To je to što me zanima!

Matić: Grad nas tjera iz kina, a dali su nam novac za projekte

Direktor Zagreb Film Festivala kaže da prema ugovoru o korištenju prostora Kina Europe imaju pravo na njegovo produženje ako uredno izvršavaju svoje obveze
Vidi originalni članak

Još uvijek dolazimo k sebi, šokiran nam govori Boris T. Matić.

S direktorom Zagreb Film Festivala (ZFF), umjetničke organizacije koja posljednjih deset godina upravlja Kinom Europa, najstarijom zagrebačkom kinodvoranom, razgovarali smo vrlo kratko jer je žurio na sastanak s upravom i odvjetnicima.

Grad Zagreb, naime, odlučio je ZFF-u ne produljiti ugovor o korištenju kinodvorane te ih obavijestili da im desetogodišnji ugovor o zakupu ističe 1. lipnja te su ih pozivali da tog dana Kino Europu predaju u posjed Gradu Zagrebu.

GRAD ZAGREB IH IZBACUJE 'Zar će postati klub za cajke?' Kino Europa sutra se zatvara

- Kad smo sinoć dobili dopis, ostali smo u šoku. Primili smo ga vrlo emotivno. Odlučili smo zatvoriti kino dok ne vidimo kako će situacija ići dalje - priča nam direktor ZFF-a.

S Gradom su imali desetogodišnji ugovor u kojem, objašnjava Matić, postoji stavka prema kojoj, ako uredno izvršavaju svoje obveze, imaju pravo na produljenje ugovora.

Da stvar bude bolja, Grad im je odobrio sredstva za projekte, a sada im uzima prostor u kojem bi ih trebali realizirati.

- Ako nismo dobro radili svoj posao, zašto su nam dali novac? - pita se Matić.

Na pitanje misli li da su istinite glasine o prenamjeni prostora u narodnjački klub, redatelj odgovara kako ne vjeruje više ni u što.

- Nemam pojma. Gomila stvari nije mi jasna - kaže direktor ZFF-a.

ŽELE OTVORITI FOLK KLUB? 'Nađimo se u 19 h pred kinom': Prosvjed za spas Kina Europa

S Gradskim uredom za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, dodaje, godinama nisu imali nikakvu komunikaciju.

- I pročelnica Ana Lederer i pročelnik Ivica Lovrić su nam rekli da izvršavamo sve obveze. Gradu smo pisali vezano uz prostor, ali nismo dobivali nikakve odgovore - prepričava redatelj.

Istaknuo je i da su sami gradu predlagali na koji bi se način kino moglo obnoviti, a grad se na njihove prijedloge tada oglušio. Sada ih pak citiraju.

- Radi se o zaštićenom kulturnom dobru, koje se ne može obnavljati bez restauratora. Zanimljivo je da u gradskom proračunu nisu predviđena sredstva za obnovu, a nije ni predložen rebalans proračuna - zaključio je Matić.

Na večerašnji prosvjed, koji su organizirali građani, namjerava doći, no kaže da će svoje viđenje situacije spora s gradom Uprava ZFF-a objasniti na tribini u utorak u 17:30 u velikoj dvorani kina Europa.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • babo8668 06.04.2019.

    Ja osobno ne razumijem ljude kao sto ste vi koji se bunite prenamjeni prostora kina Europa. Imam par pitanja i realnih cinjenica za rec o tome. Prvo i osnovno pitanje je kad ste zadnji put bili u kinu Europa? 2. Da li je lijepo vidjet gradevinu u takvom stanju na takvom mjestu? 3. Sta nista niste naucili iz primjera onih svih silnih prosvjeda pri gradnji centra cvjetno? Ne kuzim cemu pobuna oko cuvanja neceg takvog kad to kino prvenstveno nema globanu namjenu nego tamo zalazi nekolicina entuzijasta a pozicija mu ne moze bit bolja za iskoristit u neke poslovne svrhe gdje ce bit od opce koristi. A na kraju krajeva sta niste naucili do sad da se dzabe bunit i prosvjedovat oko tako necega jer sto je naumljeno i ako je nekom bandicevom zapalo to mjesto za oko mozete prosvjedovat zauvijek ali nista promjenit necete. I bas me zanima zasto nista tako "prosvjedovali"i izlazili na ulice kad su unistavali nase najvece bogatstvo a to su firme. Di ste bili kad se gasilo Sljeme, Kamensko, TOZ, Gorica, Nik, Dioki, Uljara i jos mali milion tvornica? Di?

  • dajdajdaj 06.04.2019.

    Sramotno je od grada da nemogu nista sta i malo vrijedi očuvati.banditicu i drustvo sramite se.

  • Smikidacho 06.04.2019.

    To kino treba prebaciti na neku livadu u okolici Dugog sela, ili prema Karlovcu , ili pak iza Kurilovca.. Glupo je da takvi objekti budu u centru nekog grada. Centar treba privatizirati i izgraditi penthaus za sve seljačine Hrvatistana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare