To je to što me zanima!

'Kronika hrvatske gluposti' ide dalje, sad nasmijava u Prelogu

Nikola Plečko u arhivi ima više od 12.000 objavljenih karikatura, kroz njih je korektiv društva, a u svojim radovima u 24sata ne štedi nikoga
Vidi originalni članak

Turneja se nastavlja. U Muzeju Croata insulanus u Prelogu do 9. svibnja otvorena je izložba “Kronika hrvatske gluposti”.
Riječ je o izabranim radovima domaćeg majstora karikature Nikole Plečka. U zagrebačkoj Mimari otvorenje izložbe bilo je još u rujnu 2019. godine. Nakon toga Nik Titanik i njegovi junaci gostovali su u Motovunu, potom je na redu bila Nova Gradiška i sad Prelog.

- Bilo je baš dobro, ljudi koliko može biti s obzirom na sve mjere koje se moraju poštovati, ali nasmijali su se dobro - rekao je Plečko koji se nada da će turneju i nastaviti.

Ako sve bude po planu, već u svibnju bi trebala biti postavljena u Kutini, pa potom slijede Pakrac, Slavonski Brod...Svakodnevno u 24sata Nik Titanik ima dvije karikature, mnogi su likovi prošli kroz njega, ali nekih više nema ili barem nisu na štihu.

- Neke se teme i mijenjaju, sad je naravno aktualna korona, ali nadam se da uskoro više neće biti, barem ne u ovom obliku. No uskoro stižu izbori, oni su uvijek dobar izvor za karikaturu. A što se tiče onih kojih nema ili su izgubili funkcije, bez brige, kod nas se uvijek pojavi netko novi - najavio je Plečko.

PREDSTAVA 'REVIZOR' Humanitarna aukcija: U društvu Nika Titanika posjeti ložu HNK

A sve se to može vidjeti kroz njegove izložene radove. Njegovo djelovanje obuhvaća portretnu i geg-karikaturu, odnosno situacijsku. U arhivi Nika Titanika više je od 12.000 objavljenih karikatura. 

- ‘Humor je ozbiljan posao’, izjava je koju vežemo uz lik i djelo Nika Titanika. Karikatura je ‘najbistriji izraz čuvstva istine’, ona je korektiv društva i ne štedi nikoga. Utoliko autor nosi veliku odgovornost baveći se dnevnopolitičkom karikaturom.
Nik Titanik u ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena britkim humorom ukazuje na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju - dio je iz predgovora retrospektivne izložbe kustosice Sonje Švec Španjol.

A da vam malo približimo ovog velikog navijača Dinama i Cibone, spomenut ćemo da je počeo risati već s tri godine. Trpjeli su ga njegovi bližnji, trpe ga i danas, ali je danas navodno malo teže.

- Govorila mi je mama da ne budem takav čudak, jer dok su se svi vani igrali, ja sam doma crtal. E, pa od toga je ipak nešto ispalo - rekao je Plečko i zahvalio svima bližnjima na podršci.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ponosni.antifufač 08.09.2021.

    i goebels je bio objavljivan u slicnim brojevima kao i nik. zanimlijvo

Komentiraj...
Vidi sve komentare