Obavijesti

Show

Komentari 3

Mel Brooks: Danas više ne bih mogao snimati svoje komedije

Mel Brooks: Danas više ne bih mogao snimati svoje komedije
4

U modernoj 'pristojnoj' kulturi se baš svatko vrijeđa na sam spomen neke kontroverze, a često i bez ikakve kontroverze. Stoga bi se danas od filmova Mela Brooksa crvenili i s lijeva i s desna

VIDEO

'Vruća sedla' Mela Brooksa svakako je jedan od filmova kojeg ćemo pamtiti još generacijama. Kako je duhovit bio 1974., tako je duhovit i danas. No redatelj sada smatra kako mu danas ne bi pošlo za rukom snimiti film s takvim humorom.

U pitanju je film s mnogo 'problema'. Cijelo je djelo osmišljeno kao satira na rasizam, mačo ponašanje i situaciju u '60. godinama. Tako da bi danas, u vrijeme kada smo vidjeli i neonaciste s bakljama kako marširaju SAD-om, sličan film uzburkao vodu.

U modernoj 'pristojnoj' kulturi se svatko vrijeđa na sam spomen neke kontroverze (često i bez ikakve kontroverze), pa bi se uvrijedili i protivnici neonacizma, kao i neonacisti. Uz njih, zasigurno bi se uvrijedila i crna populacija jer se riječ 'crnjo' u filmu koristi više nego u filmovima Quentina Tarantina, a i gay populacija bi vjerojatno bila uvrijeđena jer je jedan od likova stereotipni gay lik. Sam Brooks se osvrnuo na sve ovo.

- U redu je ne vrijeđati razna plemena i grupe. No to nije dobro za komediju. Komedija mora riskirati. Komedija je razvratni mali vilenjak koji šapuće istinu o ljudskom ponašanju - rekao je autor.

Nakon tog uvoda, Brooks je dodao i svoje mišljenje.

- ['Vruća sedla', op.a.] ne bi imala niti značaj, niti silu ili dinamiku kada bi se film tako suzdržavao - konstatirao je devedesetogodišnjak.

Brooksa pamtimo po izvrsnim komedijama 'Producenti', u kojoj se sprdao s nacizmom i neonacizmom te po komediji 'Mladi Frankenstein' uz spomenuta 'Vruća sedla'. Autor je snimio i parodiju 'Ratova zvijezda', 'Svemirske lopte'. U posljednjih par godina uglavnom je u mirovini glede snimanja, no i dalje je ostao glasan kao i prije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode