To je to što me zanima!

Ajax je Barcelona bez Messija! "Dajte Lea da se igramoooo"...

Ma Dolberg, Neres, De Jong, De Ligt... nisu bili ni u planu kad je Ajax zadnji put bio u polufinalu Lige prvaka. Kad su europska senzacija bili Van der Sar, braća De Boer, Finidi, Davids, Kanu, Litmanen, Kluivert...
Vidi originalni članak

Tko nas idući podcijeni, samo neka pogleda utakmicu u Madridu!, poručili su nogometaši Ajaxa nakon amsterdamskih 1-1 s Juventusom. Nakon 90 minuta u kojima je talijanski prvak bio u mišjoj rupi, a dobar je rezultat izvukao samo zato što ima ono što Real više nema - Ronalda.

E u Torinu mu ni Cristiano nije pomogao! Ajax je šokirao nogometni svijet, pobjedama 4-1 u Madridu nad Realom i 2-1 u Torinu nad Juventusom ušao je u polufinale Lige prvaka. I pritom izbacio dvije momčadi koje su bile u top pet favorita još od rujna i početka sezone.

Čak 18 igrača iz današnjega kadra nije se ni rodilo kad je posljednji put Ajax tako harao Europom. Ma Dolberg, Neres, De Jong, De Ligt... nisu bili ni u planu kad je Ajax 1995. u finalu Lige prvaka pobijedio Milan, a godinu kasnije izgubio od Juventusa na jedanaesterce.

I tad se pričalo o nizozemskoj senzaciji, o valu ekstra talenata iz najbolje akademije, u šampionskoj sezoni Van der Sar, braća De Boer, Blind, Bogarde, George Finidi, Davids, Kanu, Litmanen, Kluivert... lomili su favorizirane Bayern i Milan (i u skupini i u finalu) i ušli u povijest. Baš kao i generacija iz 70-ih.

Gotovo četvrt stoljeća kasnije Johana Cruijffa više nema među nama, ali njegov klub koji je patentirao totalni nogomet opet je hit.

Otkad je Ajax zadnji put bio u četvrtfinalu LP-a 2003. godine, do te su faze stizali i APOEL, Lyon, Bordeaux, CSKA Moskva, Villarreal..., dok su slavni kopljanici više puta ispali u pretkolima nego što su prolazili skupinu.

Nedavno je - o, kako to nestvarno zvuči - nakon više od tisuću dana prvi put došao na vrh nizozemske tablice, a sad je Ajax definitivno svjetski nogometni hit.

Baš kao sredinom 90-ih, i sada je Ajax krasnom i efektnom igrom skupio i mnogo poklonika kod nas. "Dajte Lea da se igramoooo" otelo se društvu očaranom igrom "kopljanika".

- Ajax igra baš kao Barcelona, samo što nema Messija - ustvrdio je Tomislav Ivković.

Pa tko zna, izbacili su Real i Ronalda... hoće li doći red i na Lea?

- Johan Cruijff ponos je našega kluba i baš je krasno da su dva njegova kluba u polufinalu... ma siguran sam da će se naći u finalu! - rekao je Rafael Van der Vaart.

Do te stube stoji još samo Manchester City ili Tottenham...

Idi na 24sata

Komentari 100

  • Paco-2017 17.04.2019.

    Plakat ce protiv barcelone

  • hrgonus 17.04.2019.

    Najljepši nogomet u Europi trenutno!!

  • hrgonus 17.04.2019.

    Bgkj

Komentiraj...
Vidi sve komentare