To je to što me zanima!

Organizatori Eurosonga o Letu 3: To je obiteljska emisija, nema tu politike, golotinje i seksa...

Popularno natjecanje organizira Europska radiodifuzijska unija (EBU) te bi oni potencijalno mogli tražiti da Let 3 promijeni dijelove pjesme ili možda da ne koriste rekvizite koji podsjećaju na rakete
Vidi originalni članak

Riječki bend Let 3 trebao bi predstavljati Hrvatsku na Eurosongu s pobjedničkom pjesmom Dore - 'Mama ŠČ'. Unatoč mnogim pohvalama, pjesma je podigla i mnogo prašine u zemlji, ali i u Europi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Napravljena je čak i peticija za ukidanje nastupa Leta 3 na Eurosongu u Liverpoolu. Do sada je peticiju potpisalo 735 ljudi. 

Još uvijek je neizvjesno što će se dogoditi s nastupom Leta 3. I hoćemo li ih gledati na Eurosongu. Popularno natjecanje organizira Europska radiodifuzijska unija (EBU) te bi oni potencijalno mogli tražiti da Let 3 promijeni dijelove pjesme ili možda da ne koriste rekvizite koji podsjećaju na rakete. 

- Natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) je obiteljska zabavna emisija i EBU očekuje od svih emitera koji sudjeluju da osiguraju da svi umjetnici i izaslanstva to imaju na umu, kao i vrijednosti ESC-a, kada pripremaju svoje nastupe, posebno u pogledu golotinje, seksualnih konotacija i općenito provokativnog izraza - poručili su iz EBU-a za Index

EBU naglašava da su otvoreni politički stavovi na Eurosongu strogo zabranjeni.

- Pravila natjecanja za Pjesmu Eurovizije navode da se svi natjecatelji moraju pridržavati ESC i EBU vrijednosti i ne smiju dijeliti nikakva otvorena politička ili druga mišljenja koja su u suprotnosti s ESC vrijednostima i/ili koja bi mogla dovesti natjecanje na loš glas. To uključuje zabranu bilo kakvih političkih izjava odabranih umjetnika u svakom trenutku, bilo prije natjecanja ili na pozornici tijekom događaja, kao i izvan nje - kažu.

Nisu davali konkretne izjave o nastupu Leta 3 i pjesmi 'Mama ŠČ'. 

EBU je 2009. izbacio Gruziju s Eurosonga jer su procijenili da pjesma sadrži "tekst, govor ili gestu političke ili slične naravi", što bi trebalo biti zabranjeno pravilima. Gruzija je željela nastupati s pjesmom "We Don’t Wanna Put In". Naslov i tekst su, naravno, igra riječi - gruzijska poruka "ne želimo Putina" nakon rata koji se ondje vodio godinu ranije.

Unija je naložila Gruziji da promijeni tekst, što su ovi odbili pa su tako i izbačeni iz ždrijeba. 

- Odlučili smo da nećemo mijenjati tekst niti odabrati novu pjesmu. Nećemo ići u Moskvu i sudjelovati na Eurosongu - izjavila je tada Natia Uznadze, glavna i odgovorna osoba za Eurosong gruzijske nacionalne televizije GPB.

Idi na 24sata

Komentari 103

  • Tram12 18.02.2023.

    ŠČ se odnosi i na organizatore.

  • DragoN@ 18.02.2023.

    ke? pogledajte koje pjesme ne da ucestvuju nego Pobjedjuju zadnjih 20godina!?! sodoma i gomora. Ali ne daj boze antiratne pjesme,posebno kad se ne imenuje negativac

  • 17.02.2023.

    kakvi licemjeri- s što je prije bilo to se zaboravilo???? moroni

Komentiraj...
Vidi sve komentare