Obavijesti

Show

Komentari 9

Kostimograf: Hurem je dobila najviše kostima u trećoj sezoni

Kostimograf: Hurem je dobila najviše kostima u trećoj sezoni
3

Serdar Basbug je kostimograf 'Sulejmana Veličanstvenog'. Njegov rad prepoznala je i struka koja ga je nekoliko godina zaredom imenovala najboljim kostimografom

VIDEO

Glavna i odgovorna osoba koja potpisuje kostimografiju u seriji "Sulejman Veličanstveni" je Serdar Basbug, pravi profesionalac u svojoj branši s višegodišnjim iskustvom u izradi veličanstvenih kostima. Basbug je počeo raditi za državno kazalište u Izmiru, ponajviše za operu i balet, i to netom nakon završetka studija na Sveučilištu Mimar Sinan, smjer kazališnog i filmskog dizajna. U državnom kazalištu je proveo 19 godina, najprije kao pripravnik, da bi kasnije postao glavni kostimograf. S vremenom je počeo stvarati kostime za filmove i serije, ali i za specijalne projekte kao što su nastupi poznate turske plesne skupine 'Fire of Anatolia' te brojne televizijske emisije.

Njegov trud i rad prepoznala je i struka koja ga je nekoliko godina zaredom imenovala najboljim dizajnerom i kostimografom u zemlji.

- Gledatelji vjerojatno misle da najviše pažnje posvećujem sultanovom kostimu, ali prava je istina da mi je svaki kostim jednako važan i za svakog pomno biram materijale i krojeve koji moraju dočarati svojevrsnu tradiciju 16. stoljeća i folklorski stil. Naravno, za kostime posluge i eunuha treba manje materijala, ali to ne znači da isti koštaju manje od onih koje nose sultanije. Jedini problem s kojim se susrećem u ove tri sezone je kronična jurnjava za vremenom - rekao je.

Otkrio je da je najviše novih kostima u trećoj sezoni kreirao za Hurem koja je postala vladarica harema

- I sultanu smo skrojili petnaestak novih kostima, što svečanijih, što dnevnih. Koristili smo teške materijale živahnijih boja koje dočaravaju eleganciju i bogatstvo dvorana. Po takve materijale smo morali ići u različite trgovine diljem svijeta, a čak tri potpuno različite tvrtke na tri različita mjesta na svijetu su nam ručno obrađivale tkanine kako bi dobile na autentičnosti - rekao je.

Dodao je da je glumac Selim Bayraktar, koji tumači lik Zumbul-age, obožavao provoditi vrijeme u garderobi probavajući svoje halje.

- Tamo je prvi put odglumio svoj prepoznatljiv 'lebdeći' hod koji je kasnije postao njegov zaštitni znak. U garderobi je uvijek gužva, ali najviše prije početka snimanja sezone. Tada se glumci vraćaju s godišnjeg odmora, pa naša mala ekipa kostimografa mora ponovo uzimati njihove mjere i raditi probe kostima kako bi u konačnici sve izgledalo savršeno pred kamerama - rekao je Basbug koji se ujedno priprema za premijeru opere o Sulejmanu Veličanstvenom koja će se izvesti ovog proljeća u izmirskom državnom kazalištu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Znaš li tko sam? Obožavala je Fosile, a zbog Rozgine pjesme 'požalila' se Vjekoslavi Huljić
REPERICA I GLAZBENICA

Znaš li tko sam? Obožavala je Fosile, a zbog Rozgine pjesme 'požalila' se Vjekoslavi Huljić

Nedjeljni ručak i pita od jabuke bude joj uspomene iz djetinjstva, a tada je slušala Nove fosile. Sada svojim tekstovima opisuje našu svakodnevicu i zalaže se za bolje i kvalitetnije društvo

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju
Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene
NIJE ISTO KAO NA 'DORI'

Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene

Za kostime je zaslužna prijateljica Baby Lasagne, mlada dizajnerica Valentina Pliško