To je to što me zanima!

Desetljećima su bili zabranjeni: Zombiji su osvojili Hollywood

Brad Pitt uložio je vlastiti novac kako bi snimio akcijski horor spektakl 'Svjetski rat Z' i zombije izvukao iz filmskoga geta. Zašto su zombiji tek sad postali vruća roba?
Vidi originalni članak

Vjerovali ili ne, “Svjetski rat Z” prvi je pravi punokrvni holivudski blockbuster s tematikom borbe protiv zombija. Dok su vampiri, vještice i vukodlaci više-manje redoviti (anti)junaci studijske A produkcije, zombiji su na svoj trenutak slave trebali čekati više od 80 godina, od pojave prvog američkog filma o živim mrtvacima, “Bijelog zombija” (1932.). U unosnu ljetnu kinoshemu ubacila ih je producentska kuća Plan B, u vlasništvu Brada Pitta, koji je kupio prava na knjigu “Svjetski rat Z” autora Maxa Brooksa (sina majstora parodije Mela Brooksa). Pitt se za prava borio s drugom zvijezdom, Leonardom DiCaprijem. No zašto su zombiji tek sad dosegli status vruće filmske robe za koju se otimaju dvojica najutjecajnijih glumaca današnjice i zašto su desetljećima morali čekati da izađu iz geta američke B i C produkcije?

Prvo, zombiji nikad nisu bili vizualno privlačni za široke mase. Vampiri, kao pozitivci ili negativci, uglavnom su bili kul i seksi frajeri (Christopher Lee i Gary Oldman kao Drakula, Tom Cruise kao Lestat, Wesley Snipes u trilogiji “Blade”, Robert Pattinson kao Edward u serijalu “Sumrak”) ili atraktivne žene (Salma Hayek u “Od sumraka do zore”, Kate Beckinsale u “Underworldu”, Kristen Stewart u “Sumraku”). Zombiji su, s druge strane, uvijek negativci, gadni su i ne rade ljubavne ugrize na vratu nego doslovno žderu ljude dok ih ne preobraze u žive mrtvace. Zato su želudac za filmove o zombijima imali samo istinski ljubitelji podžanra.

Drugo, filmovi o zombijima, kao i svi dobri nezašećereni horori, bili su cijepljeni od sretnih završetaka. U svojih šest filmova iz serijala o živim mrtvacima George A. Romero glavnim protagonistima ne daje nikakvu nadu, čak i onda kada se čini da su se izvukli iz ruku zombija. A blockbuster bez sretnog završetka rijetko kad ubere lovu na blagajnama.

Treće, političke poruke Romerovih filmova bile su previše subverzivne da bi im se dopustila masovna distribucija. Stari je majstor u svaki od svojih filmova od 1968. naovamo upakirao više socijalne, političke i konzumerističke kritike nego većina političkih trilera i drama. Opet, nešto čime široka publika ne želi zamarati svoj mozak.

“Zombieland” je pokazao da zombiji mogu biti smiješni

Da bi filmovi o zombijima postali faktor zarade, morali su prvo malo odstupiti od nekih načela i pružiti kakvu-takvu utjehu gledatelju. Zombiji su morali postati pobjedivi i smiješni. Ta vrata je odškrinuo britanski komičar Simon Pegg svojom urnebesnom komedijom o zombijima “Shaun of the Dead” (2004.) - inteligentnom parodijom Romerovih klasika i problema britanske radničke klase. Na jednako duhovit američki odgovor trebalo je čekati do 2009. i izvrsne nezavisne horor komedije “Zombieland”.0

Amerikanci su prihvatili žive mrtvace u seriji

Putovanje grupice preživjelih Amerikanaca (Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone, Abigail Breslin) diljem Amerike kako bi pronašli utočište od zombija jednostavno pršti od sjajnih štosova u kojima su ljudi, napokon, pametniji i snalažljiviji od bezumnih, virusom zaraženih teturavih mrtvaca. Uspjeh “Zombielanda” otvorio je vrata ulasku zombija u svaki američki dom jer se producent i redatelj Frank Darabont (“Iskupljenje u Shawshanku”) odvažio i otkupio prava na uspješan strip “The Walking Dead” i pretvorio ga u televizijsku seriju koja već tri sezone ruši rekorde gledanosti.

The “Walking Dead” je sjano pripremio američku (ali i svjetsku) publiku za “Svjetski rat Z”, iako je u trailerima za film vješto izbjegnuto bilo kakvo spominjanje riječi zombi ili prikazivanje scena u kojima se oni pojavljuju. Sam film je imao svojih porođajnih muka jer je produkcija trajala dulje od očekivanog, a i kraj filma morao se potpuno mijenjati nakon testnih prikazivanja. No iako će ljubitelji zombija zamjeriti manjak krvi i užasavajućih scena, Pitt i redatelj Mark Forster napravili su solidan posao i upakirali zombije u filmski proizvod koji se može prodati svima, što pokazuju i rezultati na kinoblagajnama.

Uskoro stiže i prvi hrvatski roman o zombijima

“Svjetski rat Z” dosad je zaradio više od 370 milijuna dolara. Sasvim dovoljno da i uskrsnuli Arnold Schwarzenegger dobije svoju šansu u borbi protiv zombija. U filmu radnog naziva “Maggie” Arnie bi se trebao boriti da kćer izliječi od ugriza zombija. A u Hrvatskoj na svim kioscima stiže i prvi domaći roman “Zombie.hr” Denisa Tarlea o zombijima s radnjom smještenom u jednoj tvornici.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • nata callahan 15.07.2013.

    najjaci film o zombijima mi je definitivno ovaj http://www.youtube.com/watch?v=YQkYWWJGl6w

  • Vrbazgb 15.07.2013.

    Kristen Stewart je atraktivna otprilike koliko je veganima privlačan odrezak

  • 15.07.2013.

    sranje film

Komentiraj...
Vidi sve komentare