To je to što me zanima!

Asanović: Došao sam privatnim avionom, a taj je gol pomogao u ostvarivanju samostalnosti...

Hrvatska je 17. listopada 1990. godine odigrala povijesnu utakmicu. Te je večeri u Maksimiru pred 30.000 gledatelja pobijedila SAD 2-1, a prvi je povijesni gol zabio Aljoša Asanović (54)
Vidi originalni članak

Bio je to povijesni dan, a u subotu se obilježava 30. obljetnica. Hrvatska je tog 17. listopada 1990. godine odigrala prvu povijesnu utakmicu u novoj eri. U Maksimiru je pred 30.000 gledatelja pobijedila SAD 2-1. Golove su zabili Aljoša Asanović i Ivan Cvjetković. Prvi je, povijesni gol, zabio baš Aljoša.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Naravno da je to trenutak koji ću pamtiti cijeli život, nešto posebno, nešto je obilježilo moju karijeru. Bilo je s Hrvatskom puno lijepih trenutaka, ali taj je uz bronce iz Francuske bio najljepši - prisjeća se na početku razgovora Asanović.

Gol je Aljoša zabio u 29. minuti, četiri minute kasnije je Cvjetković zabio za 2-0, a Amerikanci su počasni gol zabili u 80. minuti. Za Hrvatsku su igrali: Ladić, Vulić, Dražić, Ćelić, Kasalo, Peršon, Šalja, Kranjčar, Asanović, Mlinarić, Cvjetković. S klupe su kasnije ušli Mladenović, Gabrić i Židan. Na klupi je bio pokojni Dražan Jerković.

- Bila je to specijalna večer za Hrvatsku. Svi smo disali kao jedno. Taj moj gol i pobjeda su nam vjerojatno pomogli u ostvarivanju samostalnosti. Pa, u tom trenutku je rijetko tko u svijetu znao što se sprema u Hrvatskoj, da nas čeka rat - kaže Asanović, koji je te 1990. godine nosio dres francuskog Metza.

- Ma u Francuskoj nitko nije imao pojma da se igra ta utakmica. Ne znam je li to znao itko u Europi - počinje Aljoša i nastavlja:

- Predsjednik Metza Carlo Molinari mi je odobrio dolazak na utakmicu u Zagreb. Za taj me klub vežu lijepe uspomene, a da nije bilo predsjednika ne bih ni igrao tu utakmicu. Isprva me nije pustio, jer smo imali prvenstvenu utakmicu. Mislio je da ću previše vremena potrošiti na odlazak u Zagreb i povratak u Francusku, da neću stići na utakmicu Metza. Tada smo se sjetili da u Zagreb mogu privatnim avionom. Stigao sam na dan utakmice i zaigrao protiv Amerikanaca.

Odigrao je Aljoša 58 minuta, nakon toga je žurio na avion, da se vrati u Metz.

- Lako je danas igračima. U ono vrijeme nije bilo puno privatnih letova. To je bio luksuz, a danas je let privatnim avionom normalan mnogim igračima - kaže nam Asanović.

On je danas HNS-ov koordinator za dijasporu, a za Hrvatsku je igrao od 1990. do 2000. godine. Deset godina, 62 nastupa i tri gola. Zabio je Amerikancima 1990. i 1997. godine dva gola Japancima u prijateljskoj utakmici. Bio je briljantan na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Davor Šuker je bio Zlatna kopačka, a Asanović mu je sjajno asistirao na tom Mundijalu.

U karijeri je igrao za Hajduk, Metz, Cannes, Montpellier, Valladolid, Derby County, Napoli, Panathinaikos, Austriju Beč, Sydney i Croatiju Toronto.

POGLEDAJTE SAŽETAK UTAKMICE HRVATSKA - SAD:

Idi na 24sata

Komentari 4

  • POMOCNI RADNIK 17.10.2020.

    od te povijesne utakmice do danas ja imam 126 uzivo gledanih utakmica, svugdje osim u Brazilu...

  • Neshke17 17.10.2020.

    ma taj gol nam je toliko pomogao da nam sada 35% stanovnista zivi van lijepe nase a 35 ostalih posto gladuje doma dok su ostalo đabalebaroši,djeca,umirovljenici i pokoji politicar iliti mafijas....

Komentiraj...
Vidi sve komentare