Obavijesti

Show

Komentari 5

Alfi Kabiljo (82): Sharon Stone htjela je biti dio moje glazbe

Alfi Kabiljo (82): Sharon Stone htjela je biti dio moje glazbe
12

DOMA JE NAJLJEPŠE Skladatelj Kabiljo osvojio je svijet. Zvali su ga i u Hollywood, no on je htio, kako kaže, ostati u Zagrebu

VIDEO

Cijeli život intenzivno se bavim sportom. Zato sam napisao drugu navijačku pjesmu ‘Pobijedimo u Rusiji’, kaže Alfi Kabiljo (82).

Novu pjesmu, koja će bodriti reprezentativce na Svjetskom nogometom prvenstvu u Rusiji, pjevaju članovi ansambla Komedija, Sandra Bagarić, Mila Elegović, Zrinka Posavec, Adalbert Turner i Max Hozić. “Svi u Brazil” napisao je 2014. “Nije saživjela jer se naši nogometaši nisu dobro plasirali”, kaže Kabiljo, kojeg su na skladanje navijačkih pjesama potaknuli njegovi veliki uspjesi u Brazilu. Iako je od malih nogu govorio da će biti skladatelj, Kabiljo je ipak upisao i završio arhitekturu. U to vrijeme su mu, kaže, arhitekti imponirali. Ipak, u toj struci nema ni dana staža.

- Zato što sam uvijek čekao posao. Stalno su mi govorili još tjedan, mjesec, još malo, a imao sam obitelj i trebalo je zarađivati za život. Zvali su me s televizije i ponudili da aranžiram pa sam prihvatio i ostao u glazbi - kaže Kabiljo. Sa svojim je bendom kao mladić svirao po plesnjacima i svi su članovi napravili velike karijere. Jedan je poznati liječnik, drugi glazbenik, treći ekonomist... Sa 16 godina trebao je nagovarati roditelje da ga puste u London.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bilo je fantastično jer sam slušao Billa Haleyja, simfonijske koncerte, gledao mjuzikle... London je jako puno utjecao na moje skladanje - priča Kabiljo, koji je odbio ponudu da ostane u Hollywoodu. Svugdje je, ističe skladatelj, lijepo, ali doma je najljepše. Među ostalim, u Americi mu je smetao i promet.

- Tamo je kao da kod nas sa sastanka u Čakovcu jurite na onaj u Karlovcu pa s njega u Sisak. I tako svaki dan - prisjetio se.

Od druženja s hollywoodskim zvijezdama ističe Sharon Stone, s kojom je radio na filmu “Scissors”. Glumica je na njega ostavila snažan dojam.

- Lijepo smo se slagali, bili smo na nekim večerama skupa, jako pametna i lijepa žena. Nikad nije glumila zvijezdu. Kad smo se upoznali, rekla mi je: ‘Želim biti dio vaše glazbe’ - priča Alfi. Snimao je u Barceloni, Beču, Londonu, Los Angelesu, Ljubljani, Madridu, Parizu, Tokiju... Svugdje su ga zvali da ostane.

- Ne mislim da sam nešto propustio. Možda sam pogriješio što nakon Rija nisam išao u New York. Pjesma ‘Svijet je moj’ je bila u kombinaciji za Franka Sinatru i Toma Jonesa. Nije se realiziralo, ali bilo bi novih prilika - priča skladatelj.

Ponosi se glazbom koju je napravio za film “Sky Bandits” iz 1986. Objavljena je i na CD-u. Kritičari su je ocijenili kao jednu od najboljih filmskih glazbi. CD je bio nominiran i za BAFTA-u i za Oscara. Isti ton-majstor snimao je i za Beatlese.

- Posrećilo mi se, a možda je i tenis malo pomogao. Glavni producent u Londonu također je bio tenisač. Pričali smo o Wimbledonu, koji se upravo igrao. Drugi dan me pozvao i rekao da idemo na Wimbledon. U autu mi je rekao: ‘Dobili ste film’ - prisjetio se. Bez obzira na zavidan opus, njegovo ime je sinonim za mjuzikl “Jalta, Jalta”.

– To je normalno. Napisao sam i bolji mjuzikl od ‘Jalte’ - ‘Kralj je gol’, operu ‘Casanova u Istri’, što smatram najvećim životnim uspjehom. Dao sam si cilj da budem posvećen teatru i mjuziklu. I opet tvrdim da nam treba kazalište za mjuzikl. Apeliram na sve da to naprave, kazalište od 1000 mjesta umjesto da se guramo u ovom franjevačkom kazalištu. Jedva čekam da nas Crkva izbaci - kaže Kabiljo. S Mirom Gavranom radi novi mjuzikl “Krađa Mona Lize”.

Napisao je deset pjesama, a Gavranov scenarij ga je oduševio. Najemotivnijim trenutkom karijere smatra Rio i trenutak kad je Radojka Šverko pred 40.000 ljudi pjevala “Svijet je moj”. I privatno se smatra sretnikom jer ima divnu suprugu, dvoje djecu, četiri unuke...

- Najstarija unuka Hana je vrhunska arhitektica, Sara je filmska producentica, Rahela i Lara odlično pjevaju. Rahela je i sjajna gimnastičarka, a Lara najbolja crtačica u školi - priča.

Žali što se njegov sin Ilan povukao iz glazbe. Imao je ponude da snima u L.A.-u, Beču, no on je, kaže Alfi, odabrao miran obiteljski život u Beču. Kći Danijela jedno je vrijeme radila u Interpolu, a sad je, ponosi se skladatelj, u drugoj međunarodnoj organizaciji.

VIDI OVO: Bizarni seksualni običaji diljem svijeta

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...
Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...