Obavijesti

Show

Komentari 2

Goran Tribuson: Bit će još krimića, nisam ih se zasitio

Goran Tribuson: Bit će još krimića, nisam ih se zasitio
1

Jedan od najplodnijih hrvatskih pisaca Goran Tribuson ušao je u konkurenciju za najbolji domaći kriminalistički roman

VIDEO

Njegov je junak bahat, neugodan, ali i inteligentan - inspektor Vinko Dogan, kojem se Goran Tribuson vratio u svojem novom krimiću “Propali kongres”, koji je izdao pod etiketom hvaljene biblioteke Balkan Noir.

Dogan Tribusonovim čitateljima nije nepoznat. Prisutan je, naime, kao sporedan lik u pet nastavaka krimi-serijala u kojemu je glavni lik bivši policajac Nikola Banić.

- Odlučio sam Dogana učiniti središnjim likom zato što se u svojim romanima uvijek držim već zadanog kronološkog slijeda pa mi se vraćanje na Banića činilo kao ‘skok u hladnu rijeku’. Uostalom, odlučio sam zatvoriti priču o njemu - objašnjava Tribuson koji radnju “Propalog kongresa” vraća u siječanj 1990., u vrijeme raspada Saveza komunista Jugoslavije. Priprema se posljednji, izvanredni kongres SKJ na kojemu je došlo do sukoba između vladajućih struktura republičkih organizacija, što je uzrokovalo njegov raspad.
- Za tu sam se temu odlučio jer je bila velika prekretnica u hrvatskoj povijesti. Taj je kongres strašno važan jer je na njemu nestalo voditeljske uloge Komunističke partije - kaže Tribuson. Kongres je, međutim, samo pozadina priče. U njezinu je središtu manijak koji prijeti da će uz pomoć cijanida uštrcanog u artikle otrovati Zagrepčane. Naziva se Stršljen i ucjenjuje gradsku upravu povelikim iznosom, dok se gradom širi panika. Prodaja hrane, osim one u neprobojnim limenkama, gotovo zamire.
- Nije da se bojim takvih slučajeva, ali s obzirom na opačine kakve je čovjek kadar smisliti, i takva je mogućnost realna. Na internetu sam pronašao recept za proizvodnju cijanida iz kućne radinosti, i to od priručnih, lako nabavljivih supstanci. Nije isključeno da bi kakav frustrirani tip željan osvetiti se svijetu mogao krenuti u svoju bitku naoružan takvim otrovom. Ali u mojem romanu tek naoko je riječ o trovačkim nakanama jer je posrijedi nešto mnogo lukavije - tvrdi Goran Tribuson, koji je dosad napisao mnogo krimića, “Zavirivanje”, “Siva zona”, “Noćna smjena”, primjerice, a to ga je svrstalo u sam vrh domaćeg kriminalističog žanra. Kaže kako ga se nikad ne može zasititi.
- Dosta mi je možda jedino bahatih aktualnih političara. Svega mi je još nekako premalo tako da ću se znati radovati i budućim krimićima, budem li ih imao priliku napisati.

Kako izabrati hrvatski krimi roman godine?

Pobjednika nagrade za najbolji krimić biblioteke Balkan Noir biraju čitatelji putem stranice www.24sata.hr/toplista-knjiga/toplista-balkan-noir. Dovoljno je kliknuti na jedan od osam ponuđenih naslova. Glasovanje traje do 15. svibnja, a više o svih osam nominiranih književnih naslova, kao i o biblioteci Balkan Noir te o žanru krimića u Hrvatskoj i u svijetu, može se saznati na stranici www.24sata.hr/specijal/balkan-noir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice
EUROSONG SE BLIŽI

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice

Prema anketama koje je proveo savez OGAE, Baby Lasagna je na prvom mjestu za pobjedu na Eurosongu

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'
TREĆI KONCERT U ARENI

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'

Prijović je zabavljala publiku u Varaždinu i treću noć zaredom, a na sceni su joj se pridružile tri glazbene zvijezde, MC Stojan, Andreana Čekić i Dejan Kostić
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.