To je to što me zanima!

Film o genocidu u Srebrenici je na listi omiljenih filmova bivšeg američkog predsjednika Obame

'Quo vadis, Aida?' ili jednostavnije 'Kuda ideš, Aida?' Je film o genocidu u Srebrnici koji je proglašen najboljim europskim filmom, a Obamini obožavatleji iznenađeni su što se našao na lisit omiljenih filmova
Vidi originalni članak

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama (60) objavio je listu svojih 14 omiljenih filmova u 2021. godini na svom Instagramu i Twitteru. Na toj listi nalazi se i bosanskohercegovački film 'Quo vadis, Aida?' ili prevedeno Kuda ideš, Aida?.

- Ovo su moji omiljeni filmovi godine. Svaki od ovih filmova priča moćnu priču i nadam se da ćete uživati u njima kao i ja - napisao je Obama na svom Twitteru - napisao je u svojoj objavi Obama.

Obamina izbor je uzrokovao mnoge reakcije, a ovo su bili neki od komentara obožavatelja bivšeg predsjednika:

- Quo Vadis Aida, wow. Svatko bi trebao pogledati ovaj film. Tako sam sretan i iznenađen što je na ovoj listi – napisao je jedan od pratitelj

- Tako sam sretan što je Quo Vadis na listi' – napisao je pratitelj

'QUO VADIS, AIDA?' Potresni film o Srebrenici neće u kina, projekcije isključivo online

Ali zato se našao jedan poput ovog komentara:

- Da... nikad nisam čuo za ove filmove.

- On stvarno nema ukusa, gdje je Spiderman predsjedniče - dodao je drugi. Prisjetimo se 'Quo Vadis, Aida?' je duboko emotivan i prvi film o užasnoj tragediji i najvećem zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata.

Radnja se događa tijekom rata u Bosni Hercegovini gdje glavni lik Aida živi Srebrenici i radi kao prevoditeljica za UN . Sve pratimo kroz Aidine oči dok ona pokušava spasiti svoju obitelj kroz sav stres, ljudski očaj i neljudskost nakon što Vojska Republike Srpske preuzima Srebrenicu 1995.godine i počinje s etničkim čišćenjem bošnjačkog stanovništva ubijajući više od 8.000 muškaraca i dječaka, bosanskih Muslimana.

'Kuda ideš,Aida?' je film Redateljice Jasmine Žbanić (46)osvojila je nagradu za najbolju redateljicu i najbolju glumicu 2021. godine u Berlinu na dodjeli 34. Europske filmske nagrade.

Prilikom dodjele nagrade Žbanić je zahvalila „ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira u Europi danas“. A glavna glumica Jasna Đuričić (55) je zahvalila ekipi filma, navodeći da je ta nagrada istovremeno nagrada i „za sve žrtve i za sve majke“.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare