Show

Komentari 158

General u problemima, Navojec tvrdi: Vrdoljak nam je dužan

General u problemima, Navojec tvrdi: Vrdoljak nam je dužan

Producenti su raspolagali sa povelikim budžetom, ali se dugovi za 'Generala' vuku. Hrvatska radiotelevizija dala im je 9,6 milijuna kuna, a Hrvatski audiovizualni centar 4,2 milijuna kuna

Glumci Goran Navojec (49) i Mustafa Nadarević (76) su najpoznatije osobe s popisa osoba i tvrtki kojima su producenti filma i serije 'General' ostali dužni. Navojec je za Index.hr progovorio o toj temi, a Nadarević je informaciju o dugu potvrdio.

- Moj će odnos s producentima filma i TV serije General, odnosno Kiklop filmom, nažalost imati sudski epilog jer mi ni nakon dvije i pol godine od završetka snimanja te jednako dugog isteka roka za uplatu još uvijek nije isplaćen dio honorara. Isplaćeni sam dio, pak, čekao točno dvije godine. Nisam u tome usamljen. Moj uvaženi kolega i prijatelj, gospodin Mustafa Nadarević, bard hrvatske kinematografije i kazališta, također još uvijek čeka svoj novac. Ima nas još, ne samo iz glumačkog sektora: tu su scenograf Mario Ivezić, tvrtka Gripfilm, zadužena za scensku tehniku, Mario Knezović, koproducent za Bosnu i Hercegovinu, Ivan Maloča iz tvrtke Interfilm, čije su kamere snimale Generala - napisao je Navojec.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dodao je kako je neshvatljivo da nositelji projekta financiranog javnim novcem HRT-a i HAVC-a , koji je svojevremeno dobio epitet projekta od državnog značaja financiranog javnim novcem HRT-a i HAVC-a. Radi se o novcu poreznih obveznika pa smatra kako se o toj temi napokon trebalo progovoriti. 

- Ni HRT ni HAVC nisu pravno odgovorni za ovu situaciju jer smo svi mi ugovor potpisali s Kiklop filmom, ali postavlja se pitanje odgovornosti producenta, kao i sustava kontrole javnog novca. Ako nesmetano i bez sankcija plasira svoj proizvod u javni prostor u domovini i inozemstvu a da nije izvršio svoje financijske obveze prema onima bez kojih proizvoda ne bi ni bilo, onda smo u ozbiljnom problemu. Nakon što sam dvije godine, u dobroj vjeri, redovito komunicirao s producentom i strpljivo uzimao u obzir obrazloženja kašnjenja isplate, mahom usmjerena prema HRT-u i HAVC-u čija se uplata sredstava za podmirenje obaveza navodno iščekivala, odlučio sam potražiti zadovoljštinu pravnim putem. Podnio sam prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave te je doneseno rješenje o ovrsi. Na istu je producent uložio neosnovani prigovor, isključivo iz razloga odgode plaćanja - napisao je Navojec dalje u objavi. 

Producenti su raspolagali sa povelikim budžetom, ali se dugovi za 'Generala' vuku. Hrvatska radiotelevizija dala im je 9,6 milijuna kuna, Hrvatski audiovizualni centar 4,2 milijuna kuna, koliko su uplatili i kako su sve pomagali Ministarstvo obrane te brojne jedinice lokalne uprave i samouprave navedene u špici serije ostaje se samo za pretpostaviti. 

Navojec navodi kako je Andriji Vrdoljaku slao mail na koji nije odgovorio, zvali su ga, ali se nije javljao. Pitali su i Antuna Vrdoljaka, ali ni on ne odgovara.

- HRT se, pak, odlučio odgovarati kratkim rečenicama – "HRT nema ništa s odnosima između producenta Kiklop filma i HAVC-a", zatim "HRT je ispunio obveze prema neovisnom proizvođaču i stekao pravo korištenja djela te je u skladu sa stečenim pravima djelo emitirao", pa "Neovisni proizvođač dostavio je izvješće o utrošenim sredstvima" – iz kojih proizlazi da jedino oni nemaju zamjerki na Generala - ispričao je. 

Vrdoljak je potpisan kao scenarist, redatelj i koproducent – drugi je glumac Goran Višnjić (47), koji u seriji glumi Antu Gotovinu. Izvršni producent je Antunov sin Andrija Vrdoljak, a seriju i film potpisuje tvrtka Kiklop film, zajedno s Hrvatskom radiotelevizijom. Prema podacima iz sudskog registra, vlasnici Kiklop filma su Antun i Andrija Vrdoljak, koji je i direktor.

 

Najčitaniji članci