To je to što me zanima!

Hrvatska ima kandidata za 95. nagradu Oscar: 'Ova priča je univerzalna, razumjet će je svi'

Sve filmove gledali smo u kinu u dvije projekcije. Svi su bili kvalitetni filmovi, a potpuno različiti. Pri izboru moramo razmišljati i kamo ga šaljemo, rekao je predsjednik žirija za izbor, Goran Ribarić
Vidi originalni članak

Hrvatski kandidat za 95. nagradu Oscar je film 'Sigurno mjesto'. Žiri s 15 članova u četiri dana pogledao je devet filmova i u prvom krugu izbora polovično odlučio da je hrvatski kandidat film splitskog redatelja Juraja Lerotića . U krugu izbora bilo je sedam igranih filmova i dva dokumentarna.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Hvala što ste nas izabrali u prvom krugu. Film 'Sigurno mjesto' prikaz je borbe unutar tročlane obitelji jer jedan član pokušava počiniti samoubojstvo. To je teška tema, no ono što u filmu dominira je podrška obitelji i ljubav dva brata - rekla je producentica Miljenka Čogelja.

Iako je kandidat za Oscara izabran već u prvom krugu, predsjednik žirija Goran Ribarić kazao je kako nisu imali lagan posao. 

- Sve filmove gledali smo u kinu u dvije projekcije. Svi su bili kvalitetni filmovi, a potpuno različiti. Pri izboru moramo razmišljati i kamo ga šaljemo, a to je jedna potpuno drugačija kinematografija od europske. Ovo je univerzalna priča, razumjet će ju svi u bilo kojem dijelu svijeta - rekao je Ribarić. 

Na popisu za izbor kandidata bili su filmovi: 'Baci se na pod', 'Divljaci', 'Illyricvm', 'Nosila je rubac črleni', 'Sigurno mjesto', 'Stric', 'Šesti autobus', 'Tvornice radnicima' i 'Veće od traume'. 

PROGANJA GA Ben Stiller priznao da i dalje žali za ulogom koju je odbio prije 30 godina: 'Još uvijek me to muči'

Osvojio niz nagrada

'Sigurno mjesto' je debitantski dugometražni igrani film redatelja Lerotića. Ovog ljeta prikazan je u sklopu natjecateljskog proframa Concorso Cineasti del presente, gdje je osvojio nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i najbolji debitantski dugometražni film festivala. Nastao je u produkciji Pipsera, a Juraj Lerotić, nije samo redatelj i scenarist, već i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov

Sredinom kolovoza film 'Sigurno mjesto' premijerno je prikazan i na 28. Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio nagradu 'Srce Sarajeva' za najbolji igrani film, dok je Lerotić dobio nagradu za najboljeg glumca.

Direktor filma, o kojem nakon uspjeha na Sarajevo Film Festivalu pišu i strani mediji, je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja je Jana Plećaš i kostimografkinja Katarina Pilić. Producentica je Miljenka Čogelja, a hrvatski koproducenti su Zelena zraka, koju čine Saša Ban i Nevenka Sablić. Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare