To je to što me zanima!

Koncert najljepših klasika: Zvukovi Beethovena, Dore Pejačević i Paganinija u HGZ-u

Sretna sam da Advent Classic ide i ove godine bez obzira na sve nedaće koje su nas snašle, kaže Ida Gamulin. Na pozornici su, uz nju, nastupili violinisti Goran Končar i Anamarija Milić te sopranistica Josipa Bilić
Vidi originalni članak

Ovog petka s početkom u 19 sati održao se Advent Classic Fest u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.

- Hrvatski glazbeni zavod sa svojom malom i velikom dvoranom otvara vrata svim ljubiteljima klasične glazbe kao i posjetiteljima Adventa u Zagrebu svih generacija - glasila je najava događaja Hrvatskog glazbenog zavoda. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Posjetitelji, kao i gledatelji koji su koncert pratili na Facebook stranici i YouTube kanalu 24sata, uživali su u klasičnim evergreenovima i izvedbama vrhunskih hrvatskih glazbenika kao i mladih zvijezda pred kojima je budućnost. U Hrvatskom glazbenom zavodu večeras su se mogli čuti zvukovi najljepših klasika - od Beethovena, Paganinija do naše Dore Pejačević. 

Program je započeo riječima hrvatske pijanistice i dobitnice više prestižnih nagrada Ide Gamulin (63). 

- Sretna sam da Advent Classic ide i ove godine bez obzira na sve nedaće koje su nas snašle, i to pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba koja nas prati od početka, ali i uz posebnu zahvalu ravnateljstvu Hrvatskog glazbenog zavoda koji nam je omogućio gostoprimstvo za naše koncerte - rekla je Ida Gamulin te dodala: 

- Možda ovaj Advent neće biti tako raskošan i blještav kao prethodni, ali nitko ne može uzeti Advent u našim srcima. U ovom najljepšem dijelu godine smo ispunjeni veseljem, radošću, iščekivanjem Božića.

Slavna pijanistica Ida Gamulin izvela je nekoliko skladbi kako bi odala počast velikim skladateljima i glazbenicima, skupa s violinistom Goranom Končarom (66). 

Među izvođačima bila je Josipa Bilić (22), sopranistica koja je prošle godine debitirala na sceni zagrebačkog HNK u Verdijevu 'Trubaduru'. Nakon nje uslijedila je violinistica Anamarija Milić (31), koja već godinama svira i osvojila je priznanja na brojnim međunarodnim natjecanjima. Na Advent Classic Festu prisjetila je ljubitelje klasične glazbe na rad i djelo talijanskog skladatelja i violinista Niccole Paganinija, svirajući njegovu skladbu.

Poseban naglasak ove godine u vezi Adventa stavljen je na kulturna događanja koja će nas na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića.

- Svake godine trudimo se naš Advent oplemeniti novitetima te smo odlučili da i ova, po svim parametrima izvanredna, godina, ipak neće biti iznimka. Tako smo pripremili projekt Svjetlost Adventa gdje smo s institucijama na Gornjem gradu inicirali ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu, a pozivamo stanare i sve ostale da postanu dio ove inicijative. Naime, ovim projektom želimo pokrenuti jednu toplu priču, donijeti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i, u konačnici, potaknuti naše sugrađane da se uključe i time daju svoj doprinos Adventu, tako što će fotografije svojih osvijetljenih i ukrašenih prozora podijeliti na službenoj FB stranici TZGZ  koristeći #OsjetiteSvjetlost. Drugi novitet jesu Zagrebačke jaslice, točnije online izložba fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020. godine, a tu je i interaktivna izložba proširene stvarnosti Virtualni božićni prozori. Ova izložba će donijeti dašak božićnog ugođaja koristeći animirane motive ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, a bit će postavljena na 20 lokacija u gradu i to u parkovima, trgovima i velikim otvorenim prostorima - izjavila je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare