To je to što me zanima!

Jokeru 11 nominacija, a opet i kritike zbog dominacije bijelaca

Čim je BAFTA objavila nominacije u glavnim kategorijama krenule su kritike za dominaciju bijelaca u glumačkim i muškaraca u redateljskoj kategoriji...
Vidi originalni članak

'Joker', mračna drama o jednom od najpoznatijih zlikovaca iz stripa koja je prošle godine osvojila Zlatnog lava u Veneciji, ima najviše, 11 nominacija za ovogodišnju nagradu Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA), objavljeno je u utorak u Londonu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Netflixov 'Irac' Martina Scorsesea i 'Bilo jednom u... Hollywoodu' Quentina Tarantina, ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa za najbolju komediju, slijede s po deset nominacija. 

Devet ih ima ratna drama '1917', također svježe ovjenčana Zlatnim globusima za najbolju dramu i najboljeg redatelja Sama Mendesa. 

ZLATNI GLOBUS 2020. Phoenix glumac godine, dok je 'Parazit' najbolji strani film...

Ta će se četiri filma za glavnu nagradu natjecati s 'Parazitom' južnokorejskog redatelja Bong Joon-hoa

Joaquin Phoenix, iznimno hvaljen za ulogu Jokera, nominiran je za najboljeg glumca, u konkurenciji s Leonardom DiCaprijom za 'Bilo jednom u... Hollywoodu', Adamom Driverom za 'Bračnu priču', Taronom Egertonom 'Rocketmanu' i Jonathanom Pryceom, nominiranom za ulogu u Franje u 'Dvojici papa'. 

Međutim, čim je BAFTA objavila nominacije u glavnim kategorijama krenule su kritike za dominaciju bijelaca u glumačkim i muškaraca u redateljskoj kategoriji. 

Za najbolje glumice nominirane su Scarlett Johansson ('Bračna priča'), Saoirse Ronan za posljednju adaptaciju 'Malih žena', Charlize Theron ('One su bombe'), Jessie Buckley ('Divlja ruža') i Renee Zellweger ('Judy').

Johansson je nominirana i za najbolju sporednu žensku ulogu ('Jojo Rabbit'), u kategoriji u kojoj će joj društvo praviti Laura Dern, Florence Pugh i dvostruko nominirana Margot Robbie ('One su bombe' i 'Bilo jednom u... Hollywoodu'.

Konkurencija za najbolju mušku ulogu nevjerojatna je. Nominirani su Al Pacino i Joe Pesci za 'Irca', Tom Hanks za 'Prekrasan dan u susjedstvu', Anthony Hopkins za ulogu Benedikta u 'Dvojici papa' i Brad Pitt za 'Bilo jednom u... Hollywoodu'.

Na pitanje da se glumačke kategorije 'čine vrlo bijele', izvršna direktorica BAFTA-e Amanda Berry odgovorila je BBC-ju da i ona to pomislila kad je prvi put pogledala popis nominiranih. 

- Ali to nije nepoštovanje ni prema kome, lista je nevjerojatno jaka - dodala je.

Dodjela nagrada bit će početkom veljače. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 28

  • tusampjeseice 07.01.2020.

    To vam je isto kad je ona neka udruga od Francuza, nilsim da je Likra. izdala priopcenje da je Hrvatska reprezentacija "prebijela". Mogli smo i mi njih tuzit za rasizam.

  • boli_me_fifi14 07.01.2020.

    A nisu se zapitali da nije to mozda zato kaj su ovi svojom glumackom sposobnoscu dobili nominaciju a ne jer su bijeli. Jbt ovi bolesnici u svemu vide rasizam

  • maja963 07.01.2020.

    Dakle, koliko je rasisticki to sto moras uvrstiti crnca iako mozda nije zasluzio da te ne bi osudili za rasizam....

Komentiraj...
Vidi sve komentare