To je to što me zanima!

Počinje osmo izdanje Filmske RUNDE u Osijeku u kinu Urania

U prvom projekcijskom bloku prikazat će se filmovi obilježeni vještim i nekonvencionalnim pristupima vršnjačkom nasilju, osjećajima pripadnosti i društvenoga pritiska, a projekcije će pratiti i razgovori s autorima
Vidi originalni članak

Osmo izdanje revije hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA počinje u petak navečer u osječkom kinu Urania projekcijom šest recentnih, nagrađivanih filmova prvog projekcijskog bloka revije 'Pojedinac i društvo'.

SLAVEN PAVLOVIĆ Osječki cvjećar Severini je upao sa 101 ružom, a voli ga i Milica Pavlović: 'Bilo je strogo tajno'

Kako najavljuju organizatori, u prvom projekcijskom bloku prikazat će se filmovi obilježeni vještim i nekonvencionalnim pristupima vršnjačkom nasilju, osjećajima pripadnosti i društvenoga pritiska, a projekcije će pratiti i razgovori s autorima. Novost ovogodišnjega izdanja je spajanje studentskog i festivalskog bloka, odnosno Studentske i Festivalske runde.

Reviju će otvoriti filmovi 'Espi' Ivana Grgura, 'Ispod maske' Dariana Bakliže, dokumentarni film 'Glupane glupi' Andrije Tomića, 'Moj Nikola' Martine Marasović, 'Bruna, zimus' Marka Bičanića i eksperimentalni film Mire Manojlovića 'Pravilo broj 5: pomno pratite svog čovjeka'.

Druga večer revije, u subotu, 21. listopada, donosi susret sa Sonjom Tarokić, nagrađivanom redateljicom i scenaristicom niza zapaženih kratkometražnih igranih filmova te uspješnoga dugometražnog filma 'Zbornica'. Tarokić će na prvoj Autorskoj večeri u formi masterclassa govoriti o svemu onome što se inače u filmu ne vidi, o procesu i razvoju ideje, o anegdotama, greškama i vještinama koje se uče tijekom rada na filmu.

Prije masterclassa redateljica će s publikom u programu Sonjin izbor podijeliti koji su kultni filmovi na nju ostavili najveći trag i koji su je iz bilo kojeg razloga nadahnuli.

- Masterclassu će prethoditi jedna 'eksperimentalna' projekcija isječaka iz raznih stranih i domaćih filmova koji su na raznovrsne načine estetski utjecali na nastanak 'Zbornice' - rekla je Tarokić uoči festivala.

Posljednji blok ovogodišnje revije Prostori sjećanja počinje i završava prostorom: jednom snimkom tretiranom na vizualno inspirativan način u eksperimentalnom filmu Mare Šuljak 'Evanescence', jednom jedinom kasetom kao dokazom postojanja stvarnoga mjesta u filmu 'Divlje cvijeće' Karle Crnčević.

Filmski esej 'Sakupljači' Mije Martinović gledatelje vodi na putovanje kroz vrijeme i sjećanja, a poetski hibrid Sare Jurinčić 'Valerija', animirana 'Eeva' Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i igrani film Šimuna Šituma 'Sprovod' na specifičan način analiziraju osjećaje i povezanost s bližnjima kojih više nema.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a program je ostvaren uz financijsku podršku DHFR-a, Zaklade 'Kultura nova', grada Osijeka, Savjeta mladih Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare