Obavijesti

Show

Komentari 3

Desetljećima su bili zabranjeni: Zombiji su osvojili Hollywood

Desetljećima su bili zabranjeni: Zombiji su osvojili Hollywood
4

Brad Pitt uložio je vlastiti novac kako bi snimio akcijski horor spektakl 'Svjetski rat Z' i zombije izvukao iz filmskoga geta. Zašto su zombiji tek sad postali vruća roba?

VIDEO

Vjerovali ili ne, “Svjetski rat Z” prvi je pravi punokrvni holivudski blockbuster s tematikom borbe protiv zombija. Dok su vampiri, vještice i vukodlaci više-manje redoviti (anti)junaci studijske A produkcije, zombiji su na svoj trenutak slave trebali čekati više od 80 godina, od pojave prvog američkog filma o živim mrtvacima, “Bijelog zombija” (1932.). U unosnu ljetnu kinoshemu ubacila ih je producentska kuća Plan B, u vlasništvu Brada Pitta, koji je kupio prava na knjigu “Svjetski rat Z” autora Maxa Brooksa (sina majstora parodije Mela Brooksa). Pitt se za prava borio s drugom zvijezdom, Leonardom DiCaprijem. No zašto su zombiji tek sad dosegli status vruće filmske robe za koju se otimaju dvojica najutjecajnijih glumaca današnjice i zašto su desetljećima morali čekati da izađu iz geta američke B i C produkcije?

Prvo, zombiji nikad nisu bili vizualno privlačni za široke mase. Vampiri, kao pozitivci ili negativci, uglavnom su bili kul i seksi frajeri (Christopher Lee i Gary Oldman kao Drakula, Tom Cruise kao Lestat, Wesley Snipes u trilogiji “Blade”, Robert Pattinson kao Edward u serijalu “Sumrak”) ili atraktivne žene (Salma Hayek u “Od sumraka do zore”, Kate Beckinsale u “Underworldu”, Kristen Stewart u “Sumraku”). Zombiji su, s druge strane, uvijek negativci, gadni su i ne rade ljubavne ugrize na vratu nego doslovno žderu ljude dok ih ne preobraze u žive mrtvace. Zato su želudac za filmove o zombijima imali samo istinski ljubitelji podžanra.

Drugo, filmovi o zombijima, kao i svi dobri nezašećereni horori, bili su cijepljeni od sretnih završetaka. U svojih šest filmova iz serijala o živim mrtvacima George A. Romero glavnim protagonistima ne daje nikakvu nadu, čak i onda kada se čini da su se izvukli iz ruku zombija. A blockbuster bez sretnog završetka rijetko kad ubere lovu na blagajnama.

Treće, političke poruke Romerovih filmova bile su previše subverzivne da bi im se dopustila masovna distribucija. Stari je majstor u svaki od svojih filmova od 1968. naovamo upakirao više socijalne, političke i konzumerističke kritike nego većina političkih trilera i drama. Opet, nešto čime široka publika ne želi zamarati svoj mozak.

“Zombieland” je pokazao da zombiji mogu biti smiješni

Da bi filmovi o zombijima postali faktor zarade, morali su prvo malo odstupiti od nekih načela i pružiti kakvu-takvu utjehu gledatelju. Zombiji su morali postati pobjedivi i smiješni. Ta vrata je odškrinuo britanski komičar Simon Pegg svojom urnebesnom komedijom o zombijima “Shaun of the Dead” (2004.) - inteligentnom parodijom Romerovih klasika i problema britanske radničke klase. Na jednako duhovit američki odgovor trebalo je čekati do 2009. i izvrsne nezavisne horor komedije “Zombieland”.0

Amerikanci su prihvatili žive mrtvace u seriji

Putovanje grupice preživjelih Amerikanaca (Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone, Abigail Breslin) diljem Amerike kako bi pronašli utočište od zombija jednostavno pršti od sjajnih štosova u kojima su ljudi, napokon, pametniji i snalažljiviji od bezumnih, virusom zaraženih teturavih mrtvaca. Uspjeh “Zombielanda” otvorio je vrata ulasku zombija u svaki američki dom jer se producent i redatelj Frank Darabont (“Iskupljenje u Shawshanku”) odvažio i otkupio prava na uspješan strip “The Walking Dead” i pretvorio ga u televizijsku seriju koja već tri sezone ruši rekorde gledanosti.

The “Walking Dead” je sjano pripremio američku (ali i svjetsku) publiku za “Svjetski rat Z”, iako je u trailerima za film vješto izbjegnuto bilo kakvo spominjanje riječi zombi ili prikazivanje scena u kojima se oni pojavljuju. Sam film je imao svojih porođajnih muka jer je produkcija trajala dulje od očekivanog, a i kraj filma morao se potpuno mijenjati nakon testnih prikazivanja. No iako će ljubitelji zombija zamjeriti manjak krvi i užasavajućih scena, Pitt i redatelj Mark Forster napravili su solidan posao i upakirali zombije u filmski proizvod koji se može prodati svima, što pokazuju i rezultati na kinoblagajnama.

Uskoro stiže i prvi hrvatski roman o zombijima

“Svjetski rat Z” dosad je zaradio više od 370 milijuna dolara. Sasvim dovoljno da i uskrsnuli Arnold Schwarzenegger dobije svoju šansu u borbi protiv zombija. U filmu radnog naziva “Maggie” Arnie bi se trebao boriti da kćer izliječi od ugriza zombija. A u Hrvatskoj na svim kioscima stiže i prvi domaći roman “Zombie.hr” Denisa Tarlea o zombijima s radnjom smještenom u jednoj tvornici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom
ZABLISTAO NA PROMOCIJI

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom

Tajnu svog izgleda, Viktor Živojinović krije u promjeni životnog stila koju je donio prije nekoliko godina. Usredotočio se na zdravu prehranu i redovito vježbanje
Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene
NIJE ISTO KAO NA 'DORI'

Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene

Za kostime je zaslužna prijateljica Baby Lasagne, mlada dizajnerica Valentina Pliško