Obavijesti

Show

Komentari 158

General u problemima, Navojec tvrdi: Vrdoljak nam je dužan

General u problemima, Navojec tvrdi: Vrdoljak nam je dužan
4

Producenti su raspolagali sa povelikim budžetom, ali se dugovi za 'Generala' vuku. Hrvatska radiotelevizija dala im je 9,6 milijuna kuna, a Hrvatski audiovizualni centar 4,2 milijuna kuna

VIDEO

Glumci Goran Navojec (49) i Mustafa Nadarević (76) su najpoznatije osobe s popisa osoba i tvrtki kojima su producenti filma i serije 'General' ostali dužni. Navojec je za Index.hr progovorio o toj temi, a Nadarević je informaciju o dugu potvrdio.

- Moj će odnos s producentima filma i TV serije General, odnosno Kiklop filmom, nažalost imati sudski epilog jer mi ni nakon dvije i pol godine od završetka snimanja te jednako dugog isteka roka za uplatu još uvijek nije isplaćen dio honorara. Isplaćeni sam dio, pak, čekao točno dvije godine. Nisam u tome usamljen. Moj uvaženi kolega i prijatelj, gospodin Mustafa Nadarević, bard hrvatske kinematografije i kazališta, također još uvijek čeka svoj novac. Ima nas još, ne samo iz glumačkog sektora: tu su scenograf Mario Ivezić, tvrtka Gripfilm, zadužena za scensku tehniku, Mario Knezović, koproducent za Bosnu i Hercegovinu, Ivan Maloča iz tvrtke Interfilm, čije su kamere snimale Generala - napisao je Navojec.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:24

Dodao je kako je neshvatljivo da nositelji projekta financiranog javnim novcem HRT-a i HAVC-a , koji je svojevremeno dobio epitet projekta od državnog značaja financiranog javnim novcem HRT-a i HAVC-a. Radi se o novcu poreznih obveznika pa smatra kako se o toj temi napokon trebalo progovoriti. 

- Ni HRT ni HAVC nisu pravno odgovorni za ovu situaciju jer smo svi mi ugovor potpisali s Kiklop filmom, ali postavlja se pitanje odgovornosti producenta, kao i sustava kontrole javnog novca. Ako nesmetano i bez sankcija plasira svoj proizvod u javni prostor u domovini i inozemstvu a da nije izvršio svoje financijske obveze prema onima bez kojih proizvoda ne bi ni bilo, onda smo u ozbiljnom problemu. Nakon što sam dvije godine, u dobroj vjeri, redovito komunicirao s producentom i strpljivo uzimao u obzir obrazloženja kašnjenja isplate, mahom usmjerena prema HRT-u i HAVC-u čija se uplata sredstava za podmirenje obaveza navodno iščekivala, odlučio sam potražiti zadovoljštinu pravnim putem. Podnio sam prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave te je doneseno rješenje o ovrsi. Na istu je producent uložio neosnovani prigovor, isključivo iz razloga odgode plaćanja - napisao je Navojec dalje u objavi. 

Producenti su raspolagali sa povelikim budžetom, ali se dugovi za 'Generala' vuku. Hrvatska radiotelevizija dala im je 9,6 milijuna kuna, Hrvatski audiovizualni centar 4,2 milijuna kuna, koliko su uplatili i kako su sve pomagali Ministarstvo obrane te brojne jedinice lokalne uprave i samouprave navedene u špici serije ostaje se samo za pretpostaviti. 

Navojec navodi kako je Andriji Vrdoljaku slao mail na koji nije odgovorio, zvali su ga, ali se nije javljao. Pitali su i Antuna Vrdoljaka, ali ni on ne odgovara.

- HRT se, pak, odlučio odgovarati kratkim rečenicama – "HRT nema ništa s odnosima između producenta Kiklop filma i HAVC-a", zatim "HRT je ispunio obveze prema neovisnom proizvođaču i stekao pravo korištenja djela te je u skladu sa stečenim pravima djelo emitirao", pa "Neovisni proizvođač dostavio je izvješće o utrošenim sredstvima" – iz kojih proizlazi da jedino oni nemaju zamjerki na Generala - ispričao je. 

Vrdoljak je potpisan kao scenarist, redatelj i koproducent – drugi je glumac Goran Višnjić (47), koji u seriji glumi Antu Gotovinu. Izvršni producent je Antunov sin Andrija Vrdoljak, a seriju i film potpisuje tvrtka Kiklop film, zajedno s Hrvatskom radiotelevizijom. Prema podacima iz sudskog registra, vlasnici Kiklop filma su Antun i Andrija Vrdoljak, koji je i direktor.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda
UŽIVALA SA SUPRUGOM

Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda

Glumicu Joan Collins često hvale zbog vitke linije koju održava s 90 godina. Sve je to rezultat, rekla je svojedobno, ustrajnosti u redovitom vježbanju i pravilne prehrane