Obavijesti

Show

Komentari 0

Počinje osmo izdanje Filmske RUNDE u Osijeku u kinu Urania

Počinje osmo izdanje Filmske RUNDE u Osijeku u kinu Urania
1

U prvom projekcijskom bloku prikazat će se filmovi obilježeni vještim i nekonvencionalnim pristupima vršnjačkom nasilju, osjećajima pripadnosti i društvenoga pritiska, a projekcije će pratiti i razgovori s autorima

VIDEO

Osmo izdanje revije hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA počinje u petak navečer u osječkom kinu Urania projekcijom šest recentnih, nagrađivanih filmova prvog projekcijskog bloka revije 'Pojedinac i društvo'.

Osječki cvjećar Severini je upao sa 101 ružom, a voli ga i Milica Pavlović: 'Bilo je strogo tajno'
Osječki cvjećar Severini je upao sa 101 ružom, a voli ga i Milica Pavlović: 'Bilo je strogo tajno'

Kako najavljuju organizatori, u prvom projekcijskom bloku prikazat će se filmovi obilježeni vještim i nekonvencionalnim pristupima vršnjačkom nasilju, osjećajima pripadnosti i društvenoga pritiska, a projekcije će pratiti i razgovori s autorima. Novost ovogodišnjega izdanja je spajanje studentskog i festivalskog bloka, odnosno Studentske i Festivalske runde.

Reviju će otvoriti filmovi 'Espi' Ivana Grgura, 'Ispod maske' Dariana Bakliže, dokumentarni film 'Glupane glupi' Andrije Tomića, 'Moj Nikola' Martine Marasović, 'Bruna, zimus' Marka Bičanića i eksperimentalni film Mire Manojlovića 'Pravilo broj 5: pomno pratite svog čovjeka'.

Druga večer revije, u subotu, 21. listopada, donosi susret sa Sonjom Tarokić, nagrađivanom redateljicom i scenaristicom niza zapaženih kratkometražnih igranih filmova te uspješnoga dugometražnog filma 'Zbornica'. Tarokić će na prvoj Autorskoj večeri u formi masterclassa govoriti o svemu onome što se inače u filmu ne vidi, o procesu i razvoju ideje, o anegdotama, greškama i vještinama koje se uče tijekom rada na filmu.

Prije masterclassa redateljica će s publikom u programu Sonjin izbor podijeliti koji su kultni filmovi na nju ostavili najveći trag i koji su je iz bilo kojeg razloga nadahnuli.

- Masterclassu će prethoditi jedna 'eksperimentalna' projekcija isječaka iz raznih stranih i domaćih filmova koji su na raznovrsne načine estetski utjecali na nastanak 'Zbornice' - rekla je Tarokić uoči festivala.

Posljednji blok ovogodišnje revije Prostori sjećanja počinje i završava prostorom: jednom snimkom tretiranom na vizualno inspirativan način u eksperimentalnom filmu Mare Šuljak 'Evanescence', jednom jedinom kasetom kao dokazom postojanja stvarnoga mjesta u filmu 'Divlje cvijeće' Karle Crnčević.

Filmski esej 'Sakupljači' Mije Martinović gledatelje vodi na putovanje kroz vrijeme i sjećanja, a poetski hibrid Sare Jurinčić 'Valerija', animirana 'Eeva' Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i igrani film Šimuna Šituma 'Sprovod' na specifičan način analiziraju osjećaje i povezanost s bližnjima kojih više nema.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a program je ostvaren uz financijsku podršku DHFR-a, Zaklade 'Kultura nova', grada Osijeka, Savjeta mladih Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom
ZABLISTAO NA PROMOCIJI

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom

Tajnu svog izgleda, Viktor Živojinović krije u promjeni životnog stila koju je donio prije nekoliko godina. Usredotočio se na zdravu prehranu i redovito vježbanje
Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene
NIJE ISTO KAO NA 'DORI'

Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene

Za kostime je zaslužna prijateljica Baby Lasagne, mlada dizajnerica Valentina Pliško