To je to što me zanima!

Netjak, Čaruga, Kosmički: Ovo su Ivine najlegendarnije uloge

Viđali smo ga u 'Odmori se, zaslužio si' gdje je svojim namrgođenim stavom i šalama zabavljao gledatelje. Gregurević je za tu ulogu dobio najveće komplimente
Vidi originalni članak

Jedan od najpoznatijih hrvatskih kazališnih i televizijskih glumaca Ivo Gregurević preminuo je u 67. godini, piše Jutarnji list. Ivu su pronašli u srijedu navečer u večernjim satima u njegovom stanu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

ZBOGOM LEGENDO Otišao jedan od naših najvećih glumaca: Umro Ivo Gregurević

BOGATA KARIJERA

Gregurević je svoju bogatu karijeru započeo davne 1977. u filmu 'Ne naginji se van' Bogdana Žižića, a iste godine glumio je u filmu 'Mećava' Antuna Vrdoljaka. Uspješan je bio u filmskim projektima, jednako kao i u kazalištu i na televiziji. Surađivao je s velikim redateljskim imenima poput Zorana Tadića, Živorada Tomića, Rajka Grlića, Branka Šmita i Krste Papića.

Proslavila ga je serija 'Velo misto' gdje je glumio Netjaka, a jedna od najpoznatijih uloga koje je utjelovio je u 'Čarugi'. Viđali smo ga u 'Odmori se, zaslužio si' gdje je svojim namrgođenim stavom i šalama zabavljao gledatelje. Gregurević je za tu ulogu dobio najveće komplimente. Gledatelji su nerijetko govorili da se ne osjećaju kao da gledaju seriju nego kao da im je Ivo u dnevnom boravku. Toliko je bio uvjerljiv. 

Glumio je i u serijama poput 'Mamutica', 'Stipe u gostima', 'Provodi i sprovodi', 'Periferija city', 'Zora dubrovačka'... Žrtvovao se za filmove pa je jednom prilikom pustio brkove i uspio skinuti desetak kilograma. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Takva je bila potreba, ali kao što vidite, sad kad ne snimam, brkova više nema. Ne volim ih baš nositi - objasnio je tada Ivo. 

U remek djelu Rajka Grlića iz 1991., Čaruga, Gregurević je igrao slavonskoga razbojnika Jovana Stanisavljevića Čaruge. Film opisuje istinite događaje iz Čarugina života, a Ivo je tako uvjerljivo dočarao lik razbojnika da su ga godinama kasnije zvali Čaruga. I u omiljenom mu kafiću u Gavelli nerijetko bi ga kolege baš tako oslovljavali.  

Jedna od najdojmljivijih uloga svakako je uloga Majora iz filma i serije „Duga mračna noć“ Antuna Vrdoljaka iz 2004. Gregurević igra primitivnog, priglupog, ali i okrutnog oficira koji ne preza ni pred čime da dođe do cilja. Spreman je nemilosrdno mučiti glavnog lika pa i lagati mu da mu je sin mrtav.

Gregurević je često isticao poštovanje prema Fabijanu Šovagoviću. S njim i njegovim sinom Filipom igrao je u filmu „Sokol ga nije volio“. Ivo je u kultnom ostvarenju redatelja Branka Schmidta iz 1988. glumio ustašu Tomu, koji je bio blizak s Benošem. U filmu je imao nadimak Tetak, a scena u kojoj ga Šovagović psuje i tjera s imanja, te Gregurevićevi izrazi lice, i danas se prepričavaju.

Rijetko tko bi tako uvjerljivo uveo u svijet droge, kriminala, prostitucije… kao Ivo Gregurević. Učinio je to u „Ruskom mesu“ Lukasa Nole u ulozi Vuka.

- Kad glumiš negativca, onda moraš biti najnegativniji što možeš, to redatelji traže od tebe, za to te plaćaju - govorio je Gregurević o takvim ulogama. Kao Vuk je bio s druge strane zakona i zlokobnim izrazima lica gledateljima ledio krv.

NAGRADE

Često je bio nagrađivan za svoja postignuća. Osvojio je nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika 1998. za film 'Šokica', a 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji 'Duga mračna noć'. Pripala mu je i jedna od najprestižnijih nagrada 'Vladimir Nazor'. Od 1995. bio je jedan organizatora Dana hrvatskog filma Orašje. Za Gregurevića se govorilo da je najplaćeniji domaći glumac, a iza sebe ima gotovo stotinu filmova, dvadesetak televizijskih serija i mnogo kazališnih predstava.

Njegove kolege kažu da ga slava nije mijenjala i da je isti bio na sceni kao i privatno. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • qita 04.01.2019.

    legenda

  • 03.01.2019.

    Imena višnje....najbolji.

  • kbr 03.01.2019.

    ovako na prvu, možete li se sjetiti nekog domaćeg filma u kojem nije imao bar neku epizodnu ulogu? malo je takvih

Komentiraj...
Vidi sve komentare