To je to što me zanima!

'Generalova' bitka: HAVC nije prihvatio financijsko izvješće...

Ivan-Goran Vitez kaže kako je svim glumcima ranije isplaćen budžet, osim Navojcu i Nadareviću, a ravnatelj HAVC-a kaže kako tvrtka Kiklop ima još tjedan dana vremena da dostavi novi izvještaj
Vidi originalni članak

Glumci Goran Navojec (49) i Mustafa Nadarević (76) su najpoznatije osobe s popisa osoba i tvrtki kojima su producenti filma i serije 'General' ostali dužni. Financijski izvještaj podnesen HAVC-u nije zadovoljio, a novi popravljeni nikako da stigne. Tako bi za glumce Gorana Višnjića (47), redatelja Antuna Vrdoljaka (88) i producenta Andriju Vrdoljaka (53) 'General' mogao biti posljednji u karijeri koji su radili s HAVC-om.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Predsjednik Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ivan-Goran Vitez (45) kaže kako je svim glumcima ranije isplaćen budžet, osim Navojcu i Nadareviću.

- Navojec je pokrenuo zahtjev za ovrhom, žalili su se i sad će ići na sud. Za zadnju ratu treba se isplatiti još 200.000 kuna, a isplatiti će se kad će financijsko izvješće biti dobro. Očito nije - ispričao nam je Vitez.

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich za Jutarnji list je potvrdio kako tvrtka Kiklop ima još tjedan dana vremena da dostavi novi, precizni i detaljan izvještaj o filmu.

- Nakon prošlogodišnje Pule, u predviđenom roku od 90 dana, Kiklop film se javio sa zahtjevom da im se isplati posljednja tranša sredstava koju je HAVC odobrio za snimanje filma 'General' - rekao je Marcich.

POTVRDIO I NADAREVIĆ General u problemima, Navojec tvrdi: Vrdoljak nam je dužan

To je uobičajeni način financiranja filmova u HAVC-u. Nakon što se odobri projekt, a HAVC je za 'Generala' odobrio odobrio 4,2 milijuna kuna, producentima se novac isplaćuje u nekoliko navrata. Prvo se isplaćuje 10 posto pa producenti skupljaju ostatak novca koji im je potreban prema prijavljenom budžetu, a kad to skupe, javljaju se HAVC-u da nastavi s isplatom ostalog iznosa. HAVC isplaćuje novac u nekoliko rata, a posljednja, u iznosu od pet posto odobrenih sredstava, isplaćuje se nakon prikazivanja filma na Festivalu u Puli.

HRT je film i seriju financirao s 9,6 milijuna kuna, a MORH ne želi otkriti koliko iznosi trošak njihova angažmana. Jutarnjem listu su  odgovorili da su za potrebe filma u jednom trenutku angažirali 180 vojnika, u nekoliko navrata do 10 tenkova, u tri navrata tri helikoptera te MiG. Svaki sat tenka i helikoptera vrijedi i po nekoliko desetaka tisuća kuna, ali taj iznos troškova ostaje nepoznat.

VRDOLJAK ODGOVORIO: 'Ne znam što se Navojec javlja, pa po danu je imao 3000 eura'

Marcich je rekao kako oni nemaju veze s tim, međutim, ako se ponovno na natječaju ponovi netko tko nije platio zadnji projekt, s takvom osobom više neće surađivati. U priči o financiranju još je jedna produkcijska kuća s kojom su razne općine i gradovi potpisivali ugovore o sponzorstvu i donacijama - AMW produkcija. Njezin je vlasnik Andrija Vrdoljak, a njegov brat Marko je direktor. O njima u HAVC-u ne znaju ništa.

Podsjetimo, Navojec je progovorio o dugu, a Nadarević je priču potvrdio.

POGLEDAJTE ŠTO 'OSVRTNIK' KAŽE O 'GENERALU':

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Sports <3 03.02.2020.

    Na kraju se sve svelo na dosadne dijaloge po 10 min,zanimljivosti nema,tijek bitki nista...Opralo se para ovdje...

  • realista 7 03.02.2020.

    i na filmu muljaju . gos. Gotovina ovo nije zasluzio

  • jašem konjića 03.02.2020.

    Pokusaj da iz nicega opravdas kud su otisli tolke pare...ja neznam ko jos radi filmove na teret drzave i nas..hahah..to samo mi mozemo

Komentiraj...
Vidi sve komentare