To je to što me zanima!

Bez brige: U šest odlučujućih susreta, naši izgubili - jednom!

Pred Hrvatskom je 16. studenog odlučujući susret za plasman na Euro 2020. protiv Slovačke na Rujevici. Iz te utakmice nam je dovoljan i bod, a pogledom u prošlost vidimo da smo u sličnim situacijama kiksali jednom
Vidi originalni članak

O direktnom plasmanu Hrvatske na neko veliko natjecanje zadnje su utakmice direktno odlučivale u tri navrata, dok su se još u tri navrata Vatreni za svoje mjesto na najvećoj sceni morali izboriti preko doigravanja koje su osigurali u zadnjem kolu. 

Dejan Stanković nam odnio Belgiju i Nizozemsku

U posljednjem kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2000. godine, Hrvatskoj je na Maksimir u goste dolazila Jugoslavija. Vatreni su prije utakmice imali 14 bodova, Irska koja je još igrala s Makedonijom 15, a SR Jugoslavija 16. Hrvatskoj je trebala pobjeda kako bi osigurali bar doigravanje u slučaju da Makedonija pobijedi Irsku. 

Sve je krenulo odlično za Hrvatsku na Maksimiru. Uz glasnu podršku navijača, Alen Bokšić zabio je za prednost u 20. minuti. Nije veselje u Zagrebu dugo trajalo jer je Predrag Mijatović poravnao rezultat već u 25. minuti. Samo šest minuta kasnije je Hrvatska bila u podređenoj situaciji. Poentirao je tad mladić, Dejan Stanković (21) i poveo Jugoslaviju prema Belgiji i Nizozemskoj.

 A u 41. minuti šok za Jugoslaviju. Zoran Mirković pocrvenio je nakon što je imao 'situaciju' s Robertom Jarnijem kad ga je s poda uhvatio za genitalije. Očekivala se tada potpuna ofenziva Hrvatske i lov na plasman na Euro. I krenulo je odlično. Već u drugoj minuti drugog dijela Mario Stanić zabio je za izjednačenje, a Vatreni su imali igrača više. No, do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao (2-2) i Hrvatska nakon bronce u Francuskoj nije otišla na Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj.

Bokšić protiv Belgije donio Koreju i Japan

Slična situacija bila je i 2001. kad je na Maksimir stigla Belgija. Oni su prije utakmice bili vodeći u skupini sa 17 bodova, dok je Hrvatska bila druga s 15 bodova. Poraz od Belgije i pobjeda Škotske u Latviji značilo bi da Hrvatska neće na SP, remi bi nam donio dodatne kvalifikacije dok smo pobjedom sigurno prvi u skupini.

Strepilo se na tad na Maksimiru, Jozićeve trupe nikako nisu mogle probiti De Vliegera na golu Belgije. A onda je stigla i ta 75. minuta. Boško Balaban probio je po desnoj strani i dao povratnu loptu za Alena Bokšića koji je napokon poslao loptu u belgijsku mrežu. Bila je tada prava ludnica u Zagrebu (1-0), ali i cijeloj Hrvatskoj jer su naši uspjeli izdržati do kraja i plasirati se na SP. Škotska je pobijedila Latviju 2-1, ali na kraju su završili 3.

'Crni' San Siro, Malta i Perišić za Europsko u Francuskoj

Nakon nereda na San Siru 2014., Hrvatskoj je oduzet bod koji su osvojili protiv Italije (1-1). Prije zadnjeg kola, stanje na tablici je ovakvo - Hrvatska ima 17 bodova na trećem mjestu, Norveška 19 na drugom, a Italija 21 na prvom. Talijani su svakako na Europskom te im zadnja utakmica protiv Norvežana ne znači puno, dok njihovim protivnicima znači 'život'.

Čačićeva Hrvatska otišla je na Maltu s imperativom pobjede, ali i nadom da će Italija bar remizirati s Norveškom kako bi mi direktno prošli u Francusku. Hladan tuš za Vatrene bio je gol Tetteya u 23. minuti na Olimpijskom stadionu u Rimu dok oni u Ta'Qaliju nisu mogli probiti maltešku obranu do 25. minute kad je poentirao Perišić.

A nakon toga opsada je nastavljena, dok su Čačićevi pomoćnici čekali informacije iz Italije. I dočekali u 73. minuti kad je Florenzi zabio za 1-1, a devet minuta kasnije je za preokret pogodio Graziano Pelle (2-1). 'Provukli' smo se do Eura u Francuskoj, a još se dugo slavilo te noći u Malti (1-0).

Tri spasa u zadnjem kolu za dodatne kvalifikacije

Neki put smo lovili direktni plasman na veliko natjecanje kolo prije kraja, a neki put i kvalifikacije. Bilo je tako 1997. kad nas je samo Peter Schmeichel spasio i donio nam Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. Hrvatska je u zadnjem kolu s 3-1 pobijedila Sloveniju u gostima - zabijali su Šuker, Soldo i Bokšić, ali ipak naš je spasitelj bio danski golman Schmeichel koji je Grcima obranio sve moguće, a i nemoguće.

Sami smo se spasili 2003. kad je Ivica Olić golom u 40. minuti protiv Bugara (1-0) donio dodatne kvalifikacije za Euro u Portugalu. Iako smo na kraju imali 16 bodova kao i trećeplasirana Belgija, dalje smo prošli zbog boljeg međusobnog omjera (pobjeda 4-0 i poraz 2-1). 

Najsvježije sjećanje na odlazak u dodatne kvalifikacije preko zadnjeg kola jest onaj iz 2017. kad je Zlatko Dalić u svom debiju na klupi hrvatske reprezentacije u Kijevu s dva gola Andreja Kramarića (2-0) pobijedio Ukrajinu i tako izborio Svjetsko prvenstvo u Rusiji. 

Dva smo puta sigurno ušli u dodatne kvalifikacije. Prvo smo 2011. u zadnjem kolu s 2-0 slavili protiv Latvije kao sigurni putnici u dodatne kvalifikacije za Poljsku i Ukrajinu. Također, 2013. smo do Brazila došli s dva poraza u zadnjim kolima. Prvo smo na Maksimiru izgubili od Belgije 2-1, da bi u zadnjem kolu u Škotskoj izgubili 2-0, ali već smo prije osigurali mjesto u dodatnim kvalifikacijama za Brazil.

Dva puta kao prvi otišli na veliko natjecanje

Bez drame se otišlo na Svjetsko prvenstvo 2006. sa prvog mjesta u skupini iako smo u zadnjem kolu remizirali s Mađarima, no i to je zbog dvije pobjede s od po 1-0 protiv Švedske bilo dovoljno za prvo mjesto u skupini i plasman u Njemačku. Odmah nakon toga smo kao prvi otišli i u Austriju i Švicarsku 2008. s pet bodova (29) prednosti ispred drugoplasirane Rusije (24).

Kraljevi dodatnih kvalifikacija

Što se tiče dodatnih kvalifikacija, Hrvatska je apsolutni vladar te discipline. U pet od pet navrata Hrvatska je preko dodatnih kvalifikacija otišla tri puta na Svjetsko i dva puta na Europsko prvenstvo.

  • Za SP 1998.
    29. listopada 1997.: Hrvatska - Ukrajina 2-0  (Slaven Bilić 11, Goran Vlaović 49)
    15. studenoga 1997.: Ukrajina - Hrvatska 1-1  (Andrij Ševčenko 5/ Alen Bokšić 27)
  • Za EURO 2004.
    15. studenoga 2003.: Hrvatska - Slovenija 1-1 (Dado Pršo 5 / Ermin Šiljak 22)
    19. studenoga 2003.: Slovenija- Hrvatska  0-1 (Dado Pršo 61).
  • Za EURO 2012.
    11. studenoga 2011.: Turska - Hrvatska 0-3 (Ivica Olić 2, Mario Mandžukić 32, Vedran Ćorluka 51)
    15. studenoga 2011.: Hrvatska - Turska 0-0
  • Za SP 2014.
    15. studenoga 2013.: Island - Hrvatska 0-0
    19. studenoga 2013.: Hrvatska - Island 2-0 (Mario Mandžukić 27, Darijo Srna 47
  • Za SP 2018.
    9. studenoga 2017.: Hrvatska - Grčka 4-1 (Luka Modrić (13-11m), Nikola Kalinić (19), Ivan Perišić (33) i Andrej Kramarić (49) / Sokratis Papastathopulos (30))
    12. studenoga 2017.: Grčka - Hrvatska 0-0 

Protiv Slovaka dovoljan i bod 

Hrvatska je mogla već u Cardiffu osigurati plasman na Euro 2020., trebala nam je pobjeda, ali na kraju je utakmica završila 1-1. 

Sve je jasno, Hrvatskoj pobjeda na Rujevici jamči odlazak na Euro i prvo mjesto na ljestvici, te status u ždrijebu za završni turnir. Naime, plasman u jakosne skupine određuje se prema plasmanu i broju bodova u ovim kvalifikacijama. Hrvatska će teško biti nositelj, ali i zato je pobjeda važna. Iako će na Rujevici Hrvatska biti bez Lovrena i Vide, udarnog stoperskog para.

Ako Hrvatska remizira sa Slovačkom, i takav ishod, baš kao i pobjeda, Hrvatskoj jamči i plasman na Euro i prvo mjesto u skupini. Naime, bodovno 'vatrene' može stići samo Mađarska, ali Hrvatska je međusobno bolja pa bi ostala ispred. Dakle, i bod na Rujevici sasvim je dovoljan...

A, ako izgubimo od Slovaka, e tu dolazimo do problema. Hrvatska bi ostala na 14 bodova i Slovačka bi je pobjedom nad Azerbajdžanom kod kuće u zadnjem kolu prestigla. A ispred nas završila bi i Mađarska ako u zadnjem kolu pobijedi u Walesu. Hrvatska bi u tom raspletu završila treća i Euro tražila preko playoffa Lige nacija. No, u slučaju pobjede Walesa nad Mađarima ili remija ta dva takmaca u zadnjem kolu, Hrvatska bi ostala druga i išla na Euro. Dakle, u slučaju poraza od Slovaka u Rijeci, navijat ćemo za Wales u zadnjem kolu.

No, ovaj je put statistika na našoj strani, a i puna Rujevica.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • 14.10.2019.

    Ali ova statistika mi je prejaka da smo kraljevi playoff-a. 5/5 zvuči nestvarno.

  • biberrr 14.10.2019.

    Ne igramo nkako,tu i tamo bljesnemo pa opet jad i tuga. Dvije polušanse u utakmici protiv Velsa,srećom da je Vlašić jednu zabio.Dalić pretumbava sastav iz utakmice u utakmicu,a pogodi svaku petu utakmicu. Najviše je razočarao Perišić,on ne može više ni trčati,a Dalić nikako da ga izvadi. Igrali smo sa igračem manje drugi dio.

  • pipolino 14.10.2019.

    Stvarno, ovi novinari pišu, samo da potroše tintu i papir. Zar se moramo, na svome terenu bojati ekipe, kojoj smo dali 4 komada u njihovom dvorištu.Pa tko je tu lud?

Komentiraj...
Vidi sve komentare