To je to što me zanima!

'Prohujalo s vihorom' se vraća na HBO, ali s novim uvodom...

Nova verzija filma bit će snimljena i uređena u idućih nekoliko dana, kako bi se mogao što prije vratiti na male ekrane. Ne zna se identitet znanstvenika koji će pojasniti kontekst klasika
Vidi originalni članak

Filmski klasik 'Prohujalo s vihorom' privremeno je uklonjen sa HBO Max streaming servisa u SAD-u zbog rasizma, no izgleda da će ponovno biti dostupan gledateljima, i to za manje od tjedan dana, javlja Washington Post.  

Ipak, film će dobiti uvod u kojem će ugledni afroamerički profesor objasniti povijesni kontekst klasika. Do ove ideje je došlo nakon što ukidanje filma sa servisa nije dobro 'sjelo' brojnim konzervativcima, ali i ostalim gledateljima koji su se pobunili. 

Nova verzija filma bit će snimljena i uređena u idućih nekoliko dana, kako bi se mogao što prije vratiti na male ekrane. Ne zna se identitet profesora koji će pojasniti kontekst klasika, no riječ je o stručnjaku koji će raspravljati o točnosti filma, kao i njegovim problemima.

KLASIK IZ 1939. 'Prohujalo s vihorom' prohujalo je s HBO-a: Film uklonili nakon pritužbi za rasističke stereotipe

Inicijativu za uklanjanjem filma je svojim člankom u Los Angeles Timesu pokrenuo John Ridley, scenarist filma '12 godina ropstva', koji je zaključio kako 'Prohujalo s vihorom' perpetuira rasne stereotipe.

- Film je produkt svog vremena i prikazuje etničke i rasne predrasude koje su, nažalost, u to vrijeme bile dio svakodnevice američkog društva. Takvi rasistički prikazi bili su pogrešni tada, kao što su pogrešni i sada, a mi smo smatrali da bi bilo neodgovorno ostaviti taj film u našoj bazi - pojasnio je glasnogovornik medijske platforme. 

Inače, sve se dogodilo dok diljem te zemlje i dalje traju prosvjedi zbog policijske brutalnosti i ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • svako malo 11.06.2020.

    ko u tom filmu vidi rasizam neka ne gleda film i problem rijesen. ni ja ne gledam nista gdje je u prvih 30 sekundi scena istospolnog opcenja a.k.a - svaka ziva serija snimljena danas, pa nikom nista. ali neemos ti fa sistima objasnit neke stvari...teska vremena su pred nama.

  • lolita 29 11.06.2020.

    Ovo prelazi granice zdravog razuma! Sta je bilo, bilo je najbolje sad da sve sto smeta ovim modernim gradjanima zabranimo!!

  • Adidaslut 11.06.2020.

    Kako progresivno, ovo će biti pravi festival demonkracije i tolerancije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare