To je to što me zanima!

Mel Brooks: Danas više ne bih mogao snimati svoje komedije

U modernoj 'pristojnoj' kulturi se baš svatko vrijeđa na sam spomen neke kontroverze, a često i bez ikakve kontroverze. Stoga bi se danas od filmova Mela Brooksa crvenili i s lijeva i s desna
Vidi originalni članak

'Vruća sedla' Mela Brooksa svakako je jedan od filmova kojeg ćemo pamtiti još generacijama. Kako je duhovit bio 1974., tako je duhovit i danas. No redatelj sada smatra kako mu danas ne bi pošlo za rukom snimiti film s takvim humorom.

U pitanju je film s mnogo 'problema'. Cijelo je djelo osmišljeno kao satira na rasizam, mačo ponašanje i situaciju u '60. godinama. Tako da bi danas, u vrijeme kada smo vidjeli i neonaciste s bakljama kako marširaju SAD-om, sličan film uzburkao vodu.

U modernoj 'pristojnoj' kulturi se svatko vrijeđa na sam spomen neke kontroverze (često i bez ikakve kontroverze), pa bi se uvrijedili i protivnici neonacizma, kao i neonacisti. Uz njih, zasigurno bi se uvrijedila i crna populacija jer se riječ 'crnjo' u filmu koristi više nego u filmovima Quentina Tarantina, a i gay populacija bi vjerojatno bila uvrijeđena jer je jedan od likova stereotipni gay lik. Sam Brooks se osvrnuo na sve ovo.

- U redu je ne vrijeđati razna plemena i grupe. No to nije dobro za komediju. Komedija mora riskirati. Komedija je razvratni mali vilenjak koji šapuće istinu o ljudskom ponašanju - rekao je autor.

Nakon tog uvoda, Brooks je dodao i svoje mišljenje.

- ['Vruća sedla', op.a.] ne bi imala niti značaj, niti silu ili dinamiku kada bi se film tako suzdržavao - konstatirao je devedesetogodišnjak.

Brooksa pamtimo po izvrsnim komedijama 'Producenti', u kojoj se sprdao s nacizmom i neonacizmom te po komediji 'Mladi Frankenstein' uz spomenuta 'Vruća sedla'. Autor je snimio i parodiju 'Ratova zvijezda', 'Svemirske lopte'. U posljednjih par godina uglavnom je u mirovini glede snimanja, no i dalje je ostao glasan kao i prije.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • menart 29.09.2017.

    Davne 1987g znaci 30g kasnije mi suze od smjeha krenu kad se sjetih "Spaceballs" . Mel je prva liga.

  • Joker123 28.09.2017.

    Obozavan Mel Brooksa, a ovo nema smisla njegovi su filmovi pametni i jako smisni, a ne uvredljivi, a normalno da se triba ljutit kad se vriđa

  • champion_1 28.09.2017.

    "Vruća sedla' Mela Brooksa svakako je jedan od filmova kojeg ćemo pamtiti još generacijama. Kako je duhovit bio 1974., tako je duhovit i danas." Ne znam kome je taj smarač duhovit. Film je negledljiv, vrišti od dosade i glupih fora.

Komentiraj...
Vidi sve komentare