To je to što me zanima!

Obilježava se 70. godina Zagreb filma: Publika može pogledati i Vukotićev film 'Gost iz galaksije'

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Vukotićevi publika će moći pogledati novu, digitalno restauriranu inačicu 'Gosta iz galaksije' i ostale nagrađivane filmove
Vidi originalni članak

Dugometražni igrani film 'Gosti iz galaksije', Oskarom nagrađenog autora animiranih filmova Dušana Vukotića, bit će prikazan 24. kolovoza na Ljetnoj pozornici Tuškanac u Zagrebu, priopćeno je iz Kinoteke.

PRIČA O TRI HRVATSKA KIPIĆA Dušan Vukotić je imao šansu i za drugog Oscara, a njegov prvi ima original, kopiju i repliku

Projekcijom se obilježava 70. godišnjica Zagreb filma, kojom prilikom će publika vidjeti novu, digitalno restauriranu inačicu 'Gosta iz galaksije'.

'Gosti iz galaksije' su borgesovski razigrana kombinacija humora, fantastike i SF-a o piscu znanstvenofantastičnih romana koji saznaje da može materijalizirati vlastite misli. Film je nastao u čehoslovačko-jugoslavenskoj koprodukciji 1981., a uz Žarka Potočnjaka i Kseniju Prohasku u glavnim ulogama, svoju prvu filmsku ulogu ostvario je 9-godišnji Rene Bitorajac.

Također, na Ljetnoj pozornici Tuškanac se tijekom tjedna mogu, uz ine, pogledati filmovi 'Najsretniji čovjek na svijetu' Teone Strugar Mitevske te 'Beskrajna ljubav' Emanuelea Crialesea.

U novom nagrađivanom filmu makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske 'Najsretniji čovjek na svijetu' četrdesetogodišnja Asja odlazi na brzi spoj u potrazi za partnerom, no umjesto romanse naći će se licem u lice s duhom iz vlastite prošlosti. Radi se o vrlo originalnoj i dinamično režiranoj kombinaciji crne komedije i psihološke drame, koja se zbog načina na koji kompetitivne društvene igre koristi da bi se pozabavila socijalnim tenzijama može prozvati i balkanskom verzijom Squid Gamea.

NOVA ERA DALMATINSKE ŠANSONE Od idućeg ljeta Šibenik će biti bogatiji za filmski festival

Najsretniji čovjek na svijetu nastao je u koprodukciji hrvatske kuće Terminal 3, a svjetsku premijeru imao je prošle godine u programu Orizzonti filmskog festivala u Veneciji. Vrijedi spomenuti i da je film inspiriran istinitom pričom scenaristice Elme Tataragić.

Autobiografskim motivima inspirirana je i 'Beskrajna ljubav', obiteljska drama talijanskog redatelja Emanuelea Crialesea u kojoj je progovorio o vlastitom iskustvu rodne disforije. Smještena u Rim 1970-ih godina, priča je to o Clari – ženi u braku bez ljubavi, u kojem je za muža vežu samo djeca. Najstarija među njima, Adriana, djevojčica je koja se osjeća kao dječak i koja će jednoga ljeta saznati mnogo toga o sebi i svojoj obitelji.

Okupana suncem i duboko uronjena u modu i glazbu talijanskih 1970-ih, 'Beskrajna ljubav' dojmljiva je priča o odrastanju, identitetu i mijenama tradicionalnih vrijednosti, s uvijek izvrsnom Penélope Cruz na čelu sjajne glumačke ekipe. Film je prikazan na Berlinaleu i Sundanceu, gdje je dobio izvrsne ocjene kritike.

ULAZ BESPLATAN Kino Tuškanac ugostit će na dva dana reviju studentskih filmova

Film u šumi program je u organizaciji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, a održava se na Ljetnoj pozornici Tuškanac do početka rujna.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare