To je to što me zanima!

Na izložbi 'Hrvatska svijetu' posjetitelji će se upoznati s 38 najvećih hrvatskih velikana...

Bit će izloženo 1500 eksponata koji nude pogled na razne umjetnine, autorske nacrte, patente, arhivske dokumente i videozapise te uređaje i naprave nastale prema idejama hrvatskih velikana
Vidi originalni članak

Unutar hrvatskog nacionalnog identiteta postojali su izvanserijski umovi koji su mijenjali svijet i danas pričamo priču o Hrvatima koji su mijenjali svijet, izjavio je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista i autor izložbe.

U središtu Zagreba, u Meštrovićevu paviljonu, bit će otvorena sve do 15. svibnja. Na izložbi će se posjetitelji upoznati s 38 najvećih hrvatskih velikana koji su svojim postignućima uistinu promijenili svijet.

Bit će izloženo 1500 eksponata koji nude pogled na razne umjetnine, autorske nacrte, patente, arhivske dokumente i videozapise te uređaje i naprave nastale prema idejama hrvatskih velikana. Izložba je finale projekta koji je Večernji list pokrenuo prošle godine pod nazivom “Hrvati koji su mijenjali svijet”. Dodao je Klarić i da su to specifične priče.

- Ruđer Bošković ili Faust Vrančić, čije izume upravo gledamo, svoja najuspješnija djela su stvorili ne u Hrvatskoj, nego u Parizu, Rimu, Londonu... Istovremeno, prije 100 godina jedan od najvećih izumitelja, Penkala, Hrvatsku je izabrao za mjesto života i stvaranja. On je iz Slovačke došao u Zagreb. Uzmite specifičnost Nikole Tesle, on se ponosi svojim srpskim rodom i svojom hrvatskom domovinom, a istovremeno je stvarao u Americi - smatra Klarić.

Kustosica Anita Ruso kaže kako se radi o velikoj baštini koju su nam u naslijeđe ostavili izvanserijski umovi. Na izložbi se radilo dugo, a posljednjih dana intenzivno i rezultat je fantastičan.

- Zaista je teško izdvojiti neki eksponat koji bi bio najdraži ili najbolji jer imamo više od 1000 eksponata iz svih krajeva Hrvatske. Imamo 40 posuditelja, što je iznimno puno - rekla je kustosica Ruso, a prenosi Večernji.

Dodala je kako joj je drago što su uspjeli izložiti 10 odljeva glava sa Šibenske katedrale koje je radio Juraj Dalmatinac.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ilmare 11.02.2021.

    A Ivan Vučetić ? Najveći pronalazak identifikacija pomoću otiska prsta.?

Komentiraj...
Vidi sve komentare