To je to što me zanima!

Kostimograf: Hurem je dobila najviše kostima u trećoj sezoni

Serdar Basbug je kostimograf 'Sulejmana Veličanstvenog'. Njegov rad prepoznala je i struka koja ga je nekoliko godina zaredom imenovala najboljim kostimografom
Vidi originalni članak

Glavna i odgovorna osoba koja potpisuje kostimografiju u seriji "Sulejman Veličanstveni" je Serdar Basbug, pravi profesionalac u svojoj branši s višegodišnjim iskustvom u izradi veličanstvenih kostima. Basbug je počeo raditi za državno kazalište u Izmiru, ponajviše za operu i balet, i to netom nakon završetka studija na Sveučilištu Mimar Sinan, smjer kazališnog i filmskog dizajna. U državnom kazalištu je proveo 19 godina, najprije kao pripravnik, da bi kasnije postao glavni kostimograf. S vremenom je počeo stvarati kostime za filmove i serije, ali i za specijalne projekte kao što su nastupi poznate turske plesne skupine 'Fire of Anatolia' te brojne televizijske emisije.

Njegov trud i rad prepoznala je i struka koja ga je nekoliko godina zaredom imenovala najboljim dizajnerom i kostimografom u zemlji.

- Gledatelji vjerojatno misle da najviše pažnje posvećujem sultanovom kostimu, ali prava je istina da mi je svaki kostim jednako važan i za svakog pomno biram materijale i krojeve koji moraju dočarati svojevrsnu tradiciju 16. stoljeća i folklorski stil. Naravno, za kostime posluge i eunuha treba manje materijala, ali to ne znači da isti koštaju manje od onih koje nose sultanije. Jedini problem s kojim se susrećem u ove tri sezone je kronična jurnjava za vremenom - rekao je.

Otkrio je da je najviše novih kostima u trećoj sezoni kreirao za Hurem koja je postala vladarica harema

- I sultanu smo skrojili petnaestak novih kostima, što svečanijih, što dnevnih. Koristili smo teške materijale živahnijih boja koje dočaravaju eleganciju i bogatstvo dvorana. Po takve materijale smo morali ići u različite trgovine diljem svijeta, a čak tri potpuno različite tvrtke na tri različita mjesta na svijetu su nam ručno obrađivale tkanine kako bi dobile na autentičnosti - rekao je.

Dodao je da je glumac Selim Bayraktar, koji tumači lik Zumbul-age, obožavao provoditi vrijeme u garderobi probavajući svoje halje.

- Tamo je prvi put odglumio svoj prepoznatljiv 'lebdeći' hod koji je kasnije postao njegov zaštitni znak. U garderobi je uvijek gužva, ali najviše prije početka snimanja sezone. Tada se glumci vraćaju s godišnjeg odmora, pa naša mala ekipa kostimografa mora ponovo uzimati njihove mjere i raditi probe kostima kako bi u konačnici sve izgledalo savršeno pred kamerama - rekao je Basbug koji se ujedno priprema za premijeru opere o Sulejmanu Veličanstvenom koja će se izvesti ovog proljeća u izmirskom državnom kazalištu.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Kako vjetar puše 23.01.2013.

    Zato Šeker aga nosi isti kostim od početka serije!

  • SuzyNovak 23.01.2013.

    najbolji zumbul aga sultanaaaa

  • nerazumnost 23.01.2013.

    Ne gledam seriju tako da ne znam koliko su dobri kostimi, ali znam da je barem mogao pogoditi kostime: na osmanskom dvoru u 16. st. nose francuske haljine iz 18. st.!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare