Obavijesti

Show

Komentari 0

Koncert najljepših klasika: Zvukovi Beethovena, Dore Pejačević i Paganinija u HGZ-u

Koncert najljepših klasika: Zvukovi Beethovena, Dore Pejačević i Paganinija u HGZ-u
9

Sretna sam da Advent Classic ide i ove godine bez obzira na sve nedaće koje su nas snašle, kaže Ida Gamulin. Na pozornici su, uz nju, nastupili violinisti Goran Končar i Anamarija Milić te sopranistica Josipa Bilić

VIDEO

Ovog petka s početkom u 19 sati održao se Advent Classic Fest u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.

- Hrvatski glazbeni zavod sa svojom malom i velikom dvoranom otvara vrata svim ljubiteljima klasične glazbe kao i posjetiteljima Adventa u Zagrebu svih generacija - glasila je najava događaja Hrvatskog glazbenog zavoda. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Posjetitelji, kao i gledatelji koji su koncert pratili na Facebook stranici i YouTube kanalu 24sata, uživali su u klasičnim evergreenovima i izvedbama vrhunskih hrvatskih glazbenika kao i mladih zvijezda pred kojima je budućnost. U Hrvatskom glazbenom zavodu večeras su se mogli čuti zvukovi najljepših klasika - od Beethovena, Paganinija do naše Dore Pejačević. 

Program je započeo riječima hrvatske pijanistice i dobitnice više prestižnih nagrada Ide Gamulin (63). 

- Sretna sam da Advent Classic ide i ove godine bez obzira na sve nedaće koje su nas snašle, i to pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba koja nas prati od početka, ali i uz posebnu zahvalu ravnateljstvu Hrvatskog glazbenog zavoda koji nam je omogućio gostoprimstvo za naše koncerte - rekla je Ida Gamulin te dodala: 

- Možda ovaj Advent neće biti tako raskošan i blještav kao prethodni, ali nitko ne može uzeti Advent u našim srcima. U ovom najljepšem dijelu godine smo ispunjeni veseljem, radošću, iščekivanjem Božića.

Slavna pijanistica Ida Gamulin izvela je nekoliko skladbi kako bi odala počast velikim skladateljima i glazbenicima, skupa s violinistom Goranom Končarom (66). 

Među izvođačima bila je Josipa Bilić (22), sopranistica koja je prošle godine debitirala na sceni zagrebačkog HNK u Verdijevu 'Trubaduru'. Nakon nje uslijedila je violinistica Anamarija Milić (31), koja već godinama svira i osvojila je priznanja na brojnim međunarodnim natjecanjima. Na Advent Classic Festu prisjetila je ljubitelje klasične glazbe na rad i djelo talijanskog skladatelja i violinista Niccole Paganinija, svirajući njegovu skladbu.

Poseban naglasak ove godine u vezi Adventa stavljen je na kulturna događanja koja će nas na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića.

- Svake godine trudimo se naš Advent oplemeniti novitetima te smo odlučili da i ova, po svim parametrima izvanredna, godina, ipak neće biti iznimka. Tako smo pripremili projekt Svjetlost Adventa gdje smo s institucijama na Gornjem gradu inicirali ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu, a pozivamo stanare i sve ostale da postanu dio ove inicijative. Naime, ovim projektom želimo pokrenuti jednu toplu priču, donijeti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i, u konačnici, potaknuti naše sugrađane da se uključe i time daju svoj doprinos Adventu, tako što će fotografije svojih osvijetljenih i ukrašenih prozora podijeliti na službenoj FB stranici TZGZ  koristeći #OsjetiteSvjetlost. Drugi novitet jesu Zagrebačke jaslice, točnije online izložba fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020. godine, a tu je i interaktivna izložba proširene stvarnosti Virtualni božićni prozori. Ova izložba će donijeti dašak božićnog ugođaja koristeći animirane motive ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, a bit će postavljena na 20 lokacija u gradu i to u parkovima, trgovima i velikim otvorenim prostorima - izjavila je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac