To je to što me zanima!

Preminuo je istaknuti hrvatski violončelist Valter Dešpalj

U komornom muziciranju bio je partner velikim umjetnicima kao što su Gidon Kremer, Dmitrij Sitkovjetski, Yo-Yo Ma, Heinrich Schiff, Philippe Entremont, Jurij Bašmet, Irena Grafenauer...
Vidi originalni članak

Jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika druge polovice XX. stoljeća, violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj umro je u nedjelju u 76. godini, objavio je glazba.hr, portal Hrvatskog društva skladatelja.

Valter Dešpalj rodio se 5. studenoga 1947. u Zadru. Nakon završene srednje glazbene škole u Zagrebu, diplomirao je violončelo na Juilliard School u New Yorku, u klasi Leonarda Rosea, a zatim se usavršavao na moskovskom Konzervatoriju kod Galine Kozolupove.

Od 1972. radio je kao profesor violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te bio gost profesor na sveučilištima u SAD-u i Australiji. Postigao je zapaženu međunarodnu karijeru kao solist te nastupao u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Kanadi, Australiji, Kini, Indiji, Iranu i drugdje. Snimio je niz ploča za diskografske tvrtke u Hrvatskoj, Njemačkoj, SAD-u i Rusiji.

Dešpalj je bio solist uz vodeće orkestre kulturnih metropola na trima kontinentima. U komornom muziciranju bio je partner velikim umjetnicima kao što su Gidon Kremer, Dmitrij Sitkovjetski, Yo-Yo Ma, Heinrich Schiff, Philippe Entremont, Jurij Bašmet, Irena Grafenauer i Tabea Zimmermann.

Uz standardni violončelistički repertoar, promicao je izvođenje djela hrvatskih skladatelja Ive Mačeka, Dore Pejačević, Brune Bjelinskoga, Rudolfa Matza, Borisa Papandopula i Stjepana Šuleka.

DOBRA GENETIKA Sanja Doležal je priznala: Imam bore i višak kilograma, ali to je dobro, pa nemam ja 25 godina!

Ocjenjuje se da je na području pedagogije ostvario jednako sjajne rezultate kao i u glazbeničkoj karijeri.

Osnovao je i vodio Ansambl Cellomania koji je postizao velik uspjeh na brojnim nastupima, gostujući na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Ljubljani, Beču, Parizu, Amsterdamu i Moskvi, uz neke od najistaknutijih violončelista današnjice koji su gostovali na nastupima Dešpalja i Cellomanije.

Utemeljio je i vodio festival mladih gudača STRINGS ONLY! u Zadru, te majstorski tečaj Cello Focus u Pöllaubergu (Austrija). U Zagrebu je 1996. godine utemeljio glazbenu školu za posebno darovite mlade gudače.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među ostalim, Nagrade Ivo Maček i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Milka Trnina te Nagrade Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te Porina za životno djelo.

ZVIJEZDE ORKESTRA Dovele su studij mandoline u Split: Instrument vrijedi i 3000 eura, a na meti su kradljivaca

Obuljen Koržinek: Neprocjenjiva je ostavština Valtera Dešpalja hrvatskoj kulturi

- Duboko ožalošćeni viješću o odlasku gospodina Valtera Dešpalja, s ponosom se prisjećamo njegovog raskošnog glazbenog talenta, violončelističke virtuoznosti kojom je osvajao pozornice diljem svijeta. Bio je jedan od rijetkih, ako ne i jedini diplomant američke i ruske akademije usred razdoblja Hladnog rata - prestižnog „Juilliarda“ u New Yorku i Moskovskog konzervatorija ''Čajkovski - istaknula je ministrica u izrazima sućuti u ime Vlade RH, Ministarstva kulture i medija i svoje osobno.

Podsjetila je da se usavršavao kod najboljih svjetskih violončelista i gotovo da i nema glazbenog svjetskog središta gdje nije solistički gostovao, od Carnegie Halla i Kennedy Centra, preko Royal Festival Halla u Londonu i Sydney Opera House, do amsterdamskog Concertgebouwa, dvorane Moskovskog konzervatorija i Petrogradske Filharmonije.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare