To je to što me zanima!

Evo što je sve režirao Dolenčić: Predstave s tisućama sudionika u Kini, doček Vatrenih na trgu...

Godine 2000. na međunarodnom festivalu u Šangaju režirao je Verdijevu 'Aidu', operu s 2300 sudionika. Zatim je 2003. godine to isto ponovio u Pekingu, kao najveću opernu predstavu svih vremena.
Vidi originalni članak

Povijesni događaj svečanog otvorenja Pelješkog mosta počet će na odmaralištu Komarna u utorak navečer bogatim scensko-glazbenim programom u sklopu kojega će se obratiti državni vrh i završit će vatrometom, dok je tijekom dana predviđen bogat program na odmaralištu Brijesta. Redatelj otvorenja je Krešimir Dolenčić, čovjek koji je režirao predstave u Šangaju i Pekingu s tisućama sudionika, jedan od najplodnijih hrvatskih kazališnih redatelja, posebno posvećen operi.

Tijekom gotovo 35 godina karijere postavio je gotovo 120 dramskih tekstova i preko trideset opera na scenama Hrvatske, Slovenije, SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i Kine.

Režirao i mnoge javne priredbe - otvaranje Univerzijade 1987., obilježavanje Dana državnosti na Jarunu 30. svibnja 1995., dva mjeseca uoči Oluje,  Azijske igre na pijesku u Omanu 2010. godine, doček Vatrenih na zagrebačkom Trgu bana Jelačića 2018. godine...

Godine 2000. na međunarodnom festivalu u Šangaju režirao je Verdijevu 'Aidu', operu s 2300 sudionika. Zatim je 2003. godine to isto ponovio u Pekingu, kao najveću opernu predstavu svih vremena.

Radio je i kao predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Rice Universityju u Houstonu i na Trinity College of Music u Londonu. U njegovoj režiji otvorene su. Jedanaest godina bio je ravnatelj Dramskog kazališta Gavella, bio je intendant Dubrovačkih ljetnih igara, a u Hrvatskoj je režirao u svim većim kazališnim kućama i na svim značajnijim kazališnim festivalima.

NAPUSTILA GAVELLU Redatelj o Editi Majić, glumici koja se zaredila prije 18 godina: 'U duhovnom smo kontaktu...'

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, a prošle godine njegova predstava 'Matijaš Grabancijaš Dijak' Tituša Brezovačkog u produkciji Varaždinskog HNK dobila je Nagradu hrvatskog glumišta kao najbolja predstava u cjelini. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare