To je to što me zanima!

Proslavio se ulogom gospodina Fulira, a osnovao je i kazalište

Relja Bašić bio je legenda hrvatskog glumišta, a uloga u filmu 'Tko pjeva zlo ne misli' obilježila je njegovu karijeru. Preminuo je u 88. godini, a iza sebe ostavio interpretacije koje se pamte i danas
Vidi originalni članak

Da je još uvijek s nama, kazališni i filmski glumac Relja Bašić danas bi proslavio svoj 89. rođendan. Legendarni Gospodin Fulir iz kultnog domaćeg filma 'Tko pjeva zlo ne misli' rođen je na Valentinovo, 14. veljače 1930. godine u Zagrebu.

Njegova majka Elly Bašić bila je glazbena pedagoginja i pijanistica. Zagrebački glumac odmalena se strastveno zanimao za svijet glume, a to područje je na kraju i diplomirao. Sve do 1967. godine glumio je u Hrvatskom narodnom kazalištu, a od 1968. je bio samostalni umjetnik te tako kao glumac, ali i redatelj radio u mnogim zagrebačkim kazalištima.

Sa svojim kolegama 70-ih godina osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište pod nazivom 'Teatar u gostima', u kojemu je ostao umjetnički direktor, glumac i redatelj i na toj poziciji ostao sve do njegovog prestanka djelovanja, odnosno sve do 2004. godine.

Na filmskom platnu debitirao je u 'Koncertu' Branka Belana 1954., ostvario je nezaboravne uloge u 'Rondu' Zvonimira Berkovića, 'Imam dvije mame i dva tate' Kreše Golika, a pokazatelj njegovog utjecaja na kazališnim daskama bila je i Zlatna arena za najboljeg glumca u Puli 1966. godine.

Ipak, uloga koja ga je najviše obilježila bila je upravo ona gospodina Fulira gdje je glumio zajedno s legendarnom glumačkom postavom - Franjom Majetićem, Miom OremovićMirjanom Bohanec-Vidović (79). Glazbena komedija/drama 'Tko pjeva zlo ne misli' kasnije je proglašena najboljim domaćim filmom svih vremena.

Glumac koji je odigrao 3766 predstava, snimio oko 137 što domaćih što inozemnih filmova, potpisao 26 režija, osnovao i trideset godina vodio putujuće kazalište, posljednjih nekoliko godina života proveo je u strogoj izolaciji jer je nakon četiri operacije i ugrađenog umjetnog kuka bio gotovo nepokretan.

KOMEMORACIJA Mirjana Bohanec: Relja Bašić je bio fulir koji nikad nije 'fulirao'

- Nedostaje mi kontakt s kazalištem. Živim na sto metara od Gavelle, HNK-a, Komedije i ZKM-a, a nemam pojma što se u njima događa. Ne poznajem te mlade glumce osim što ih vidim u lošim situacijama u tim beskrajno tužnim i razočaravajućim sapunicama koje su čisti bijeg glumca za honorarom – rekao nam je Bašić u intervjuu prije nekoliko godina. 

Bašić je bio poliglot te je govorio nekoliko stranih jezika. S obzirom na to, dobio je priliku glumiti u brojnim koprodukcijama i inozemnim filmovima. S gitaristom legendarne rock grupe Rolling Stones, Keithom Richardsom (75) i njegovom suprugom snimio je film 'Michael Kohlhaas', a glumio je i uz Richarda Burtona, Marcela MastroiannijaRoberta Mitchuma.

Bašić je preminuo 7. travnja 2017. godine u Zagrebu.

Pratite nas na našem Instagram profilu!

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare