To je to što me zanima!

Imao je samo 36 godina kad je umro, dobio je i ulicu u Zagrebu

Pet godina nakon koncerta u Zagrebu, Mladenoviću je dijagnosticiran rak gušterače. Nakon tri mjeseca teške borbe je preminuo na današnji dan 1994. godine
Vidi originalni članak

U svakom porazu ja sam vidio dio slobode. I kad je gotovo, za mene, znaj, tek je počelo, stihovi su koje je svojevremeno napisao Milan Mladenović, pjevač kultne beogradske grupe Ekaterina Velika. Mladenović, poznat i kao 'Dečak iz vode' preminuo je prije točno 29 godina, nakon kratke borbe s rakom gušterače. 

26 GODINA OD SMRTI Mladenović je umro sa samo 36, ali uz EKV je ostavio veliki trag

Jedan od predvodnika beogradskog novog vala, Mladenović je pjevao i u grupama Limunovo drvo, Šarlo Akrobata i Angel's Breath. Svoju je glazbenu karijeru započeo 1977., a osim po glazbi, mnogi ga pamte po njegovim političkim istupima.

On je 90-ih bio i član srpske rock supergrupe Rimtutituki, koja je nastala kao projekt u Beogradu u vrijeme Domovinskog rata te su bili simbol antiratnih prosvjeda. 

- Nikad mi se nije sviđalo što se događa, a naročito mi se ne sviđa to što se sada događa. Ne bih želio da, na primjer, idemo svirati u Vinkovce i da na ulazu moramo pokazivati pasoše. Moja je majka iz Makarske, a otac iz Kruševca. Što ja da radim u takvoj situaciji? Ni tamo, ni ovamo! Žao mi je što se raspadaju neki dječački snovi - rekao je novinaru Studija, Bori Šantiću nakon koncerta u Zagrebu 1989. 

Kasnije se ispostavilo da je to jedan od njihovih posljednjih nastupa u Zagrebu. 

- Dobro je bilo! Ovo je prvi koncert na turneji i bio je malo kaotičan. Još se uštimavamo, ali bilo je dobro, osjećala se energija - prokomentirao je tada Mladenović nakon nastupa pred nešto manje zagrebačke publike nego što je bend ranije navikao, a za što je glazbenik okrivio lošu ekonomsku situaciju krajem 80-ih u Jugoslaviji.

Rock'n'roll spektakl pred 3500 poklonika benda unatoč tome nije izostao. Iako je Mladenović glazbeno djelovao početkom 80-ih i bio dijelom snažne ex-yu scene za vrijeme čuvenog novog vala, ne osvrće se u to vrijeme više nostalgično iza sebe i ne misli da se takav vremenski period može ponoviti. 

- Mislim da ne može. Ovdje, u Zagrebu sigurno ne može! Možda u Beogradu, na neki način, ali u Zagrebu - nikada! Zagreb je otišao dođavola! - dodao je u intervjuu glazbenik. 

Ipak, kritiku zagrebačke publike nitko mu nije zamjerio. Na kraju krajeva, u Novom Zagrebu je dobio vlastitu ulicu. 

Pet godina nakon koncerta u Zagrebu, Mladenoviću je dijagnosticiran rak gušterače. Nakon tri mjeseca teške borbe je preminuo. U posljednjim trenutcima kraj njega je bila Margita Stefanović, klavijaturistica Ekatarine Velike. Princeza jugoslavenskog rocka, kako su je nakon njezine smrti nazvali, preminula je u siromaštvu 2002. godine nakon duge borbe s ovisnošću.

- Magi je odmah uhvatila taksi i otišla do njihovog stana u Novom Beogradu. Milan je ležao u krevetu. Bilo je mračno. 'Nemoj plakati, sve smo ovo znali', rekao je Milan. Zatražio je da stavi glavu u krilo kod Margite i da ga mazi po glavi. To su često radili. Zaspao joj je u krilu. Ostala je nekoliko sati sama s njim. Na rastanku mu je rekla 'Vidimo se sutra'. Nije joj ništa odgovorio. Samo ju je nježno pogledao. Sutra je preminuo -  ispričala je Lidija Nikolić, autorica Margitine biografije 'Osjećanja. O. Sjećanja' 

Idi na 24sata

Komentari 48

  • liliZG2.0 05.11.2023.

    EKV...jedan od boljih bendova novog vala

  • zutizgzg 05.11.2023.

    svjetski a nasi

  • zvolen 05.11.2023.

    Droga ih je uništila, sve osim Duleta Pacova !

Komentiraj...
Vidi sve komentare