Show

Komentari 2

Muče vas komarci? Skrillexova glazba vam može pomoći, tvrde rezultati ovog eksperimenta

Muče vas komarci? Skrillexova glazba vam može pomoći, tvrde rezultati ovog eksperimenta

Znanstvenici su tijekom eksperimenta promatrali komarce Aedes aegypti, također poznate i kao komarci žute groznice. Kada su pustili pjesmu DJ-a, dogodilo se nešto neobično...

Znanstvenici u Maleziji napravili su zanimljivu studiju. Naime, rezultati kažu da pjesma slavnog DJ-a Skrillexa 'Scary Monsters And Nice Sprites' može utjecati na ponašanje komaraca. Ta je studija objavljena u znanstvenom časopisu Acta Tropica, a prema rezultatima se čini da komarci sišu manje krvi i suzdržavaju se od parenja kada svira ova pjesma.

Roj ženki komaraca ostavili su 12 sati bez obroka. Nakon toga su ih stavili u kavez s hrčkom.

- U okruženju isključene glazbe komarci su se spustili na hrčka nakon otprilike 30 sekundi. Kad je Skrillexova pjesma puštena, komarci su se tek kasnije počeli spuštati prema hrčku - rekli su znanstvenici.

 

Osim ove neobične reakcije, primijetili su i da su se komarci uz pjesmu slavnog DJ-a manje parili.

- Pretpostavka je da su agresivne, bučne vibracije pjesme mogle zbuniti komarce, koji moraju sinkronizirati udarce krila kako bi privukli partnera - objasnili su znanstvenici.

Ovo je, kažu, dobra vijest za sve zemlje koje se neprestano bore s komarcima, među kojima je, kako znamo, i Hrvatska. Ovo bi otkriće tako moglo pomoći u razvijanju novih metoda za zaštitu protiv komaraca.

Ipak, ova studija nije jedina koja povezuje Skrillexovu glazbu s komarcima. 2019. godine znanstvenici su također proučavali učinak njegove glazbe na ponašanje egipatskih komaraca koji su često nositelji denga groznice, zika virusa i drugih bolesti.

Komarci su tada podijeljeni u dvije skupine. Jedna od skupina nalazila se u tišini, dok je druga bila izložena dubstep glazbi DJ-a Skrillexa. Prilikom istraživanja i tada su uočene razlike u ponašanju između skupina.

Oni koji su slušali Skrillexa s vremenom su manje prilazili hrani i pili krv. Uočen je i utjecaj glazbe kod rasplodnog ponašanja. Ženke su manje kopulirale s mužjacima od onih iz tihe skupine.

Najčitaniji članci