To je to što me zanima!

Vila Vedrana i Franke ipak nije odnijela pobjedu: Najboljom je proglašena kuća u Samoboru

Iako je vila poznatog para imala velike šanse, pobjedu je ipak odnijela kuća na Pećini autora Nikole Fabijanića
Vidi originalni članak

Kuća na Pećini, Samobor, autora Nikole Fabijanića najbolja je stambena arhitektura u Hrvatskoj 2022. godine te je osvojila nagradu Drago Galić, koju dodjeljuje Udruženje arhitekata Hrvatske (UHA).

Fotografije pogledajte OVDJE.

Dodjela nagrada Udruženja održana je u Francuskom paviljonu u Zagrebu, te su dodijeljene nagrade i iz drugih kategorija.

MEĐU NAJLJEPŠIMA U HRVATSKOJ Luksuz iznutra i izvana: Ovo je vila Vedrana i Franke koja je u finalu za najbolju kuću 2022.

- Rješenje stambenog prostora stiješnjenoga između živica, postojećih povijesnih građevina i strmoga pristupnog puta kao da je potpuno oslobođeno proizvoljnosti i viškova, u prostornom ili materijalnom pogledu. Unutar potpuno zadanih tlocrtnih i visinskih kontura rješenjem je stvoren neočekivan, topao i bogat stambeni prostor, razveden i cjelovit, pažljivo nijansiran između zajedništva i privatnosti. Vanjski prostor kolno-pješačkoga pristupnog puta i mjesta susreta sa susjedima postupno se pretapa u poluzatvoreni i ozelenjeni atrij, koji se nadalje razvija, ispunjava dnevnom svjetlošću i zelenilom unutrašnji prostor boravka, prijema, blagovanja i kuhanja. Slična se gradacija ostvaruje i na gornjoj razini gdje se stražnje dvorište, voćnjak i povrtnjak uvlače pod natkrivenu terasu, koja pak čini nastavak i sastavni dio dnevnog prostora boravka, rada i druženja - rekao je Vjekoslav Gašparović o kući na Pećini.

30. ROĐENDAN Poseban dan za Luciju Lugomer, slavila s Frankom i našom Kim Kardashian: 'Najbolje godine'

Vedran Ćorluka (37) i Franka Batelić (30) započeli su gradnju svoje zagrebačke vile 2018. godine, a uselili su tri godine kasnije, točnije 2021. godine, a spomenuta kuća arhitekata Zorana Zidarića i Tomislava Ćurkovića također je bila nominirana za najbolju.

- Na strmom terenu, uz usječenu i vijugavu ulicu elitne zagrebačke četvrti samostojećih obiteljskih kuća, arhitekti formiraju pauzu u strogom ritmu ulice povlačeći se s građevnog pravca susjednih zgrada u dubinu parcele. Svijetu razigranih, često narativnih oblika, materijala i krovova ulice suprotstavljaju naglašeno suzdržanu arhitekturu kuće. Ona je kvadar od opeke izdignut na platformu - stoji u opisu vile. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU ZABAVNO-EDUKATIVNOG SERIJALA:

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Sokrat99 28.05.2023.

    Cuj opisa, povlaceci se u dubinu, narativ kuce… frende malo si zabrijao zesce, bajo zazidao kucu i tjt!

  • liliZG2.0 26.05.2023.

    pogledala sam slike kuće koja je pobijedila i slažem se odlukom žirija,.... pobijedilo obrtništvo nad betonarom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare