To je to što me zanima!

Muče vas komarci? Skrillexova glazba vam može pomoći, tvrde rezultati ovog eksperimenta

Znanstvenici su tijekom eksperimenta promatrali komarce Aedes aegypti, također poznate i kao komarci žute groznice. Kada su pustili pjesmu DJ-a, dogodilo se nešto neobično...
Vidi originalni članak

Znanstvenici u Maleziji napravili su zanimljivu studiju. Naime, rezultati kažu da pjesma slavnog DJ-a Skrillexa 'Scary Monsters And Nice Sprites' može utjecati na ponašanje komaraca. Ta je studija objavljena u znanstvenom časopisu Acta Tropica, a prema rezultatima se čini da komarci sišu manje krvi i suzdržavaju se od parenja kada svira ova pjesma.

Roj ženki komaraca ostavili su 12 sati bez obroka. Nakon toga su ih stavili u kavez s hrčkom.

- U okruženju isključene glazbe komarci su se spustili na hrčka nakon otprilike 30 sekundi. Kad je Skrillexova pjesma puštena, komarci su se tek kasnije počeli spuštati prema hrčku - rekli su znanstvenici.

 

Osim ove neobične reakcije, primijetili su i da su se komarci uz pjesmu slavnog DJ-a manje parili.

- Pretpostavka je da su agresivne, bučne vibracije pjesme mogle zbuniti komarce, koji moraju sinkronizirati udarce krila kako bi privukli partnera - objasnili su znanstvenici.

Ovo je, kažu, dobra vijest za sve zemlje koje se neprestano bore s komarcima, među kojima je, kako znamo, i Hrvatska. Ovo bi otkriće tako moglo pomoći u razvijanju novih metoda za zaštitu protiv komaraca.

MUZIČKI IZRIČAJI Blues, jazz, metal... Evo kako su glazbeni žanrovi dobili imena

Ipak, ova studija nije jedina koja povezuje Skrillexovu glazbu s komarcima. 2019. godine znanstvenici su također proučavali učinak njegove glazbe na ponašanje egipatskih komaraca koji su često nositelji denga groznice, zika virusa i drugih bolesti.

Komarci su tada podijeljeni u dvije skupine. Jedna od skupina nalazila se u tišini, dok je druga bila izložena dubstep glazbi DJ-a Skrillexa. Prilikom istraživanja i tada su uočene razlike u ponašanju između skupina.

Oni koji su slušali Skrillexa s vremenom su manje prilazili hrani i pili krv. Uočen je i utjecaj glazbe kod rasplodnog ponašanja. Ženke su manje kopulirale s mužjacima od onih iz tihe skupine.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • retita🦋 19.01.2022.

    Lako za komarce, to bi i zmaja otjeralo.

  • sarcasmo 18.01.2022.

    A jel pomaže kod opstipacije, šta kažu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare