Obavijesti

Show

Komentari 1

'Kronika hrvatske gluposti' ide dalje, sad nasmijava u Prelogu

'Kronika hrvatske gluposti' ide dalje, sad nasmijava u Prelogu
5

Nikola Plečko u arhivi ima više od 12.000 objavljenih karikatura, kroz njih je korektiv društva, a u svojim radovima u 24sata ne štedi nikoga

VIDEO

Turneja se nastavlja. U Muzeju Croata insulanus u Prelogu do 9. svibnja otvorena je izložba “Kronika hrvatske gluposti”.
Riječ je o izabranim radovima domaćeg majstora karikature Nikole Plečka. U zagrebačkoj Mimari otvorenje izložbe bilo je još u rujnu 2019. godine. Nakon toga Nik Titanik i njegovi junaci gostovali su u Motovunu, potom je na redu bila Nova Gradiška i sad Prelog.

- Bilo je baš dobro, ljudi koliko može biti s obzirom na sve mjere koje se moraju poštovati, ali nasmijali su se dobro - rekao je Plečko koji se nada da će turneju i nastaviti.

Ako sve bude po planu, već u svibnju bi trebala biti postavljena u Kutini, pa potom slijede Pakrac, Slavonski Brod...Svakodnevno u 24sata Nik Titanik ima dvije karikature, mnogi su likovi prošli kroz njega, ali nekih više nema ili barem nisu na štihu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Neke se teme i mijenjaju, sad je naravno aktualna korona, ali nadam se da uskoro više neće biti, barem ne u ovom obliku. No uskoro stižu izbori, oni su uvijek dobar izvor za karikaturu. A što se tiče onih kojih nema ili su izgubili funkcije, bez brige, kod nas se uvijek pojavi netko novi - najavio je Plečko.

Humanitarna aukcija: U društvu Nika Titanika posjeti ložu HNK
Humanitarna aukcija: U društvu Nika Titanika posjeti ložu HNK

A sve se to može vidjeti kroz njegove izložene radove. Njegovo djelovanje obuhvaća portretnu i geg-karikaturu, odnosno situacijsku. U arhivi Nika Titanika više je od 12.000 objavljenih karikatura. 

- ‘Humor je ozbiljan posao’, izjava je koju vežemo uz lik i djelo Nika Titanika. Karikatura je ‘najbistriji izraz čuvstva istine’, ona je korektiv društva i ne štedi nikoga. Utoliko autor nosi veliku odgovornost baveći se dnevnopolitičkom karikaturom.
Nik Titanik u ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena britkim humorom ukazuje na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju - dio je iz predgovora retrospektivne izložbe kustosice Sonje Švec Španjol.

A da vam malo približimo ovog velikog navijača Dinama i Cibone, spomenut ćemo da je počeo risati već s tri godine. Trpjeli su ga njegovi bližnji, trpe ga i danas, ali je danas navodno malo teže.

- Govorila mi je mama da ne budem takav čudak, jer dok su se svi vani igrali, ja sam doma crtal. E, pa od toga je ipak nešto ispalo - rekao je Plečko i zahvalio svima bližnjima na podršci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...
U SLAVONSKOM BRODU

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...

U listopadu 2013. javnost je šokirala vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj je Dolores Lambaša izgubila život
VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'
SVLADALE JE EMOCIJE

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'

U trenutku kada je jedna od najvećih folk zvijezda Dragana Mirković (56) objavila da se rastaje nakon 24 godine braka sa suprugom Tonijem Bijelićem, sjedili smo s njom na kauču u njezinom dvorcu nadomak Beča. Poručila je da prolazi kroz jako teško razdoblje...