To je to što me zanima!

Mario Kovač: Prisjetit ćemo se Univerzijade, ona je isto dio naše zagrebačke povijesti...

Proslava 75 godina djelovanja SKUD-a "Ivan Goran Kovačić" zamišljena je kao glazbeno-scenska šetnja ulicama, parkovima, trgovima i prostorima Zagreba. Režiju potpisuje Mario Kovač...
Vidi originalni članak

Studentsko kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić" u četvrtak 23. studenog svečanim koncertom "75 godina zagrebačkim ulicama" obilježit će, u Velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, 75 godina postojanja. Koncert režira kazališni i filmski redatelj Mario Kovač, a nove aranžmane i skladbe potpisuje doc. Ivan Josip Skender, dirigent i skladatelj.

Zagrebačkim ulicama provest će nas pjesmom, plesom, glazbom i glumom više od 300 Goranovaca iz sekcija - Akademski harmonikaški orkestar, Akademski zbor, Folklorni ansambl s Dječjim folklornim ansamblom i Veteranima folklornog ansambla, Goranovo proljeće, Grupa za međunarodni folklor, Kazalište i Muški vokalni ansambl.

Proslava 75 godina djelovanja SKUD-a "Ivan Goran Kovačić" zamišljena je kao glazbeno-scenska šetnja ulicama, parkovima, trgovima i prostorima Zagreba. Djelovanje SKUD-a neraskidivo je povezano sa Zagrebom, pa će program sadržavati pjesme, plesove i poeziju posvećenu i inspiriranu gradom pod Medvednicom.

Zajednički lajtmotiv je Zagreb

- Dramaturški i režijski spojili smo sve kvartove Zagreba u nostalgičnu priču koja publiku kronološki vodi kroz važne trenutke zagrebačke povijesti, ali i povijesti SKUD-a "Ivan Goran Kovačić" koji će novim aranžmanima starih točaka pokazati svu raskoš talenta svojih polaznika čija je dob doslovce u rasponu od 7 do 77 godina. Zajednički lajtmotiv je - Zagreb. Svi su dobili upute da pripremaju točke na tu temu, a moje je zadatak zapravo redoslijed točaka i da spojim sve u jedno. Nabrojali smo na zadnjoj probi 302 izvođača koji će nastupiti u četvrtak. Od prvog prizora Mande kod Manduševca, proći ćemo cijeli Zagreb od Gornjeg i Donjeg grada, Dubrave do Novog Zagreba, a onda ćemo se u jednom trenutku prisjetiti i Univerzijade - kaže nam Mario Kovač, redatelj ovog glazbeno-scenskog i plesnog spektakla u povijesnom presjeku zagrebačkih kvartova, koji je kao redatelj, glumac, skladatelj, scenograf ili dramaturg sudjelovao u stvaranju čitavog niza amaterskih predstava i performansa.



- Moja suradnja s dramskom sekcijom Goranovaca na Opatovini traje dugo godina. Svi smo amateri i prijatelji, pa kad su odlučili okupiti cijeli SKUD za ovu jedinstvenu priliku shvatili su da im treba jedna osoba da ih objedini - kaže Mario. Neizmjerno se veseli izvedbi Goranovaca koji su na repertoaru pripremili klasike poput "Zagrebačkim ulicama", "Stari kandelaber", plesovi zagrebačkog i sesvetskog Prigorja, medley pjesama iz “Tko pjeva, zlo ne misli” i mnoge druge.

Simbol kulturnog života

Od osnutka 1948. ime SKUD-a "Ivan Goran Kovačić" postalo je jednim od simbola kulturnog života Zagreba i Hrvatske uopće. Sve sekcije Društva - Akademski harmonikaški orkestar, Akademski zbor, Folklorni ansambl s Dječjim folklornim ansamblom i Veteranima folklornog ansambla, Goranovo proljeće, Grupa za međunarodni folklor, Kazalište i Muški vokalni ansambl - sudjeluju u svečanom obljetničkom koncertu.

TALENTIRANI IGRAČ ISTRE Folkloraš Antonio među mladim 'vatrenima': Član sam KUD-a i znam svirati mih i roženicu...

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare