Obavijesti

Show

Komentari 17

Glumci uputili otvoreno pismo Vladi: 'Slobodnjaci su ugroženi'

Glumci uputili otvoreno pismo Vladi: 'Slobodnjaci su ugroženi'
3

Pozdravljamo sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture, no ti programi ne uključuju sve potrebite i ne nadomještaju neophodnu pomoć, kažu

VIDEO

Loša situacija u kulturnom sektoru zbog pandemije korona virusa potaknula je glumce da upute otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću (50), potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću (43) te ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek (50).

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Kazališta 02:32

Smatraju da njihovi kolege i kolegice samostalni umjetnici i kulturni radnici koji su na nezavisnoj sceni imaju nezavidnu situaciju zbog virusa. Upozoravaju da Vlada HR kontinuirano dodjeljuje potpore za očuvanje radnih mjesta svim subjektima u gospodarstvu, a jedino su samostalni umjetnici i radnici na nezavisnoj sceni dobili potpore samo za prva tri mjeseca pandemije i nakon toga više ništa. Mnogi od njih su time doista egzistencijalno ugroženi.

Andrej Plenković sudjelovao u Zaprešiću na predstavljanju kandidata s liste HDZ-a

Otvoreno pismo, koje prenosimo u cijelosti, potpisalo je 165 glumica i glumaca, zaposlenika zagrebačkih kazališta, a supotpisalo 14 udruga u kulturi: 

Poštovani predsjedniče Vlade RH, poštovani ministre Marić, poštovana ministrice Obuljen Koržinek,
 
U ovim teškim vremenima epidemije i situaciji izuzetno otežanih mogućnosti djelovanja u kulturi i umjetnosti želimo vas ponovno upozoriti  da su kolegice i kolege koji imaju status samostalnih umjetnika i nezavisni kulturni radnici i dalje nepravedno izuzeti iz sustava potpora koje primaju svi subjekti u gospodarstvu kao i poduzetnici u kulturi. Priznati članovi Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika dobili su pomoć za ožujak, travanj i svibanj i od tada više ništa, prepušteni da se snalaze sami u situaciji u kojoj umjetničkog angažmana nema ili ga ima tek sporadično, u vrlo ograničenim uvjetima i produkcijskim budžetima.
 
Potpuno nam je nerazumljiva takva diskriminirajuća odluka koja teško pogađa ovu skupinu radnika i radnica u kulturi, prepuštenih snalaženju i bez apsolutno ikakve zaštite.
 
Pozdravljamo sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture, no ti programi ne uključuju sve potrebite i svojim programskim sredstvima ne nadomještaju neophodnu pomoć.
Situacija s epidemijom je, na žalost, sve ozbiljnija i mogućnost rada u kulturnom sektoru je sve manja, a time i mogućnost zarade za osnovne životne potrebe. Kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju i pomoć kao i svi ostali sektori, stoga lijepo molimo da se u što skorijem roku donese odluka o nastavku isplate financijskih Potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i ostalim nezavisnim kulturnim radnicima kojima je pomoć neophodna.
 
Odgovornost je ove Vlade i ministarstava da nezavisne i samostalne radnike i radnice u polju kulture i umjetnosti ne dovedu do stanja ugroženih životnih uvjeta i egzistencije. Ostajemo u očekivanju što brže reakcije koja će ispraviti ovu nelogičnu, nepravednu i diskriminacijsku odluku o neisplati potpora prema kojoj ispada da su svi jednaki, a samo su neki jednakiji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu