačkih pjesama potaknuli njegovi veliki uspjesi u Brazilu. Iako je od malih nogu govorio da će biti skladatelj, Kabiljo je ipak upisao i završio arhitekturu. U to vrijeme su mu, kaže, arhitekti imponirali. Ipak, u toj struci nema ni dana staža.

- Zato što sam uvijek čekao posao. Stalno su mi govorili još tjedan, mjesec, još malo, a imao sam obitelj i trebalo je zarađivati za život. Zvali su me s televizije i ponudili da aranžiram pa sam prihvatio i ostao u glazbi - kaže Kabiljo. Sa svojim je bendom kao mladić svirao po plesnjacima i svi su članovi napravili velike karijere. Jedan je poznati liječnik, drugi glazbenik, treći ekonomist... Sa 16 godina trebao je nagovarati roditelje da ga puste u London.

- Bilo je fantastično jer sam slušao Billa Haleyja, simfonijske koncerte, gledao mjuzikle... London je jako puno utjecao na moje skladanje - priča Kabiljo, koji je odbio ponudu da ostane u Hollywoodu. Svugdje je, ističe skladatelj, lijepo, ali doma je najljepše. Među ostalim, u Americi mu je smetao i promet.

- Tamo je kao da kod nas sa sastanka u Čakovcu jurite na onaj u Karlovcu pa s njega u Sisak. I tako svaki dan - prisjetio se.

Od druženja s hollywoodskim zvijezdama ističe Sharon Stone, s kojom je radio na filmu “Scissors”. Glumica je na njega ostavila snažan dojam.

- Lijepo smo se slagali, bili smo na nekim večerama skupa, jako pametna i lijepa žena. Nikad nije glumila zvijezdu. Kad smo se upoznali, rekla mi je: ‘Želim biti dio vaše glazbe’ - priča Alfi. Snimao je u Barceloni, Beču, Londonu, Los Angelesu, Ljubljani, Madridu, Parizu, Tokiju... Svugdje su ga zvali da ostane.

- Ne mislim da sam nešto propustio. Možda sam pogriješio što nakon Rija nisam išao u New York. Pjesma ‘Svijet je moj’ je bila u kombinaciji za Franka Sinatru i Toma Jonesa. Nije se realiziralo, ali bilo bi novih prilika - priča skladatelj.

Ponosi se glazbom koju je napravio za film “Sky Bandits” iz 1986. Objavljena je i na CD-u. Kritičari su je ocijenili kao jednu od najboljih filmskih glazbi. CD je bio nominiran i za BAFTA-u i za Oscara. Isti ton-majstor snimao je i za Beatlese.

- Posrećilo mi se, a možda je i tenis malo pomogao. Glavni producent u Londonu također je bio tenisač. Pričali smo o Wimbledonu, koji se upravo igrao. Drugi dan me pozvao i rekao da idemo na Wimbledon. U autu mi je rekao: ‘Dobili ste film’ - prisjetio se. Bez obzira na zavidan opus, njegovo ime je sinonim za mjuzikl “Jalta, Jalta”.

– To je normalno. Napisao sam i bolji mjuzikl od ‘Jalte’ - ‘Kralj je gol’, operu ‘Casanova u Istri’, što smatram najvećim životnim uspjehom. Dao sam si cilj da budem posvećen teatru i mjuziklu. I opet tvrdim da nam treba kazalište za mjuzikl. Apeliram na sve da to naprave, kazalište od 1000 mjesta umjesto da se guramo u ovom franjevačkom kazalištu. Jedva čekam da nas Crkva izbaci - kaže Kabiljo. S Mirom Gavranom radi novi mjuzikl “Krađa Mona Lize”.

Napisao je deset pjesama, a Gavranov scenarij ga je oduševio. Najemotivnijim trenutkom karijere smatra Rio i trenutak kad je Radojka Šverko pred 40.000 ljudi pjevala “Svijet je moj”. I privatno se smatra sretnikom jer ima divnu suprugu, dvoje djecu, četiri unuke...

- Najstarija unuka Hana je vrhunska arhitektica, Sara je filmska producentica, Rahela i Lara odlično pjevaju. Rahela je i sjajna gimnastičarka, a Lara najbolja crtačica u školi - priča.

Žali što se njegov sin Ilan povukao iz glazbe. Imao je ponude da snima u L.A.-u, Beču, no on je, kaže Alfi, odabrao miran obiteljski život u Beču. Kći Danijela jedno je vrijeme radila u Interpolu, a sad je, ponosi se skladatelj, u drugoj međunarodnoj organizaciji.

VIDI OVO: Bizarni seksualni običaji diljem svijeta

Idi na 24sata

Komentari 5

  • spirit lamp 04.06.2018.

    Ja stvarno ne mogu vjerovati kako lud moras biti da odbijes ponude iz Hollywooda jer zelis ostati kod kuce!? Pa covjek je mogao biti milijunas, raditi glazbu za filmove.

  • Iskrivljena antena 03.06.2018.

    On je pisao glazbu za hajdukovu himnu

  • Policija 03.06.2018.

    Morao sam se nasmijati kad sam pročitao da pjesmu "Pobjedimo u Rusiji" izvode članovi "Komedije".Valjda će nas ozbiljno shvatiti u Rusiji.:))) Kako god, palac gore za gosp. Kabilja!Nakon velikih Gotovca, Mihaljineca, Kalogjere, Novkovića, Dedića i Runjića mislim da je jedini živući od zlatne generacije skladatelja hrvatske zabavne glazbe.I još je uvijek aktivan po pitanju skladanja.Evala, maestro!

Komentiraj...
Vidi sve komentare