To je to što me zanima!

A da se prije tekmi skupljamo 'Kod Cice' umjesto 'pimpeka'?

Dinamo i Zagreb mogu biti ponosni što imaju takve veličine, koji zaslužuju najveće počasti. Dinamova je zadaća da generacije i desetljećima nakon njihove smrti znaju tko su bili Cico, Zambi, Rora, Draža...
Vidi originalni članak

Divio sam se tvojoj igračkoj klasi, uživao u zajedničkim Dinamovim danima, volio tvoj dobri duh, a najviše štovao što si bio istinska ljudska veličina. Riječima i djelima si mi definirao zagrebačkog gospona i purgera. Vjerujem da će, jednog dana, istočna tribina novog maksimirskog stadiona nositi tvoje ime.

Napisao je to Joško Jeličić o Zlatku Kranjčaru. I opet dotaknuo temu o kojoj se pričalo i nakon što je umro Dražan Jerković pa Slaven Zambata. S jednakim argumentima.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Svaka čast Istri i Slavenu Belupu, koji su stadione nazvali po najvećim nogometašima svojih gradova Aldu Drossini i Ivanu Kušeku Apašu, ali Dinamu i Hajduku to je ipak puno teže napraviti. Puno je teže postići konsenzus tko je taj najveći, po kojem se treba nazvati stadion.

Mađari nemaju dvojbe da je to Ferenc Puskas, ni Nizozemci oko Johanna Cruijffa, kao što će u Madridu rijetki osporiti da je Santiago Bernabeu bio najveći predsjednik. Ili Cibona oko Dražena Petrovića i Zadar oko Krešimira Ćosića. Ali pitajte generacije navijača Dinama tko je najveći igrač u povijesti i dobit ćete čak i desetak odgovora. Kao i u Hajduku.

Uostalom, sad je trend da stadioni nose ime sponzora koji ga je financirao pa možda i mi to dočekamo. Zato je ideja da se tribine, njihovi dijelovi ili pak ulazi na tribine nazovu po velikanima toga kluba odlično rješenje.

Kao i neki spomenik, bista, u karakterističnoj pozi. Recimo, Cicin lastavičin let pod sjevernom tribinom.

Dinamo se tu nije iskazao. Ime Mladena Ramljaka promiče se kroz tradicionalni ljetni međunarodni turnir, imena Ice Hitreca i Ratka Kaciana kroz Dinamovu školu i pomoćni teren, a kako će Zambatino, Jerkovićevo, Rorino... i Kranjčarevo? Od smrti legendarnog "Plavog 9" Dražana Jerkovića prošlo je već više od 13 godina...

Ma nije ni važno tko će dobiti što, Dinamo i Zagreb mogu biti ponosni što imaju takve veličine, toliko asova iz povijesti koji zaslužuju najveće počasti. Pa i da se po njima nazove stadion. Važno je jedino da ne padnu u zaborav. A to je Dinamova zadaća, da generacije i desetljećima nakon njihove smrti znaju tko su bili Cico, Zambi, Rora, Draža...

I doista, ako je Hajduk mogao mogao kod ulaza na Poljud postaviti spomenike Bernardu Vukasu i Frani Matošiću, može i Dinamo tim svojim asovima. Izgovora nema.

Vrijeme je da se buduće generacije prije odlaska na tekmu dogovaraju, recimo, 'Nađemo se kod Cice'. Dosta smo se skupljali kod pimpeka...

Idi na 24sata

Komentari 43

  • ping-pong 03.03.2021.

    Skupili se prijatelji iz srednje škole da se dogovore gdje će slaviti 10 godina mature. Jedan od njih predloži: Ajmo kod Cice, njegove konobarice imaju najveće sise. I odoše tamo. Skupili se ponovo za 20 godina mature: Gdje ćemo? Ajmo kod Cice, tamo je najbolja klopa. Došlo 30 godina mature: Gdje ćemo? Idemo kod Cice, tamo je najeftinija cuga. Prošlo još 10 godina i prijatelji se spremaju obilježiti 40. godišnjicu: Gdje ćemo? Ajmo kod Cice, tamo imaju zadihtane prozore pa nema propuha. I dok puknes prstima, evo 50-ta godisnjica mature: Gdje ćemo? Idemo opet kod Cice, tamo je hrana mekana pa nam ne trebaju zubi. Ono malo preostalih okupi se da dogovori susret povodom 60 godina mature: Gdje ćemo? Ej ajmo kod Cice! Ostali u zboru odgovaraju: Moze, tamo nikad nismo bili!

  • JusticeLeague 03.03.2021.

    Hrvatska ima veliki problem s alkoholičarima i nevoljama koje stvaraju za sebe i svoje, oko sebe. Oni su pošast za volanom, za posao, za obitelj. Jednostavno mislim da nije u redu raditi im spomenike.

  • Janka Puszta 03.03.2021.

    Većina ljudi koji idu na tekmu vele da se najdu na pimpek placu, a ne sam kod pimpeka. Al pravi navijači se skupljaju u Ulici Zrinsko-Frankopanska 17, ili ti blizu stratega placa. Ovo ostalo su tak tak OK navijači, al moraju pojesti puno žganci. HŽV

Komentiraj...
Vidi sve komentare