To je to što me zanima!

Ramljak je nagradu posvetila unukama: 'Cure, volim vas...!'

Hrvatsko glumište u nedjelju navečer okupilo je brojnu glumačku elitu te dodijelilo nagrade onima najboljima. Cijeli program upotpunile su izvedbe hrvatskih glazbenika i plesača
Vidi originalni članak

U Hrvatskom narodnom kazalištu, voditelji i glumci Slavko Sobin (35) i Bojana Gregorić Vejzović (47) otvorili su 27. dodjelu Nagrada hrvatskog glumišta. Brojni glumci i glumice borilo se za titulu najboljih u kategorijama drame, opere i baleta, a dvoje je dobilo i nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje. 

To su maestro Nikša Bareza (83) koji trenutno priprema premijeru opere u Trstu. Njegovu nagradu preuzeo je Ozren Bilušić.

- Posebno mi je važna, jer je nagrada našeg udruženja. Ja sam potrošio desetljeća rada da bi tu glazbu razumio, da bi što dublje ušao u djela na kojima radimo. Naša odgovornost je jako velika - izjavio je Bareza. 

Još jedna nagradu u istoj kategoriji osvojio je filmski, televizijski i kazališni glumac Krunoslav Šarić (75). 

- Hvala vam puno. Vi ste šlag na torti za ono što se meni događa večeras. Sad bih trebao biti duhovit i kratak. A bit ću kratak - našalio se Šarić. Dodijeljena je i Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti koja je pripala ansamblu i autorskom timu predstave Flex, u produkciji Kunst teatra iz Zagreba i u režiji Ivana Penovića, a posebna priznanja od Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika dobili Sonja Kastl i Zlatko Vitez. 

Za najbolje glumačko ostvarenje u radio drami nagradu je dobila Marija Kolb  za ulogu radio drami 'Tuga', dok je za najbolje glumačko ostvarenje u u TV drami nagrada pripala Goranu Rukavini za režiju TV serije 'Počivali u miru'. 

Ozana Mirković kao Margot u baletu 'Opasne veze' osvojila je Nagradu za  izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina (balet). a u istoj kategoriji za dramsku ulogu Laure Wingfield u predstavi 'Staklena menažerija' nagradu su dobili Matea Marušić te Mateo Videk za ulogu Ivana u predstavi 'Huddersfield'.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina (opera) nagradu je dobio Ivan Šimatović za ulogu Zrinjskog u operi 'Nikola Šubić Zrinjski'. 

- Opera Nikola Šubić Zrinjski ima veliku ulogu u mom životu jer sam se zbog nje počeo baviti glumom - izjavio je Šimatović. 

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju nagradu je dobila Zdravka Ivandija u drami 'Geranium i u predstavi 'Bajka o ribaru i ribici' te Dženisa Pecotić u predstavi 'Tonček i Točkica'. 

- Prije skoro 40 godina počela sam svoj profesionalni život radeći za djecu i tri nagrade koje sam dobila mogu njima posvetiti. Zar to nije divno? - izjavila je Pecotić dok je primala nagradu. 

Za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade nagrade su pripale Vini Jurčić i Ireni Terezi Prpić za ulogu blizanki u predstavi 'Blizanke' te Matiji Šakoronji za ulogu Zrksa u predstavi 'Huligan'. 

- Bez riječi sam. Ovo je prekrasna nagrada i mislim da ju je ova predstava zaslužila. U publici su do sad bile i starija i mlađa populacija i to mi je drago jer mislim da pogotovo mladi jednostavno moraju pogledati ovu predstavu - izjavio je Šakoronja.

Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu ili mlade nagradu je osvojila predstava 'Tonček i Točkica' u režiji Anje Maksić Japundžić i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, dok je u kategoriji najboljih umjetničkih ostvarenja (balet) nagrada pripala  Iryni Chaban Bilandžić za ulogu Medore u baletu 'Gusar' i Tomislavu Petranoviću za ulogu Vikonta De Valmonta u baletu 'Opasne veze'. 

Valentina Turca dobila je Nagradu za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje u predstavi 'Smrt u Veneciji', a ista ta predstava osvojila je Nagradu za najbolju predstavu u cjelini. 

Za najbolja umjetnička ostvarenja (opera) nagradu je dobila Ivana Lazar za ulogu Kraljice noći u operi 'Čarobna frula' i Giorgio Surian za ulogu Macbetha u operi 'Macbeth'. 

Ivo Lipanović i Jelena Bosančić osvojili su Nagradu za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje, a predstava 'Čarobna frula' u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu proglašena je najboljom u kategoriji najbolje predstave u cjelini. 

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nagradu je dobila Ana Marija Veselčić za dramski tekst 'Domaši'. 

Vlasta Ramljak dobila je nagradu za Najbolju sporednu žensku ulogu, a titula za najbolju mušku ulogu pripala je Živku Anočiću za ulogu Uga u predstavi 'Kiklop'. 

- Neću reći da sam ostala bez teksta, imam ga još malo. Prije svega, čestitala bih svojim kolegicama koje su bile nominirane u mojoj kategoriji. Hvala na malom čudu od djeteta Viti Čičku koji je izdržao sa mnom četiri sata na pozornici - izjavila je Ramljak, a posebno nagradu posvetila mami i unučicama. 

- Mama, volim te. Mia, Sara, Tena, Ema, voli vas baka - zaključila je. 

Za najbolja umjetnička ostvarenja (drama) nagrada je pripala Olgi Pakalović za ulogu Olge u predstavi 'Konstelacije' i Radi Šerbedžiji za ulogu Georgea u predstavi 'Tko se boji Virginije Woolf. U kategoriji najboljih redateljskih ostvarenja nagrada je pripala Saši Anočiću za režiju predstave 'Kiklop' koja je ujedno proglašena i najboljom predstavom u cjelini. 

Svečanost je prošla u najboljem mogućem redu, to nam je potvrdila i tajnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Marija Babić Filipović. 

- Stvarno sam ponosna na ovu ceremoniju. Žao mi je što su neki bili spriječeni doći jer ih je ulovila viroza, ali pljeskali smo i za njih. Zaista je sve prošlo baš onako kako smo htjeli - zaključila je Babić Filipović. 

Na 24. dodjeli nagrada prisustvovao je i 'creme de la creme' hrvatskog glumišta - Mia Begović, Mia Elegović, Almira Osmanović, Dinko Bogdanić i brojni drugi. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare