To je to što me zanima!

Goran Tribuson: Bit će još krimića, nisam ih se zasitio

Jedan od najplodnijih hrvatskih pisaca Goran Tribuson ušao je u konkurenciju za najbolji domaći kriminalistički roman
Vidi originalni članak

Njegov je junak bahat, neugodan, ali i inteligentan - inspektor Vinko Dogan, kojem se Goran Tribuson vratio u svojem novom krimiću “Propali kongres”, koji je izdao pod etiketom hvaljene biblioteke Balkan Noir.

Dogan Tribusonovim čitateljima nije nepoznat. Prisutan je, naime, kao sporedan lik u pet nastavaka krimi-serijala u kojemu je glavni lik bivši policajac Nikola Banić.

- Odlučio sam Dogana učiniti središnjim likom zato što se u svojim romanima uvijek držim već zadanog kronološkog slijeda pa mi se vraćanje na Banića činilo kao ‘skok u hladnu rijeku’. Uostalom, odlučio sam zatvoriti priču o njemu - objašnjava Tribuson koji radnju “Propalog kongresa” vraća u siječanj 1990., u vrijeme raspada Saveza komunista Jugoslavije. Priprema se posljednji, izvanredni kongres SKJ na kojemu je došlo do sukoba između vladajućih struktura republičkih organizacija, što je uzrokovalo njegov raspad.
- Za tu sam se temu odlučio jer je bila velika prekretnica u hrvatskoj povijesti. Taj je kongres strašno važan jer je na njemu nestalo voditeljske uloge Komunističke partije - kaže Tribuson. Kongres je, međutim, samo pozadina priče. U njezinu je središtu manijak koji prijeti da će uz pomoć cijanida uštrcanog u artikle otrovati Zagrepčane. Naziva se Stršljen i ucjenjuje gradsku upravu povelikim iznosom, dok se gradom širi panika. Prodaja hrane, osim one u neprobojnim limenkama, gotovo zamire.
- Nije da se bojim takvih slučajeva, ali s obzirom na opačine kakve je čovjek kadar smisliti, i takva je mogućnost realna. Na internetu sam pronašao recept za proizvodnju cijanida iz kućne radinosti, i to od priručnih, lako nabavljivih supstanci. Nije isključeno da bi kakav frustrirani tip željan osvetiti se svijetu mogao krenuti u svoju bitku naoružan takvim otrovom. Ali u mojem romanu tek naoko je riječ o trovačkim nakanama jer je posrijedi nešto mnogo lukavije - tvrdi Goran Tribuson, koji je dosad napisao mnogo krimića, “Zavirivanje”, “Siva zona”, “Noćna smjena”, primjerice, a to ga je svrstalo u sam vrh domaćeg kriminalističog žanra. Kaže kako ga se nikad ne može zasititi.
- Dosta mi je možda jedino bahatih aktualnih političara. Svega mi je još nekako premalo tako da ću se znati radovati i budućim krimićima, budem li ih imao priliku napisati.

Kako izabrati hrvatski krimi roman godine?

Pobjednika nagrade za najbolji krimić biblioteke Balkan Noir biraju čitatelji putem stranice www.24sata.hr/toplista-knjiga/toplista-balkan-noir. Dovoljno je kliknuti na jedan od osam ponuđenih naslova. Glasovanje traje do 15. svibnja, a više o svih osam nominiranih književnih naslova, kao i o biblioteci Balkan Noir te o žanru krimića u Hrvatskoj i u svijetu, može se saznati na stranici www.24sata.hr/specijal/balkan-noir.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ParlevuFranse 03.05.2015.

    bolje mu je da ne piše jer njegovi romani su na nivou 12 godišnjeg djeteta.

  • piksa123 01.05.2015.

    po broju komentara vidis koliko ljude u Hrvatskoj zanimaju knjige

Komentiraj...
Vidi sve komentare