Obavijesti

Sport

Komentari 4

Asanović: Došao sam privatnim avionom, a taj je gol pomogao u ostvarivanju samostalnosti...

Asanović: Došao sam privatnim avionom, a taj je gol pomogao u ostvarivanju samostalnosti...

Hrvatska je 17. listopada 1990. godine odigrala povijesnu utakmicu. Te je večeri u Maksimiru pred 30.000 gledatelja pobijedila SAD 2-1, a prvi je povijesni gol zabio Aljoša Asanović (54)

VIDEO

Bio je to povijesni dan, a u subotu se obilježava 30. obljetnica. Hrvatska je tog 17. listopada 1990. godine odigrala prvu povijesnu utakmicu u novoj eri. U Maksimiru je pred 30.000 gledatelja pobijedila SAD 2-1. Golove su zabili Aljoša Asanović i Ivan Cvjetković. Prvi je, povijesni gol, zabio baš Aljoša.

Pokretanje videa...

Trening 'vatrenih' uoči Francuza 01:35

- Naravno da je to trenutak koji ću pamtiti cijeli život, nešto posebno, nešto je obilježilo moju karijeru. Bilo je s Hrvatskom puno lijepih trenutaka, ali taj je uz bronce iz Francuske bio najljepši - prisjeća se na početku razgovora Asanović.

Gol je Aljoša zabio u 29. minuti, četiri minute kasnije je Cvjetković zabio za 2-0, a Amerikanci su počasni gol zabili u 80. minuti. Za Hrvatsku su igrali: Ladić, Vulić, Dražić, Ćelić, Kasalo, Peršon, Šalja, Kranjčar, Asanović, Mlinarić, Cvjetković. S klupe su kasnije ušli Mladenović, Gabrić i Židan. Na klupi je bio pokojni Dražan Jerković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bila je to specijalna večer za Hrvatsku. Svi smo disali kao jedno. Taj moj gol i pobjeda su nam vjerojatno pomogli u ostvarivanju samostalnosti. Pa, u tom trenutku je rijetko tko u svijetu znao što se sprema u Hrvatskoj, da nas čeka rat - kaže Asanović, koji je te 1990. godine nosio dres francuskog Metza.

Donji Miholjac: Revijalna utakmica između veterana NK Jedinstva i veterana Vatrenih

- Ma u Francuskoj nitko nije imao pojma da se igra ta utakmica. Ne znam je li to znao itko u Europi - počinje Aljoša i nastavlja:

- Predsjednik Metza Carlo Molinari mi je odobrio dolazak na utakmicu u Zagreb. Za taj me klub vežu lijepe uspomene, a da nije bilo predsjednika ne bih ni igrao tu utakmicu. Isprva me nije pustio, jer smo imali prvenstvenu utakmicu. Mislio je da ću previše vremena potrošiti na odlazak u Zagreb i povratak u Francusku, da neću stići na utakmicu Metza. Tada smo se sjetili da u Zagreb mogu privatnim avionom. Stigao sam na dan utakmice i zaigrao protiv Amerikanaca.

Odigrao je Aljoša 58 minuta, nakon toga je žurio na avion, da se vrati u Metz.

Marko Lukunic/PIXSELL

- Lako je danas igračima. U ono vrijeme nije bilo puno privatnih letova. To je bio luksuz, a danas je let privatnim avionom normalan mnogim igračima - kaže nam Asanović.

On je danas HNS-ov koordinator za dijasporu, a za Hrvatsku je igrao od 1990. do 2000. godine. Deset godina, 62 nastupa i tri gola. Zabio je Amerikancima 1990. i 1997. godine dva gola Japancima u prijateljskoj utakmici. Bio je briljantan na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Davor Šuker je bio Zlatna kopačka, a Asanović mu je sjajno asistirao na tom Mundijalu.

U karijeri je igrao za Hajduk, Metz, Cannes, Montpellier, Valladolid, Derby County, Napoli, Panathinaikos, Austriju Beč, Sydney i Croatiju Toronto.

POGLEDAJTE SAŽETAK UTAKMICE HRVATSKA - SAD:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener