To je to što me zanima!

Glumci uputili otvoreno pismo Vladi: 'Slobodnjaci su ugroženi'

Pozdravljamo sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture, no ti programi ne uključuju sve potrebite i ne nadomještaju neophodnu pomoć, kažu
Vidi originalni članak

Loša situacija u kulturnom sektoru zbog pandemije korona virusa potaknula je glumce da upute otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću (50), potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću (43) te ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek (50).

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Smatraju da njihovi kolege i kolegice samostalni umjetnici i kulturni radnici koji su na nezavisnoj sceni imaju nezavidnu situaciju zbog virusa. Upozoravaju da Vlada HR kontinuirano dodjeljuje potpore za očuvanje radnih mjesta svim subjektima u gospodarstvu, a jedino su samostalni umjetnici i radnici na nezavisnoj sceni dobili potpore samo za prva tri mjeseca pandemije i nakon toga više ništa. Mnogi od njih su time doista egzistencijalno ugroženi.

Otvoreno pismo, koje prenosimo u cijelosti, potpisalo je 165 glumica i glumaca, zaposlenika zagrebačkih kazališta, a supotpisalo 14 udruga u kulturi: 

Poštovani predsjedniče Vlade RH, poštovani ministre Marić, poštovana ministrice Obuljen Koržinek,
 
U ovim teškim vremenima epidemije i situaciji izuzetno otežanih mogućnosti djelovanja u kulturi i umjetnosti želimo vas ponovno upozoriti  da su kolegice i kolege koji imaju status samostalnih umjetnika i nezavisni kulturni radnici i dalje nepravedno izuzeti iz sustava potpora koje primaju svi subjekti u gospodarstvu kao i poduzetnici u kulturi. Priznati članovi Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika dobili su pomoć za ožujak, travanj i svibanj i od tada više ništa, prepušteni da se snalaze sami u situaciji u kojoj umjetničkog angažmana nema ili ga ima tek sporadično, u vrlo ograničenim uvjetima i produkcijskim budžetima.
 
Potpuno nam je nerazumljiva takva diskriminirajuća odluka koja teško pogađa ovu skupinu radnika i radnica u kulturi, prepuštenih snalaženju i bez apsolutno ikakve zaštite.
 
Pozdravljamo sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture, no ti programi ne uključuju sve potrebite i svojim programskim sredstvima ne nadomještaju neophodnu pomoć.
Situacija s epidemijom je, na žalost, sve ozbiljnija i mogućnost rada u kulturnom sektoru je sve manja, a time i mogućnost zarade za osnovne životne potrebe. Kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju i pomoć kao i svi ostali sektori, stoga lijepo molimo da se u što skorijem roku donese odluka o nastavku isplate financijskih Potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i ostalim nezavisnim kulturnim radnicima kojima je pomoć neophodna.
 
Odgovornost je ove Vlade i ministarstava da nezavisne i samostalne radnike i radnice u polju kulture i umjetnosti ne dovedu do stanja ugroženih životnih uvjeta i egzistencije. Ostajemo u očekivanju što brže reakcije koja će ispraviti ovu nelogičnu, nepravednu i diskriminacijsku odluku o neisplati potpora prema kojoj ispada da su svi jednaki, a samo su neki jednakiji. 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • jazzily 04.12.2020.

    Ne znam od kuda informacija da glumci imaju gradske stanove. Da, oni bi novce, jer nisu svi gore spomenuta Ksenija Pajić koja je jedna od plaćenijih. A ni za dotičnu ne znam da li koristi gradski stan. Poznajem puno glumaca koji su, zamisli ti to, podstanari. Pa nismo mi u Hollywoodu! 95% naših pjevača i glumaca žive sasvim prosječno. To kaj vi svaki dan vidite Severinu i Jelenu Veljaču da iskaču iz paštete i mlate za to dobre pare, ne znači da svatko tko se bavi glumom i muzikom živi tako.Baš naprotiv, malo ih je koji tako žive u Hrvatskoj.

  • bokoli 04.12.2020.

    Da ne ulazimo u vase financiranje inace, u pitanju je izvanredna situacija. Vi ne možete u koš s ljudima koji funkcioniraju ponuda i potražnja cijeli zivot. Trosite ustedeno a onda cammeo, uber, Bolt, wolt dok se ne vratite. Pandemija nije vas pogodila direktno nego one koje uzdizete i sad se bore i vas posao naprosto nije bitan. U garazu na youtube cehova pa ko zeli. Potpuno odsustvo selfawernessa

  • duke 04.12.2020.

    Čuj sad njih! Oni bi novce? I ja bi stan + režije (koje mi ostali plaćamo) koji je svako od Vas dobio na trajno korištenje od Bandića pa da ne budem podstanar sa četvero djece, ali nisam glumac nego se borim rukama i nogama i to toliko da me i djeca zovu ČAROBNJAK!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare