To je to što me zanima!

Rajko i medo na ljetovanju: Ne bih mijenjao planine za luksuz

Dujmić je zadnji put na moru ljetovao 1990. kad je s prijateljima plovio Kornatima na jahti. Draži mu je Gorski kotar gdje ima kuću, a u selu je najmlađi stanovnik
Vidi originalni članak

Užitak odmora u šumi je neopisiv. Kad dođeš, trebaju ti tri dana da prodišeš, govori skladatelj. Otkad je sagradio kuću u Kosi u selu Stari Laz, razumije pojam visinskih priprema.

Rajko Dujmić (59) već godinama ne ljetuje na Jadranu jer ljeti obožava šetati gustim šumama u čijim su dubinama hranilišta za medvjede. Divljih se životinja, kaže, ne boji jer ih šumari hrane. Osim toga, dodaje, medvjedi se uglavnom boje čovjeka.

- Rekli su mi šumari da moram pjevati, vikati dok šetam, da me medvjed mora čuti. Ako mu se prišunjaš, a još ima mlado pored sebe, gotov si. Samo te poklopi – govori Dujmić.

Pohvalio se i kako do sada nije imao bliskih susreta s njima. 


- Imam miljenicu, staru medvjedicu koja svake godine okoti jedno malo. Dođu u moj vrt, valjda imaju nametnike, pa se izvaljaju po pelinu i odu – kaže Rajko koji je posebno oduševljen medvjedićima.

Opisuje ih kao trapave i razigrane, ali ne bi im nikad prišao jer se boji mame medvjedice.

- Simpatični su mi jer su se tako udomaćili, a kad čuju auto, znaju stati na stražnje noge, pozirati uz cestu i tako žicati hranu - ističe Dujmić.

Smatra kako hranjenje medvjeda nije opasno jer je to dio turističke ponude.

- Postoje hranilišta i čeke te šumarija koje se brine o svemu – govori skladatelj.

Dodaje da svoje “ljetovanje u planinama” ne bi mijenjao ni za kakav luksuz. Kad se poželi kupanja u moru, spusti se do Crikvenice. U selu je, hvali se, najmlađi stanovnik i rado pomaže sumještanima u branju kupina. Pri ruci bude i dok supruga Snježana sprema pekmeze od šumskih plodova.

- Nisam majstor, ali pomognem joj. Nisam nevješt ni u teljenju krave. Dok je susjed Stanko bio živ, pomagao sam mu oteliti kravu, a imali smo i tri koze te jarića - priča Dujmić presretan što jede ekološku, nešpricanu hranu.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • anonimus1 10.07.2013.

    Kad kažem da su planine i jezera raj onda me gledaju kao marsovca a ja ne shvaćam što ima lijepoga u cvrljenju na suncu i preskupoj obali..

  • Antena 10.07.2013.

    I ja bih, da imam love, prije pravila ili kupila vikendicu u planinama nego na moru. More mi je zanimljivo dva-tri dana a onda mi i cvarenje na suncu dosadi, guzve po plazama u trgovinama, po kaficima itd. Planinski zrak, ugodniji, mir, tisina, rostilj, kartanje, dobro drustvo ma nema boljeg od toga!

  • ivan148 10.07.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare