Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

Matić: Grad nas tjera iz kina, a dali su nam novac za projekte

Direktor Zagreb Film Festivala kaže da prema ugovoru o korištenju prostora Kina Europe imaju pravo na njegovo produženje ako uredno izvršavaju svoje obveze

Foto: Pixsell
31 komentara

Još uvijek dolazimo k sebi, šokiran nam govori Boris T. Matić.

S direktorom Zagreb Film Festivala (ZFF), umjetničke organizacije koja posljednjih deset godina upravlja Kinom Europa, najstarijom zagrebačkom kinodvoranom, razgovarali smo vrlo kratko jer je žurio na sastanak s upravom i odvjetnicima.

Grad Zagreb, naime, odlučio je ZFF-u ne produljiti ugovor o korištenju kinodvorane te ih obavijestili da im desetogodišnji ugovor o zakupu ističe 1. lipnja te su ih pozivali da tog dana Kino Europu predaju u posjed Gradu Zagrebu.

GRAD ZAGREB IH IZBACUJE 'Zar će postati klub za cajke?' Kino Europa sutra se zatvara

Robert Anić/Pixsell | Autor: Robert Anić/Pixsell Foto: Robert Anić/Pixsell

- Kad smo sinoć dobili dopis, ostali smo u šoku. Primili smo ga vrlo emotivno. Odlučili smo zatvoriti kino dok ne vidimo kako će situacija ići dalje - priča nam direktor ZFF-a.

S Gradom su imali desetogodišnji ugovor u kojem, objašnjava Matić, postoji stavka prema kojoj, ako uredno izvršavaju svoje obveze, imaju pravo na produljenje ugovora.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Da stvar bude bolja, Grad im je odobrio sredstva za projekte, a sada im uzima prostor u kojem bi ih trebali realizirati.

- Ako nismo dobro radili svoj posao, zašto su nam dali novac? - pita se Matić.

Na pitanje misli li da su istinite glasine o prenamjeni prostora u narodnjački klub, redatelj odgovara kako ne vjeruje više ni u što.

- Nemam pojma. Gomila stvari nije mi jasna - kaže direktor ZFF-a.

ŽELE OTVORITI FOLK KLUB? 'Nađimo se u 19 h pred kinom': Prosvjed za spas Kina Europa

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

S Gradskim uredom za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, dodaje, godinama nisu imali nikakvu komunikaciju.

- I pročelnica Ana Lederer i pročelnik Ivica Lovrić su nam rekli da izvršavamo sve obveze. Gradu smo pisali vezano uz prostor, ali nismo dobivali nikakve odgovore - prepričava redatelj.

Istaknuo je i da su sami gradu predlagali na koji bi se način kino moglo obnoviti, a grad se na njihove prijedloge tada oglušio. Sada ih pak citiraju.

- Radi se o zaštićenom kulturnom dobru, koje se ne može obnavljati bez restauratora. Zanimljivo je da u gradskom proračunu nisu predviđena sredstva za obnovu, a nije ni predložen rebalans proračuna - zaključio je Matić.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Na večerašnji prosvjed, koji su organizirali građani, namjerava doći, no kaže da će svoje viđenje situacije spora s gradom Uprava ZFF-a objasniti na tribini u utorak u 17:30 u velikoj dvorani kina Europa.

Naši partneri pišu
Message